ivo.sk
Krajina v osmičkovom roku zmien

Dňa 22. novembra 2018 Inštitút pre verejné otázky a Goethe Inštitút s podporou Nadácie Konrada Adenauera  zorganizovali v Bratislave verejnú diskusiu na tému Slovensko 2018: krajina na križovatke. Podujatie sa uskutočnilo v rámci rovnomenného projektu,  skladajúceho sa zo série diskusií expertov a verejnosti na aktuálne témy spoločenského vývoja vo viacerých mestách SR (Prešov, Žilina, Košice, Trenčín, Dunajská Streda). 

Na diskusii v Bratislave sa zúčastnili právnik a aktivista Juraj Šeliga (Za slušné Slovensko, Bratislava), pedagogička, prekladateľka a aktivistka Eva Lavríková (Za slušné Slovensko, Bánovce nad Bebravou), sociologička Oľga Gyárfášová (IVO/FSEV UK) a politológ Grigorij Mesežnikov (IVO). Podujatie uviedol a diskusiu moderoval Michal Hvorecký (spisovateľ a publicista). 

Diskutujúci zhodnotili smerovanie krajiny a spoločnosti v roku 2018 v kontexte pohybov, ktoré nastali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (masové občianske protesty po celom Slovensku, rezignácia vlády a odchod viacerých členov vládneho kabinetu, vrátane premiéra Roberta Fica, vyšetrovanie viacerých trestno-právnych – predovšetkým korupčných – káuz, výsledky komunálnych volieb 2018, situácia na politickej scéne pred budúcoročnými voľbami hlavy štátu a voľbami do európskeho parlamentu). Venovali sa faktorom, ovplyvňujúcim postoje občanov k spoločenskému dianiu a mieru ich angažovanosti vo verejných aktivitách. 

Juraj Šeliga a Eva Lavríková priblížili vlastné skúsenosti z pôsobenia v iniciatíve Za slušné Slovensko – tak na celoštátnej, ako aj na miestnej úrovní. Dotkli sa pozadia niektorých udalostí, spojených s masovými občianskymi akciami v priebehu roka. Oľga Gyárfášová a Grigorij Mesežnikov poskytli analytický pohľad na vývoj v SR v priebehu niekoľkých volebných období, dali charakteristiku prevažujúcim trendom v oblasti výkonu moci, právneho štátu a rovnosti občanov, ako aj dynamike politických preferencií a volebného správania príslušníkov rôznych skupín obyvateľstva. 

Na popud moderátora Michala Hvoreckého sa diskutujúci podrobnejšie venovali situácii v kyberpriestore, najmä šíreniu konšpiračných naratívov, týkajúcich sa aktuálneho vývoja v krajine (napríklad naratívu o údajnom pokuse o štátny prevrat s podporou zahraničných aktérov), vlne nenávistných a útočných správ, rozširovaných na internete a sociálnych sieťach a zameraných proti iniciatíve Za slušné Slovensko a mnohým mimovládnym organizáciám a jednotlivým občianskym aktivistom.  Zhodne konštatovali potrebu pokračovania aktivít s cieľom mobilizácie občanov a  udržania tlaku na vládnych politikov, aby neustupovali od zmien vynútených občanmi prostredníctvom protestných akcií.

FOTO

 






Download: 
Pozvánka na podujatie [pdf]





>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore