ivo.sk
Správy z Alghera - stretnutia TCA koordinátorov a tzv. výmeny expertov

Donn@ GEOGRAPHICAL DP so sídlom v Alghere na Sardínii, medzinárodný  partner Rozvojovému partnerstvu  Veneta  pripravil v dňoch 5. -  6. októbra 2006 stretnutie TCA partnerov (združených v projekte Women from Chance to reality) spojené s tzv. výmenou  expertov. Na pracovnom pobyte v projekte Veneta Inštitút pre verejné otázky zastupovali Lýdia Marošiová a Sylvia Šumšalová. Z Venety sa pobytu ďalej zúčastnili: Veneta Macková a Saskia Repčíková z Únie materských centier, Renáta Kopaničákova a Rastislav Haraga z Akadémie vzdelávania, Katarína Bošková z Nadácie Ekopolis.

Stretnutie koordinátorov TCA aktivít bolo tradične „operatívne“. Popri kuluárnych diskusiách, všetci partneri si vymenili informácie o realizácii TCA aktivít – Guidebook of Good Practices, www.womaninchange.org , prebiehajúcej evaluácii a monitoringu. Dobrou správou bol už redigovaný zborník dobrých praktík vo sfére zamestnávania žien z krajín všetkých partnerov. Diskutovalo sa o podobe / náklade / diseminácii CD, na ktorom bude zborník umiestnený. Prijala sa dohodu o ďalšej postupnosti krokov, ktoré vyústia v rámci tohto IS EQUAL projektu Women from Chance to reality do medzinárodnej tematickej konferencie v Španielsku vo februári 2006. Na stretnutí odznela tiež informácia o poslednej pripravovanej výmene expertov v Lleide v novembri 2006.

Rozvojové partnerstvo Donn@’GEOGRAPHICAL sa zameriava na odkrývanie tzv. vertikálnej a horizontálnej segregácie žien a na podporu nových politík zamestnávania žien v oblasti Alghera, na Sardínii. Talianski partneri v projektovej dokumentácii uvádzajú, že medzi príčinami spomínanej segregácie sú jednak sociálne faktory ako napr. rodové stereotypy a predsudky, ale aj osobné faktory – slabšia IT znalosť predovšetkým zo strany žien. RP Donn@ prispieva k riešeniu tejto situácie tzv. tréningovo – informačným modelom, v rámci ktorého adresuje pomoc nádejným začínajúcim podnikateľkám, ktoré využívajú IT. Medzi projektovými aktivitami je aj výskum zameraný na eventuálne silné a slabé stránky tzv. ženského podnikateľského stavu, ale aj tzv. networking. RP Donn@ tvorí 6 inštitúcií (Sviluppo Italia Sardegna S.p.A., MCG, Workers Training Institute of Sardinia, Tor Vergata’s University (Department of economic-financial studies and quantitative methods), Town Council of Alghero, IPSIA).

Alghero, metropola Sardínie, čelí 33% miere nezamestnanosti, ktorá je ešte vyššia u žien. Aj preto nás – expertov zo Slovenska, Nemecka a Španielska, predstavitelia RP Donn@ priviedli na miesta, v ktorých sa rozhoduje o zamestnávaní žien – do strednej odbornej školy, firiem na čele ktorých stoja  ako vlastníčky ženy, Radnicu (mestský úrad) v Alghere. V škole sme sa dozvedeli o spôsobe akým sa na Sardínii usilujú zvyšovať zamestnávanie mladých ľudí, žien po skončení vzdelávania, formou tzv. job rotation, ktorý má na Slovensku obdobu v študentskej praxi.

Navštívili sme farmu VENATURA, ktorú riadi mladá podnikateľka Jusepina. VENATURA sa špecializuje na konzervovanie zeleniny a ovocia bez pridania chemických konzervačných látok. Jusepina rozbehla farmu s podporou rodiny, ktorá má históriu v pestovaní poľnohospodárskych produktov. VENATURA je v štádiu rozvoja, jej pôvabne zabalené produkty je možné nájsť aj v obchodoch pre turistov v Alghere.

Hostitelia nám pripravili aj návštevu „Koralového laboratória“. Sardínia je ostrov bohatý na červený a ružový koral, ktorý Sardínčania spracúvajú aj na domácej pôde. Remeselníčka v tejto oblasti, žena – podnikateľka, bola toho živým dôkazom. Už desaťročia nielen „porciuje“, tvaruje, brúsi a leští koraly, ale aj skvosty z tohto materiálu predáva – zvlášť turistom - a robí im reklamu.

Stretnutie na „mestskom úrade“ sa odohralo v prítomnosti  predstaviteľov Mestskej rady Alghera. Malo reprezentačný charakter. Každé RP sa ujalo slova a predstavilo svoje doposiaľ dosiahnuté pozoruhodné projektové výsledky. Na stretnutie prišla aj miestna televízia, ktorá robila interview s talianskymi TCA partnermi.
Výmena expertov na Sardínii sa končila pri mori. V kempe “Torre del Porticciolo” bola expertom predstavená expertka na cestovný ruch - skúsená podnikateľka, ktorá za dlhé roky so svojou rodinou vybudovala rozľahlý kemp s ubytovacími, stravovacími a voľnočasovými zariadeniami. Prezentovala aj svoje stratégie pri zamestnávaní žien a vytváraní pracovných príležitostí. Najviac žien zamestnáva počas letnej sezóny.

Poznávací pobyt na Sardínii sprevádzala družná atmosféra, keďže väčšina jej účastníkov a účastníčiek sa už poznala z predošlých stretnutí na nadnárodnej úrovni. Bolo zaujímavé pozorovať, ako sa podnikateľky – Talianky, či lepšie povedané – Sardínčanky (miestny kolorit) spoliehajú samy na seba, akokoľvek vítajú iniciatívy EÚ. Rokovania a výmena skúseností bola čiastočne blokovaná slabšou znalosťou rokovacieho jazyka (angličtiny) na strane talianskeho partnera. Všetci si pravdepodobne ale odniesli naozaj silné dojmy z cestovania po zelenom ostrove, z ochutnávky miestnych a talianskych špecialít, a poniektorí aj z podvečerného plávania v chladivom októbrovom mori. 




Alghero –  nielen ako obľúbená destinácia turistov, ale aj miesto pre realizáciu projektov na vyrovnávanie príležitostí...


Predstavitelia Women from chance to reality v rokovacej miestnosti Mestskej rady Alghera


Analytičky IVO Sylvia Šumšalová a Lýdia Marošiová v Torre del Porticciolo („prístavíku“)

Foto: Saskia Repčíková

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore