ivo.sk
IVO: V oblasti právneho štátu sa kvalita demokracie zhoršila

Celkovo kvalita demokracie na Slovensku podľa Inštitútu pre verejné otázky stagnuje na známke 2,9, optimálna je známka 1

BRATISLAVA 23. októbra (SITA) – Kvalita demokracie na Slovensku v treťom štvrťroku 2013 stagnovala, konštatuje Inštitút pre verejné otázky (IVO) vo svojom pravidelnom hodnotení IVO Barometer. Demokracia v druhom i treťom štvrťroku 2013 dostala od IVO rovnakú známku - 2,9. Takéto hodnotenie nie je celkom hodné krajiny, ktorá je členským štátom Európskej únie a celého medzinárodného systému ochrany ľudských práv, hovorí prezident IVO Grigorij Mesežnikov. „Už samotná stagnácia je znepokojujúca, pre nás je optimálnou známkou 1,“ doplnil. Podľa analytikov IVO sa kvalita demokracie v treťom štvrťroku 2013 zhoršila v oblasti demokratické inštitúcie a právny štát. A to aj pre vyšetrovanie policajného zásahu v Moldave nad Bodvou či kauzu SPP.

„Negatívne hodnotíme trend v oblasti demokratických inštitúcií a právneho štátu,“ skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Mesežnikov. Známka od IVO sa zhoršila v tejto oblasti oproti minulému štvrťroku zo známky 3,00 na 3,25. Dopad na hodnotenie malo napríklad vyšetrovanie zákonnosti policajnej razie v Moldave nad Bodvou, keď neboli vypočutí svedkovia, resp. obete akcie, hovorí Mesežnikov. Postup hovorí podľa analytikov IVO o neadekvátnosti interného vyšetrovania policajnej inšpekcie, o zlyhaní štátnych orgánov v dodržiavaní režimu právneho štátu a o popretí princípu spravodlivosti. Mesežnikov tiež pripomína postoj poslancov k ombudsmanke, ktorá na zásah upozorňovala. Pri zníženom hodnotení kvality demokracie v oblasti právneho štátu zohrala svoje i kauza SPP, ktorá odhalila podľa IVO skutočný stav a silu klientelistických väzieb na najvyšších mocenských poschodiach štátu. Zníženú známku ovplyvnilo i nedodržanie sľubu vládnucej strany, že opozícia získa v kontrolných orgánoch primerané zastúpenie, alebo pochybnosti o legitimite procesu, ktorým sa dostal súčasný generálny prokurátor do funkcie, dopĺňa Mesežnikov. Znepokojujúco hodnotí IVO i konanie poslancov v parlamente. „Samotný parlament sa dostal do situácie, keď politická konfrontácia už nadobudla podobu nejakých fyzických zrážok a zaznamenali sme aj niečo, čo sa teda prieči nielen parlamentnej činnosti, ale vôbec normálnym podmienkam a zvyklostiam fungovania štátnych inštitúcií, a to konzumáciu alkoholu,“ hovorí Mesežnikov. Prevažnú zodpovednosť pripisuje za takúto situáciu IVO strane, ktorá má v parlamente väčšinu a môže určovať jeho fungovanie. 

Zlepšenie nastalo v hodnotení kvality demokracie v oblasti legislatívy, ktorá si z pôvodnej známky 2,50 prilepšila na 2,25. „Tam sme zaznamenali odstúpenie od z nášho pohľadu problematických praktík pri presadzovaní zákonov, ako je skrátené legislatívne konanie a tzv. nepriama novelizácia prelepkovou metódou, toto sme v priebehu uplynulého štvrťroku nezaznamenali,“ hovorí Mesežnikov. V ďalšom období ale bude Ivo zaujímať, aká bude konečná podoba volebného kódexu. Podľa Mesežnikova síce v prvom čítaní schválili poslanci pôvodnú podobu zákona, a to nie celkom vhodným spôsobom, na druhej strane však ministerstvo vnútra prejavilo istú ústretovosť v rokovaniach o znení volebného kódexu. Preto sa podľa Mesežnikova toto neodrazilo na zlepšení ani na zhoršení hodnotenia IVO a počkajú si na konečné znenie zákona. 

Martin Bútora upozornil na nový jav v spoločnosti – mobilizáciu jej určitej časti, výraznejšie štiepenie a názorové spory. Ako príklad uviedol dva pochody – Dúhový pride za zrovnoprávnenie sexuálnych menšín v Bratislave a Pochod za život v Košiciach, ktoré sa konali prakticky v tom istom čase. „Problematické je, že sa v súbehu s tým výrazne zvýšila frekvencia radikálnych vyjadrení,“ hovorí Bútora. 

IVO hodnotí demokraciu od roku 2008, a to v piatich kľúčových oblastiach: demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a médiá verejnej služby a od roku 2012 občianska spoločnosť a tretí sektor. 

Hodnota ratingu IVO Barometra sa pohybuje na škále od 1 do 5, pričom známka 1 vyjadruje optimálny stav. 

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore