ivo.sk
Extrémizmus a úloha médií

Dňa 21. júna 2014 sa Grigorij Mesežnikov zúčastnil na panelovej diskusii Extrémizmus a úloha médií – odbornom podujatí, uskutočnenom v rámci 20. jubilejného ročníka medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák v Košiciach. Spolu s prezidentom IVO o fenoméne súčasného politického extrémizmu a jeho reflexii v médiách diskutovali Theodore Sedgwick, veľvyslanec USA na Slovensku, Alexander Ben-Zvi, veľvyslanec štátu Izrael na Slovensku a Vladimir Barović, profesor Univerzity v Novom Sade (Srbsko). Diskusiu moderoval známy americký žurnalista Ed Baumeister žijúci v súčasnosti vo Francúzsku.



Koncert Philanthropy Band 

Na záverečnom ceremoniáli, spojenom s odovzdávaním cien pre súťažne programy a filmy, pre účastníkov  a hostí festivalu hrala hudobná Filantropická skupina v zložení: veľvyslanec Theodore Sedgwick, veľvyslanec Alexander Ben-Zvi, George Babcoke (prezident US Steel Košice), Peter Gogola (primátor Banskej Bystrice), Shai Saadon (IBM Slovakia) a Grigorij Mesežnikov (IVO).  





Téma Extrémizmus

Organizátori festivalu zdôvodnili zaradenie témy "Extrémizmus a médiá" do programu festivalu nasledujúcim spôsobom:

"Rozmáhajúci extrémizmus sa v posledných rokoch stal jednou z najväčších hrozieb bezpečnosti a stability. Ako to v dokumente Prevencia radikalizácie k terorizmu a násilnému extrémizmu uvádza Európska komisia: Žiadna krajina nie je ušetrená od hrôz násilného extrémizmu. Doposiaľ sa voči tejto rastúcej hrozbe však postavilo len príliš málo členských štátov EÚ. Potrebujeme silné preventívne opatrenia na boj proti extrémizmu vo všetkých jeho formách“. Významné poslanie v odmietaní extrémizmu zohrávajú aj médiá, ktoré sú reprezentantom niektorých základných ľudských slobôd a práv ako sú sloboda prejavu a právo na informácie. Ak sa k tomu ešte pridá ich prínos k formovaniu kritickej verejnej mienky, schopnosť význame prispieť k ozrejmovaniu podstaty teroristických a extrémistických cieľov a zmobilizovať verejnosť pri odmietaní terorizmu a extrémizmu ako metódy politického boja, je zrejmé, že sa média môžu stať aj terčom útokov. Dá sa povedať, že v záujme síl extrémizmu je umlčať takéto média a vytvoriť si tak väčší priestor pre dezinformácie a na manipuláciu ako kľúčové nástroje získavania stúpencov.

Otázky extrémizmu a terorizmu si vyžadujú mimoriadne citlivý prístup. V krízových situáciách význam informovania stúpa. Nikto nemá právo občanov ukrátiť o pravdivé, dôveryhodné informácie. Médiá a žurnalisti nesmú byť vtiahnutí ani do vytvárania psychózy všeobecného ohrozenia, budovania pocitu nebezpečného sveta, upodozrievania, nenávisti voči ľuďom inej viery a kultúry. Toto sú možno kľúčové úlohy médií v rámci preventívnych opatrení boja proti terorizmu a extrémizmu vo všetkých jeho formách a týmto úlohám sa chceme venovať aj v panelovej debate za účasti mediálnych pracovníkov a odborníkov z Európy, USA a iných častí sveta na festivale Zlatý žobrák". Zdroj: Webstránka festivalu.




>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore