ivo.sk
Martin Bútora vystúpil na 10. levočskom fóre na tému Hľadanie obrazu Slovenska

Na jubilejnom 10. Levočskom fóre, ktoré sa konalo 14. marca 2009, vystúpili okrem sociológa a diplomata z Inštitútu pre verejné otázky Martina Bútoru aj biskup Andrej Imrich, reportér a fotograf Andrej Bán, literárny vedec a bývalý minister kultúry Rudolf Chmel.

Stretnutie na tému Hľadanie obrazu Slovenska sa uskutočnilo v budove Mestského divadla v Levoči. Pripravila ho Stála konferencia Občianskeho inštitútu a ďalšie občianske združenia, Civitas L a OPEN FOUR. Diskusiu moderoval člen mestského zastupiteľstva a organizátor verejných podujatí MUDr. Peter Jeseňák. Súčasťou fóra bola aj prezentácia najnovšej knihy Rudolfa Chmela Romantizmus v globalizme, ako aj publikácia IVO Slovensko 2008. Súhrnná správa o stave spoločnosti.

Kam sa dostalo Slovensko za dvadsať rokov od pádu komunizmu? Aké hodnoty vyznávajú obyvatelia Slovenska? Kam smerujeme? Aké sú slovensko-maďarské vzťahy, akú povahu má tunajší anti-amerikanizmus, akú kvalitu majú médiá na Slovensku, aká je úloha cirkvi  spoločnosti – to sú iba niektoré z diskusných tém, ktoré vzbudili živý ohlas, otázky a komentáre publika v zaplnenom divadle.

Levočské fórum je produktom nezávislej a neformálnej občianskej iniciatívy OPEN FOUR, ktorá vznikla v septembri 2006. Jeho protagonisti lekár Peter Jeseňák, advokát Štefan Kamenický, archeológ Gabriel Lukáč a výtvarník Zbyněk Prokop nadviazali na aktivity SKOI v rokoch 1993 – 2000. Predchádzajúce diskusné fóra hostili popri zakladateľoch fóra významné osobnosti spoločenského, kultúrneho a politického života, vrátane exprezidenta SR Michala Kováča, Jána Langoša, Júliusa Satinského, Ladislava Snopka, Fedora Gála, Petra Zajaca, Svatopluka Karáska, Martina Jirousa, Honzu a Petra Placákovcov, Štefana Hríba, Miroslava Poláka, Juraja Kušnierika, Martina Mojžiša, Imricha Sklenku, Petra Tatára, Daniela Pastirčáka, Juraja Hrabku, Michala Slivku, Františka Šebeja, Petra Pažitného, Miroslava Zámečníka, Zuzany Kronerovej, Vladimíra Mertu, Jána Sedala, Ruda Sikoru, Leva Bukovského, Fedora Vica, Daniela Lipšica, Petra Hrnčiara, Ivety Radičovej, Antona Srholca, Petra Osuského, Jána Čarnogurského, Františka Mikloška, Milana Žitného, Ivana Mikloša, Ľudovíta Ódora, Juraja Kotiana, Juraja Karpiša a ďalších. Na stretnutia prichádzajú okrem Levočanov aj obyvatelia regiónov Spiš, Liptov, Orava, Šariš či Abov, ale aj hostia z Košíc či zo západného Slovenska.



Na obrázku zľava Peter Jeseňák, Andrej Bán, Andrej Imrich, Martin Bútora a Rudolf Chmel.



Priestory Mestského divadla sa postupne zapĺňali.



Martin Bútora a Rudolf Chmel sa zamýšľajú nad odpoveďami na otázky divákov.



Spoluzakladatelia Levočského fóra advokát Štefan Kamenický, výtvarník Zbyněk Prokop a lekár Peter Jeseňák s hosťami jubilejného desiateho stretnutia.

Foto: Peter Beňo



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore