ivo.sk
Pravicový extrémizmus na Slovensku. Výzva pre demokraciu a európske hodnoty

Nová publikácia Inštitútu pre verejné otázky, vydaná s podporou nemeckej Nadácie Hannsa Seidela, sa zaoberá fenoménom pravicového extrémizmu na Slovensku z hľadiska straníckej politiky a verejnej mienky. Tento názorový a ideový prúd získal na Slovensku politickú relevanciu v roku 2016 po prieniku jeho hlavných aktérov do „veľkej politiky“. 

Autori publikácie, politológ a sociologička, skúmajú faktory, umožňujúce protisystémovým pravicovým extrémistom získavať verejnú podporu dostatočnú na vstup do parlamentu so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami pre vnútropolitický vývoj a spoločenskú atmosféru v krajine.

Publikácia Pravicový extrémizmus na Slovensku: výzva pre demokraciu a európske hodnoty sa skladá z dvoch častí. 

V prvej časti venovanej extrémistickej straníckej politike Grigorij Mesežnikov analyzuje úlohu etnického nacionalizmu, sociálnej deprivácie obyvateľov a zhoršenia kvality demokracie ako faktorov podporujúcich vzostup pravicového extrémizmu. Skúma účinkovanie ĽSNS a jej predstaviteľov vo všetkých voľbách uskutočnených v SR v rokoch 2017–2020, ako aj pôsobenie tejto strany pred parlamentnými voľbami 2020 a po nich. Vracia sa k problematickému návrhu generálneho prokurátora na rozpustenie ĽSNS a k nemenej problematickému rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR v tejto veci, venuje sa tiež súdnym procesom s viacerými predstaviteľmi ĽSNS. Poukazuje na aktivity pravicových extrémistov počas pandémie Covid-19. Osobitnú pozornosť venuje aktivitám „mainstreamových“ politikov zvyšujúcim spoločenskú legitimitu pravicových extrémistov a načrtáva možné následky takýchto aktivít. 

V druhej časti sa Zora Bútorová venuje verejnej mienke, ktorá spoluvytvára živnú pôdu pre pravicový extrémizmus. Načrtáva, ako slovenská verejnosť hodnotí stav demokracie a najpálčivejšie spoločenské problémy, aký je jej vzťah ku kľúčovým politickým inštitúciám a ich predstaviteľom. Charakterizuje reakciu jednotlivých sociodemografických, no najmä politických segmentov spoločnosti na boj proti korupcii, pandémiu i vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine. Ukazuje, aký obsah pripisuje verejnosť pojmu extrémizmus a k akým posunom interpretácii tohto fenoménu došlo v poslednom období. Prináša aktuálne zistenia o tom, ktoré strany ľudia vnímajú ako blízke k extrémizmu.

Download: Pravicový extrémizmus na Slovensku. Výzva pre demokraciu a európske hodnoty [pdf]

Publikáciu predstavili na tlačovej konferencii dňa 21.7.2022 v Bratislave jej spoluautori Grigorij Mesežnikov, Zora Bútorová. Podujatie úvodným prejavom otvoril Dr. Markus Ehm, LL.M (riaditeľ regionálneho projektu Stredná Európa, Nadácia Hannsa Seidela).



 

 



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore