ivo.sk
Martin Bútora odovzdal na bezpečnostnom fóre Globsec transatlantickú cenu Alexandrovi Vondrovi

Prvými nositeľmi Českej a slovenskej transatlantickej ceny sa stali Ronald Asmus in memoriam a súčasný český minister obrany Alexandr Vondra, ktorý presadzoval myšlienku integrácie Česka a Slovenska do Aliancie a bol vládnym splnomocnencom pre prípravu pražského summitu NATO spred desiatich rokov.

Cena sa udeľuje každoročne dvom osobnostiam, ktoré významne mierou prispeli k posilneniu transatlantických väzieb.

Tento rok ju dostal americký diplomat a politológ Ronald Asmus, ktorému ju udelili in memoriam. Cenu v Bratislave vo štvrtok 12. apríla 2012 v rámci galavečere prevzala jeho manželka Barbara Wilkinson. Tento niekdajší americký diplomat sa podieľal na rozširovaní NATO o bývalé komunistické krajiny východnej Európy. Politici, diplomati, žurnalisti, vojenskí predstavitelia i občianski aktivisti si Rona Asmusa pamätajú ako človeka, ktorý sa zasadil o prelomové rozhodnutie rozšíriť Severoatlantickú alianciu o postkomunistické štáty.

Galavečera bola jedným z hlavných slávnostných momentov bezpečnostnej konferencie Globsec. Pripomenula 10. výročie od pozvania siedmich krajín strednej a východnej Európy do NATO. Išlo o Slovensko, Bulharsko, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Rumunsko a Slovinsko, ktoré sa plnohodnotnými členmi Aliancie stali oficiálne 29. marca 2004. Pražský summit tak predstavoval kľúčový moment v histórii tohto regiónu.

Česko-slovenská transatlantická cena, ktorej tradícia sa začala tohto roku, je dielom spoločnej iniciatívy, za ktorou stoja dve popredné mimovládne organizácie pôsobiace v oblasti bezpečnosti: Jagello 2000 za Českú republiku a Slovenská atlantická komisia za Slovensko. Cieľom je pripomenúť zásluhy tých, ktorí významne prispeli k posilneniu transatlantických väzieb, bezpečnosti a stability euroatlantického regiónu.

Každoročným udeľovaním ceny chcú organizátori v spolupráci s 12-člennou odbornou komisiou vyberať a oceniť osobnosti, ktoré stredoeurópsky región inšpirovali svojimi víziami, prácou a snahou o lepšiu budúcnosť. Každý rok bude udelená dvom osobnostiam – jednej z Českej republiky či zo Slovenska a druhej zo zahraničia.

„Byť jedným z prvých ocenených je pre našu rodinu obrovská pocta,“ povedala po prevzatí ceny Asmusova manželka tvárou v tvár aplaudujúcej sále. „Ron pevne veril, že Európa by mohla a mala byť jednotná a slobodná. Zároveň vedel, že táto práca nie je ukončená. Keby tu dnes mohol byť s nami,tvrdo by na tom pracoval ďalej.“ Ron Asmus pred rokom podľahol dlhej chorobe. Jeho kniha Dvere do NATO. Ako sa Aliancia prispôsobila novým časom vyšla v slovenčine s doslovom Martina Bútoru.

„Alexandr Vondra je príslušníkom generácie, ktorá dostala príležitosť tvoriť nový svet,“ povedal v laudatiu Martin Bútora. Formatívne roky strávil v zápase o viac slobody a nezávislosti. Bol manažérom rockovej skupiny Národní třída, vydavateľom samizdatového časopisu Revolver revue, jedným z hovorcov Charty 77, ako účastník disidentského hnutia strávil nejaký čas vo väzení. Po páde komunizmu bol poradcom Václava Havla, veľvyslancom ČR vo Washingtone, členom viacerých českých vlád. „Spolu s Ronom Asmusom boli veľkými vyznávačmi atlanticizmu. Za toto obdobie má zaslúžené miesto medzi inšpirujúcimi lídrami. Pomáhal Američanom vysvetliť, aké dôležité je pokračovať v rozširovaní Aliancie a pomáhal Slovensku, aby sa stalo jej súčasťou. Novopostavenej slovenskej ambasáde vo Washingtone venoval obraz generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý tam zaujal čestné miesto.“

„Začiatkom 90. rokov málokto veril, že NATO má budúcnosť, od desať rokov neskôr o tom málokto pochyboval,“ povedal minister Vondra pri prevzatí ceny. „Dnes však mám obavu, že by NATO mohlo zoslabnúť. Stačí sa pozrieť na klesajúce armádne rozpočty a môžem začať hneď tým českým.“

Medzinárodné fórum o bezpečnosti, zahraničnej politike a ekonomike Globsec 2012, ktorého súčasťou bola slávnostná ceremónia odovzdávania cien, zaznamenalo vo svojom siedmom ročníku rekordnú účasť. Celkovo Bratislavu navštívilo viac ako 500 prominentných hostí –expertov, politikov, žurnalistov, diplomatov, vrátane troch prezidentov, dvoch premiérov a viac ako dvadsiatku ministrov, alebo štátnych tajomníkov. „Globsecu sa úspešne podarilo stať sa významnou bezpečnostnou konferenciou v regióne,“ konštatoval veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick.

FOTOGRAFIE


Martin Bútora: laudatio pre Alexandra Vondru.


Martin Bútora odovzdáva transatlantickú cenu Alexandrovi Vondrovi.


Zábery účastníkov konferencie.


Zábery účastníkov konferencie.



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore