ivo.sk
Seminár o voľbách V4 - Ohlasy - Slovenský rozhlas

Zdroj: Slovenský Rozhlas, Rádio Slovensko, Rádiožurnál  18.07.2010 18:00

Audio archív relácie (reportáž v čase relácie 06:20 - 09:00)

Prepis:

Višehrádska štvorka prešla po posledných troch parlamentných a jedných prezidentských voľbách zásadnými zmenami, tvrdia politológovia. A nebola to len výmena ľavicových vlád za pravicové. Odišli aj staré tváre a do politiky vstúpili nové. Rozhodujúca, podľa nich, nebola ani tak hospodárska kríza, ako skôr motív ľudí trestať za korupciu vo verejnom živote.

Prvý dojem môže strhnúť pozorovateľa k presvedčeniu, že v strednej Európe nastali zlaté časy pre pravicu. Tá však nie je z jedného cesta a rozdiely napríklad medzi Slovenskom a Maďarskom môžu byť výrazné.

Český politológ a riaditeľ agentúry STEM Jan Hartl kladie dôraz na iný fakt: výrazný úspech nových strán. „Voľby, ako v Českej Republike, tak na Slovensku  ukázali, že ani 20 rokov po páde komunizmu politická scéna nie je dotvorená.“ Model dvoch dominantných, proti sebe stojacich politických strán viedol voličov k zásadnému znechuteniu. A nebola za tým toľko spomínaná kríza, ale skôr korupčné škandály politikov. „To prvotné bolo rozčarovanie z malej efektivity činnosti tých veľkých politických strán, a až  potom nové nároky, ktoré plynú zo súčasných ekonomických ťažkostí Európy.“

Práve téma boja za väčšiu transparentnosť a ekonomické reformy sa objavili podľa Bena Stanleyho z britskej University of Essex rovnako aj v susednom Poľsku, no skôr rozdeľovali než zjednocovali: „myslím, že práve to rozdeľovalo; ľudia, ktorí volili kandidáta Práva a spravodlivosti sa sústreďovali na kritiku korupcie v politike. Tí, čo tvrdia, že ekonomika je problémom, volili zasa kandidáta Občianskej platformy“.

Slovensko má podľa Grigorija Mesežnikova z IVO ešte jedno špecifikum. To súvisí s jeho mimoriadne pestrým národnostným zložením a už tradične s etnickou kartou vo volebnej kampani: „Faktom je, že na Slovensku v týchto voľbách výraznejšiu podporu zaznamenali strany, ktoré presadzujú typ politiky skôr ústretový voči menšinám a tiež pri samotných menšinách vidíme, že sa posilnili trendy skôr na spoluprácu.

S podobným vyjadrením prichádza aj maďarský politológ Gergo Médeve-Bálint zo Stredoeurópskej univerzity v Budapešti: „rozdiel medzi oboma krajinami sa prejavuje v tom, že v Maďarsku vymenila vo vláde liberálnu ľavicu silná pravica. Na Slovensku je to značne rozdiel. Zmena súvisí s tým, že v Maďarsku ľudia najviac pocítili hospodársku krízu. Tam sa posilnili extrémisti, kým na Slovensku nezískali priazeň voličov.“ Dodáva, že problémom pre víťazný Fidesz sú veľké očakávania voličov v oblasti hospodárskeho rastu a zvyšovania miezd. Sklamanie môže v tomto prípade iba ďalej radikalizovať, čomu sa snaží maďarská vláda predísť a extrémistov izolovať, dodáva.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore