ivo.sk
SITA: IVO: Naša spoločnosť nesmeruje správnym smerom, ukázal prieskum

25.01.2013, 11:54, 0144, DOM-Domáci tlač 

IVO: Naša spoločnosť nesmeruje správnym smerom, ukázal prieskum

Podľa prieskumu IVO si takmer dve tretiny opýtaných myslia, že naša spoločnosť nesmeruje správne

BRATISLAVA 25. januára (SITA) - Takmer dve tretiny ľudí si myslia, že naša spoločnosť nesmeruje správnym smerom. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Barometer, ktorý v spolupráci s agentúrou FOCUS uskutočnili v dňoch 7. až 13. novembra 2012 na reprezentatívnej vzorke 1 013 respondentov.

Na otázku, či sa naša spoločnosť uberá správnym smerom, v novembri kladne odpovedalo 28 percent opýtaných, kým v júni to bolo ešte 36 percent. Okruh kritikov smerovania slovenskej spoločnosti sa rozšíril na 63 percent, kým v júni smerovanie kritizovalo 57 percent respondentov. Podľa IVO sa tak dosiahla najvyššia miera kritického hodnotenia, akú kedy občania vyjadrili kurzu spoločnosti počas vládnutia Roberta Fica.

Od júna do novembra sa rozšíril okruh kritikov medzi prívržencami všetkých politických strán, vrátane vládneho Smeru-SD. V tábore priaznivcov Smeru-SD ešte prevládalo pozitívne hodnotenie - 56 percent. Medzi priaznivcami všetkých opozičných strán už prevažovali kritici. Najpesimistickejší boli priaznivci strán Most-Híd, SaS a SDKÚ-DS. Kritické hodnotenie prevláda vo všetkých sociálno-demografických skupinách.

IVO zisťoval aj mieru hrdosti občanov Slovenska na svoju vlasť, keďže koncom roku 2012 sa uzatváralo druhé desaťročie štátnej samostatnosti. Podľa 60 percent ľudí môžu byť občania hrdí na svoju vlasť, kým v roku 2011 si to myslelo 49 percent respondentov. Pocit hrdosti na úspechy Slovenska kulminoval v roku 2008, keď sa kladne vyjadrilo 77 percent ľudí.

Respondenti najčastejšie uvádzali, že sú hrdí na úspechy našich športovcov, predovšetkým hokejistov - 29 percent. U 17 percent pocit hrdosti vyvoláva naše členstvo v Európskej únii a desať percent opýtaných je hrdých na existenciu samostatného štátu a jeho životaschopnosť. Nasleduje vstup do eurozóny a ekonomický rozvoj a reformy.

Naopak, 23 percent sa hanbí za neschopnosť našich politikov a politických strán konať vo verejnom záujme. U 19 percent vyvoláva hanbu a negatívne pocity korupcia, klientelizmus a rozkrádanie štátu. Pocity hanby vyvoláva aj životná úroveň a sociálne istoty, postavenie Rómov v spoločnosti a stav súdnictva a spravodlivo

---

27.01.2013, 09:05, 0019, DOM-Domáci tlač

IVO: Ľudia reagovali pozitívne na požiadavky učiteľov

Podľa prieskumu boli ľudia zdržanlivejší k požiadavkám zdravotníkov

BRATISLAVA 27. januára (SITA) - Verejnosť vlani reagovala prevažne pozitívne na požiadavky štrajkujúcich učiteľov, no k požiadavkám zdravotníkov už bola rezervovanejšia. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Barometer, ktorý v spolupráci s agentúrou FOCUS uskutočnili v dňoch 7. až 13. novembra 2012 na reprezentatívnej vzorke 1 013 respondentov.

S krokmi učiteľov, ktorí vlani štrajkovali za vyššie platy a lepšie financovanie školstva, súhlasilo 60 percent opýtaných a proti bolo 33 percent respondentov. Sedem percent sa nevedelo vyjadriť. Požiadavky zdravotníkov podporilo 48 percent respondentov, 44 percent bolo proti a osem percent sa nevedelo vyjadriť.

Rozloženie názorov v rozdielnych sociálno-demografických prostrediach bolo veľmi rovnomerné. Požiadavky učiteľov aj zdravotníkov mali lepší ohlas medzi tvorivými odbornými pracovníkmi, ako aj obyvateľmi Bratislavského a Trnavského kraja.

Tlak učiteľov na zlepšenie mzdových podmienok podporovalo 78 percent priaznivcom SDKÚ-DS, 68 percent prívržencov SaS, 64 percent ľudí z tábora OĽaNO a v radoch sympatizantov KDH a Smeru-SD mali rovnakú podporu 59 percent.

Boj lekárov a zdravotných sestier za zlepšenie platového ohodnotenia považovalo za správny 63 percent prívržencov SDKÚ-DS, 56 percent priaznivcov KDH a 49 percent ľudí z tábora Mostu-Híd. U sympatizantov ostatných strán prevažuje názor, že požiadavky zdravotníkov nie sú správne nad postojom, že postupujú správne. Za nesprávne ich považuje 51 percent priaznivcov SaS, 50 percent prívržencov Smeru-SD a 49 percent sympatizantov OĽaNO.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore