ivo.sk
Grigorij Mesežnikov odpovedá predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, ktorý komentoval IVO Barometer 2/2009

Premiér komentátor
Zdroj: SME, 10.7.2009

Namiesto toho, aby premiér na argumenty reagoval protiargumentmi, vystačí si s osočovaním.

Premiér Fico už dlhšie demonštruje, ako sa rozchádzajú jeho predsavzatia razantne reagovať na podozrenia z korupčného správania vládnych činiteľov („do troch minút bude takýto minister odvolaný") s realitou. Existujú však prípady, keď dokáže promptne reagovať, obrazne povedané, do troch minút, hoci nijaké predsavzatia v súvislosti s týmito prípadmi nikdy nevyslovil.

Ako spolueditor a spoluautor viacerých publikácií Inštitútu pre verejné otázky (IVO) musím konštatovať, že ich bezkonkurenčne najrýchlejším komentátorom sa často stáva práve premiér. Začiatkom roka 2008 mu trvalo iba pár hodín, aby sa natoľko podrobne oboznámil s obsahom 800-stranovej Súhrnnej správy o Slovensku , že mohol na tlačovej konferencii suverénne komentovať jej zistenia. Pravidelne, vždy v deň jej zverejnenia, tiež komentuje ďalšiu publikáciu - štvrťročnú hodnotiacu správu IVO Barometer.

Výnimkou nie je ani Barometer za druhý štvrťrok 2009 , vydaný začiatkom týždňa. Ihneď po tom, ako elektronické médiá začali prinášať informácie, že sa na Slovensku kvalita demokracie v dôsledku činnosti koaličnej vlády Smer-SNS-HZDS zhoršila, vydal premiér vyhlásenie, ktoré potvrdilo, že naozaj ešte nestratil schopnosť rýchle reagovať na vonkajšie podnety.

Ani pokus o diskusiu

Problém spočíva v tom, že premiérova reakcia ani v náznakoch nepripomína pokus o diskusiu a sústreďuje sa výlučne na diskreditáciu oponenta, najčastejšie prostredníctvom spochybňovania jeho odbornej alebo osobnej integrity alebo šírenia zjavných lží. Raz je to lož, že autori nepohodlných správ pracovali ako „poradcovia pravicovej vlády" (reakcia na IVO Barometer 3/2008 ), inokedy zase lživé tvrdenie, že IVO je „pravicové ideologické stranícke centrum" (reakcia na IVO Barometer 2/2009). V minulosti zaznievali aj právne žalovateľné slová o „takzvanom" alebo dokonca „samozvanom" politológovi, alebo urážlivé, etnickou difamáciou zaváňajúce výroky o „ruskom pôvode" „takzvaného" politológa.
Predseda vlády nemusí vedieť, že zo 14 autorov IVO Barometra („demokrati z pravicového ideologického centra IVO") v inštitúte pracujú iba traja, ostatní sú externisti, pôsobiaci buď v akademickom prostredí alebo v iných nezávislých analytických centrách. Čo by však premiér vedieť mal, keď sa už raz podujal na úlohu recenzenta-komentátora, je to, že aj tá najtvrdšia kritika, ktorú seriózny účastník diskusie vyslovuje na adresu oponentov, musí mať aspoň minimálny vecný obsah.

Radi by sme vedeli

Zatiaľ sme sa od Roberta  Fica nedočkali kritického komentára, ktorý by vyvracal naše faktami podložené tvrdenia. Pritom každé vydanie Barometra ponúka množstvo zistení a záverov, ktorým by sa dalo vecne oponovať v prípade, ak by oponent mal nielen guráž útočiť, ale aj vecné protiargumenty.

Radi by sme sa dali premiérom presvedčiť, že sa mýlime, keď tvrdíme, že vládna koalícia obmedzuje pôsobenie kontrolných mechanizmov v parlamente a pri výkone moci trpí väčšinovým syndrómom, že stranícky klientelizmus je už dlhší čas jej modus operandi, že politická a personálna zodpovednosť za korupčné škandály sa aj pričinením premiéra vyvodzuje selektívnym spôsobom, že vládna väčšina v parlamente zneužíva inštitút skráteného legislatívneho konania a používa metódu „prílepkovej" novelizácie zákonov, že v mediálnej oblasti sa vládna moc pokúša zaviesť najhoršie regulačné opatrenia od pádu komunistického režimu, že dochádza k pokusom personálne a politicky uzurpovať kompetencie v systéme súdnej moci, že menšinová politika je de facto nastavená na obmedzovanie výkonu menšinových práv, že ľudsko-právna problematika je nedostatočne zvnútornená v činnosti  a postojoch vysokých štátnych predstaviteľov, že koaliční politici, vrátane najvyšších ústavných činiteľov, používajú etnickú kartu ako nástroj volebnej mobilizácie.

Tieto a mnohé ďalšie tvrdenia, obsiahnuté v poslednom vydaní IVO Barometra,  by mohli byť kýmkoľvek, aj premiérom Ficom, vyvrátené, ak by bol dostatok protiargumentov. Zatiaľ však od premiéra prichádzajú iba notoricky známe slová o „pravicových ideologických straníckych centrách" (ešteže nie o „ideovo-diverzných centrálach"). Na vecné argumenty asi budeme musieť počkať do ďalšieho vydania IVO Barometra v októbri 2009. Alebo je naša nádej márna, pán premiér?

Autor: Grigorij Mesežnikov

 



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore