ivo.sk
IVO: Verejnosť predložila vláde kritický odpočet

Výskum názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky Inštitút pre verejné otázky uskutočnil v novembri.

BRATISLAVA 31. decembra (SITA) - Verejnosť predložila vláde kritický odpočet, tvrdí to Inštitút pre verejné otázky (IVO) na základe výsledkov novembrového výskumu názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky. Pre IVO výskum od 5. do 12. novembra zabezpečila agentúra FOCUS na reprezentatívnej vzorke 1 049 obyvateľov SR vo veku od 18 rokov. Vo výskume respondenti odpovedali aj na otázku, ako sa zmenila situácia v spoločnosti od nástupu vlády Roberta Fica v roku 2012 vo vybraných jedenástich oblastiach. "Iba okrajová časť respondentov pohybujúca sa medzi štyrmi až deviatimi percentami vyslovila názor, že v uvedených oblastiach došlo k zlepšeniu," agentúru SITA o tom informovala Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe z výskumu IVO, väčšina respondentov je presvedčená o zhoršení situácie v piatich oblastiach - pracovné príležitosti (75 %), postavenie živnostníkov a malých podnikateľov (65 %), situácia v zdravotníctve (64 %), stav verejných financií, zadlženosť štátu (63 %) a korupcia a klientelizmus v politike (62 %). V hodnotení situácie v ďalších troch oblastiach prevažovalo konštatovanie zhoršenia nad konštatovaním nezmenenej situácie či stagnácie - v oblasti justície a súdnictva (53 % : 36 %), dodržiavania zákonov a ústavy (49 % : 38 %) a v oblasti školstva (46 % : 39 %). V ďalších troch oblastiach približne polovica respondentov konštatovala stagnáciu, pričom podiel tých, čo považovali situáciu za zhoršenú, dosahoval okolo 40 %. Stav demokracie sa podľa 47 % nezmenil a podľa 41 % zhoršil. Situácia v oblasti životnej úrovne respondentov či ich rodín je podľa 49 % opýtaných rovnaká a podľa 41 % horšia. V jedenástej oblasti, ktorej sa výskum venoval, sa respondentov pýtali na vzťahy medzi Rómami a ostatnými obyvateľmi. Tie podľa 51 % ostali rovnakými a 41 % tvrdí, že sa zhoršili. Názory na vývoj v jednotlivých oblastiach sú v populácii rovnomerne rozložené, teda rozdiely podľa pohlavia, veku či vzdelania nie sú štatisticky významné.

"Prívrženci Smeru-SD sa odlišujú od prívržencov ostatných politických strán i od priemeru populácie priaznivejším hodnotením vývoja vo všetkých skúmaných oblastiach," konštatuje sa ďalej v tlačovej správe z výskumu. Aj medzi priaznivcami Smeru však prevažujú respondenti, ktorí pociťujú nepriaznivý vývoj v oblasti pracovných príležitostí (59 %), zhoršenie postavenia živnostníkov a drobných podnikateľov (52 %) a nepriaznivý vývoj situácie v zdravotníctve (53 %), dodáva IVO.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore