ivo.sk
Analytici IVO medzi najcitovanejšími expertmi v slovenských médiách

Názory expertov z rôznych oblastí, ktoré médiá pokrývajú, sú prirodzenou súčasťou spravodajstva, najmä ak má dané médium ambíciu analyzovať a objasňovať súvislosti jednotlivých udalostí. Práve títo experti majú veľký vplyv vyplývajúci z ich očakávanej nezávislosti a odbornosti – dokážu čitateľovi či divákovi naznačiť, kto má napríklad v spore dvoch politikov či lobistických skupín lepšie argumenty, píše sa v analýze Kto sú najcitovanejší experti v slovenských médiách? Analýza prináša unikátne informácie, ktoré sú výsledkom projektu Slovak Press Watch nezávislého ekonomického think-tanku INEKO.

Analytici Martin Dubéci (stážista Slovak Press Watch, študent Fakulty socialních studií v Brne) a Gabriel Šípoš (INEKO), sa v prvej zo série analýz o expertoch v médiách zamerali na citácie ekonomických expertov i mediálne a akademické citácie expertov na udalosti domácej politiky. Údaje boli vyhľadané výhradne z otvorených zdrojov. Citovanie v médiách sledovalo zhruba posledné 4 roky (od 1.9.2002 do 4.12.2006) pomocou databázy Newton IT. Sledovanými médiami boli SME, Pravda a večerné spravodajstvo celoplošných televízií (STV, Markíza, TA3, JOJ). Započítali sa len vyjadrenia k verejným otázkam, kde experti vystupovali z pozície odbornosti. Pokiaľ boli citovaní ako zástupcovia svojich firiem, ako poradcovia, alebo iní štátni funkcionári, citácia sa nerátala. Pre meranie akademických citácií politológov a sociológov bola použitá stránka Google Scholar. Jej výsledky považujte vzhľadom na novosť projektu za orientačné. 

Ako uvádza analýza výsledkov, v kategórii citácie expertov na udalosti domácej politiky dominuje silná elita v podobe prvej štvorice (Mesežnikov, Kusý, Haulík, Samson), ktorá získala takmer tretinu všetkých citácií od top 25 expertov. Celkovo v tejto kategórii hrajú najsilnejšiu rolu mimovládne think-tanky. Vysoká citovanosť niektorých odborníkov spočíva aj v tom, že v slovenskom prostredí sa danej téme venuje len pár expertov (napr. Aliancia Fair-Play, či Transparency International Slovensko). Na rozdiel od skupiny ekonomických expertov je v tejto druhej skupine vyššia rôznorodosť názorov a orientácií, ktorá sa potom môže prejaviť aj v mediálnom spravodajstve. 

Výsledky sú povzbudzujúce aj pre IVO ako think-tank zameraný na celospoločenskú diskusiu a analýzu. Ako dokumentuje tabuľka, analytici IVO patria medzi najcitovanejších expertov v oblasti domácej politiky.


Počet mediálnych a akademických citácií expertov na udalosti domácej politiky




>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore