ivo.sk
Grigorij Mesežnikov o predpokladanom výsledku SDKÚ-DS pre agentúru SITA

Zdroj: SITA, 17.02.2012

VOĽBY: Politológ Mesežnikov si nemyslí, že SDKÚ sa nedostane do NR SR

SDKÚ-DS musí podľa Mesežnikova vyhrotiť konflikt so Smerom-SD a poukázať na rozdiely so spojencami, ktorí sú jej rivalmi

BRATISLAVA 17. februára (SITA) – Politológ Grigorij Mesežnikov si nemyslí, že SDKÚ-DS skončí po marcových voľbách mimo parlamentu. Ako uviedol dnes pre agentúru SITA, posledné prieskumy verejnej mienky, ktoré boli zverejnené tento týždeň, skôr naznačujú trend znižovania podpory voličov, ich váhanie a zneistenie. Takýto trend zaznamenáva politológ posledné tri týždne. „Súvisí to s kauzou Gorila, časť voličov je zneistená. SDKÚ-DS však nehrozí vypadnutie z parlamentu, aj keď je to nepriaznivá situácia,“ konštatoval.

Podľa Mesežnikova je na strane, ako využije tri týždne do volieb, aby voličov presvedčila. „Samozrejme, že publikovanie takýchto preferencií voličov zneisťuje, ale myslím, že SDKÚ-DS má pevné jadro, ktoré bude stačiť na prechod do parlamentu, len je to trochu málo, pretože táto strana má na viac,“ zdôraznil. Podľa neho by SDKÚ-DS mala prijať dôležité rozhodnutia. „Strana by mala efektívne komunikovať s verejnosťou a vyhrotiť konflikty, ktoré jej aj v minulosti pomohli. SDKÚ-DS má svojich nepriateľov, ako je Smer-SD a má rivalov, ktorí sú zároveň spojencami,“ upozornil. Pre voličov SDKÚ-DS podľa Mesežnikova prichádza do úvahy hlasovanie za iné pravicové strany. „SDKÚ-DS by sa teda mala agresívne vymedziť voči Smeru a poukázať na to, čo dokáže robiť lepšie ako jej rivali,“ dodal.

Otázny je podľa Mesežnikova postup pri prezentácii lídrov. „Objavujú sa dramatické názory o odstúpení predstaviteľov z kandidátky. Niektorí vravia, že to môže pomôcť, iní, že to prehĺbi zlú situáciu. Je to na rozhodnutí strany. Podľa mňa je dosť neskoro na dramatické kroky a je otázne, či voličom dodajú istotu, alebo prehĺbia skepticizmus,“ uviedol.

SDKÚ-DS sa podľa Mesežnikova stala obeťou svojho nezrozumiteľného a nejasného postoja ku kauze Gorila. „Paradoxne SDKÚ-DS robila posledných 18 mesiacov všetko preto, aby k takým kauzám ako je Gorila nedochádzalo a teraz dopláca na túto kauzu, ktorá prekrýva všetko, čo v oblasti boja proti korupcii strana urobila,“ dodal.

Podľa dnes zverejnených čísel prieskumu agentúry MVK by SDKÚ-DS dostala od voličov len 4,3 percenta hlasov a nedostala by sa do parlamentu. Podľa výsledkov prieskumu agentúry Polis pre televíziu TA3, ktorý bol zverejnený v stredu, by stranu Mikuláša Dzurindu volilo 5,1 percenta rozhodnutých voličov. Podľa prieskumu agentúry Focus, ktoré v utorok zverejnil Rozhlas a televízia Slovenska, by SDKÚ-DS prešla do parlamentu so ziskom 6,1 percenta hlasov.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore