ivo.sk
PRIESKUM: Viac než polovica Slovákov by nedovolila odporcom demokracie zakladať politické strany

PRIESKUM: Viac než polovica Slovákov by nedovolila odporcom demokracie zakladať politické strany
Výskum Inštitútu pre verejné otázky skúmal, aký priestor majú podľa verejnosti dostať odporcovia parlamentnej demokracie

BRATISLAVA 24. novembra (SITA) - Viac než polovica (53 percent) Slovákov by nedovolilo zakladať vlastné politické strany ľuďom, ktorí chcú odstrániť systém parlamentnej demokracie, necelé dve pätiny Slovákov (37 percent) by im to, naopak, povolilo. Vyplýva to z výskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Zber údajov realizovala agentúra FOCUS v dňoch 4. až 10. októbra formou osobného dopytovania na vzorke 1 003 respondentov.

Inštitút v správe, ktorú zaslal agentúre SITA, skonštatoval, že voľby do vyšších územných celkov nepotvrdili oslabenie atraktívnosti Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) pre časť verejnosti a už dlhší čas sa ukazuje, že podpora strany sa od vlaňajších parlamentných volieb stabilizovala a mierne rozšírila. Keďže podľa IVO vyhlásenia predstaviteľov ĽSNS svedčia o ich odhodlaní aktívne sa usilovať o odstránenie systému parlamentnej demokracie, inštitút skúmal, aký politický priestor má podľa názorov verejnosti štát poskytovať odporcom parlamentnej demokracie.

Podľa dvoch pätín (41 percent) respondentov by mali mať odporcovia parlamentného systému dovolené šíriť svoje názory prostredníctvom médií, s čím však zároveň približne polovica opýtaných (49 percent) nesúhlasí. Pri posudzovaní možnosti, či by takéto osoby mali usporadúvať verejné zhromaždenia, na ktorých by hlásali svoje názor, boli Slováci benevolentnejší. Podľa 49 percent by im to malo byť povolené, 42 percent opýtaných tvrdí, že nemalo. Ako upozornil inštitút, pri každej z troch otázkach nevedela zaujať stanovisko približne desatina respondentov.

Otázka č. 1: „Hoci máme u nás slobodu prejavu, predsa stojí na zamyslenie, či by malo byť povolené hlásanie všetkých názorov. Skúste sa zamyslieť nad ľuďmi, ktorí chcú odstrániť systém parlamentnej demokracie. Myslíte si, že takýmto ľuďom by malo byť dovolené...“

určite áno a skôr áno

určite nie a skôr nie

neviem

zakladať politické strany

37%

53%

10%

šíriť názory prostredníctvom médií

41%

49%

10%

usporadúvať verejné zhromaždenia, na ktorých by hlásali svoje názory

49%

42%

9%

Názory na to, čo dovoliť odporcom parlamentnej demokracie sú v rozličných sociálnych skupinách rozložené rovnomerne podľa pohlavia, vzdelania, veku či národnosti. IVO však upozorňuje na regionálne odlišnosti, z ktorých vyplynulo, že najmenší priestor by odporcom demokracie prenechali obyvatelia Žilinského, Banskobystrického a Košického kraja, naopak, najväčší priestor by im venovali ľudia z bratislavského a trnavského regiónu.

Ešte silnejším diferenciačným faktorom sú podľa IVO politické preferencie. Prívrženci ĽSNS sa vo všetkých troch prípadoch výrazne odlišovali od priemeru, a podľa veľkej väčšiny z nich by mali mať odporcovia parlamentnej demokracie dovolené zakladať politické strany, šíriť svoje názory cez médiá a organizovať verejné zhromaždenia. Inštitút preto usudzuje, že prívrženci ĽSNS sa s odporcami dnešného politického systému do značnej miery stotožňujú a ich snahy odstrániť parlamentnú demokraciu možno pokladať za oprávnené.

Naopak, u prívržencov KDH a Mostu-Híd vo všetkých troch prípadoch prevažuje požiadavka obmedziť politický priestor pre odporcov demokracie. Väčšina prívržencov SaS, SNS, Smeru-SD a hnutia Sme rodina by týmto ľuďom nedovolila zakladať politické strany a šíriť názory prostredníctvom médií, no nebrala by im právo usporadúvať verejné zhromaždenia. Voľnejší postoj zaujali prívrženci hnutia OĽaNO, z ktorých si mierna väčšina myslí, že odporcom parlamentnej demokracie treba povoliť šírenie svojich názorov všetkými tromi spôsobmi.

Otázka č. 2: Názory verejnosti na to, či dovoliť, alebo nedovoliť odporcom systému parlamentnej demokracie...

zakladať politické strany

šíriť názory prostredníctvom médií

usporadúvať verejné zhromaždenia

áno

nie

áno

nie

áno

nie

KDH

27%

69%

34%

56%

43%

51%

Smer-SD

30%

63%

39%

53%

46%

47%

SaS

31%

64%

35%

62%

48%

48%

SNS

38%

56%

38%

55%

47%

47%

Sme rodina

39%

56%

42%

55%

56%

41%

Most-Híd

41%

49%

37%

59%

37%

56%

OĽaNO

50%

45%

50%

47%

57%

41%

ĽSNS

71%

22%

77%

15%

80%

13%

(SITA, mt;mde),201711240124

 

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore