ivo.sk
FORUM 2000 opäť aj na Slovensku!

V stredu 18. septembra 2013 v bratislavskom hoteli Devín diskutovali poprední slovenskí analytici, ekonómovia a novinári spolu s ukrajinským hosťom Mykolom Ryabchukom na tému "Slovenská cesta": Poučenie pre demokratov (i autokratov). 

Panelovej diskusie, ktorá sa konala ako jediné partnerské podujatie 17. pražskej konferencie FORUM 2000 na Slovensku (jej hlavnou témou boli Společnosti v přerodu/Societies in Transition), sa pred početným diskutujúcim publikom zúčastnili tiež Martin Bútora, bývalý veľvyslanec SR v USA a zakladateľ a čestný prezident IVO, Vladimír Vaňo, hlavný ekonóm Sberbank Europe AG, Marián Leško, publicista, Viktor Nižňanský, autor reformy verejnej správy a Tom Nicholson, investigatívny novinár, autor knihy Gorila.

Panelisti diskutovali o. i. o dôvodoch, pre ktoré bola demokratická tranzícia SR komplikovanejšia, kľukatejšia ako u našich susedov, aj o tom, ktoré faktory rozhodli o tom, že sa Slovensko napokon prepracovalo na pozície svojich stredoeurópskych susedov. Spolu s ukrajinským hosťom sa zamýšľali nad tým, do akej miery je slovenský príklad vysporiadania sa s nacionálno-autoritárskymi pokusmi, ako aj dedičstvom menej priaznivých štruktúrnych podmienok použiteľný pre krajiny, ktoré doteraz v postkomunistickej demokratizácii neuspeli.

Pozrite si záznam z celej diskusie


V druhej časti diskusie sa sústredili na aktuálny vývoj a stav slovenských demokratických inštitúcií a na otázku, či sa transformačné procesy v slovenskej spoločnosti skomplikovali a hrozí, že sa obrátia opačným smerom – k podkopávaniu fungovania základných demokratických inštitúcií štátu. V závere diskusie potom hovorili o nástrojoch na obranu proti regresu vo vývoji demokratických inštitúcií.

Do debaty, ktorú moderoval Miroslav Kollár, sa zapojilo tiež viacero diskutujúcich z radov prítomnej verejnosti: profesorka Soňa Szomolányi, ktorá sa vo svojej odbornej práci špecializuje aj na problematiku spoločenskej tranzície, či politológ László Öllős.

Diskusiu, ktorá sa uskutočnila ako partnerské podujatie 17. pražskej konferencie FORUM 2000 (tento rok na tému „Společnosti v přerodu“) zorganizoval Inštitút pre verejné otázky s podporou International Visegrad Fund a Západoslovenskej energetiky. Mediálnymi partnermi boli RTVS – Slovenský rozhlas a agentúra SITA.

Pozvánka na podujatie (pdf).

Foto


O prechode Slovenska k demokracii diskutovali (zľava): Miroslav Kollár, Martin Bútora, Viktor Nižňanský, Tom Nicholson, Mykola Ryabchuk, Vladimír Vaňo a Marián Leško.

 
Miroslav Kollár, Martin Bútora, Viktor Nižňanský, Tom Nicholson.


Mykola Ryabchuk, Vladimír Vaňo, Marián Leško.

 
Na diskusii sa zúčastnilo vyše 60 odborníkov, diplomatov, pedagógov, novinárov a študentov.



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore