ivo.sk
Vyjadrenia analytikov IVO bezprostredne po voľbách

Zora Bútorová

Voľby vnímam ako zmes dobrých i zlých správ. Dobrými sú vysoká volebnú účasť, odchod SNS i prepad strany 99 %, ale aj to, že v parlamente ostanú ľudia ako Miroslav Beblavý a František Šebej, že pribudnú osobnosti ako Mikuláš Huba či Ján Mičovský, že tam konečne bude zastúpený rómsky hlas v podobe Petra Polláka.

Menej priaznivou okolnosťou je slabý výsledok „zavedených“ strán terajšej vládnej koalície: opozícia tým môže mať menšiu razantnosť, takú potrebnú pri vláde jednej strany. Robustné víťazstvo Smeru mu kladie na plecia obrovskú zodpovednosť.

Kľúčovou otázkou nie je iba schopnosť zvládnuť ekonomické výzvy, ale aj to, či sa Smer väčšmi priblíži k sociálnodemokratickým hodnotám, či bude väčšmi otvorený k občianskej participácii, k menšinám, „zeleným témam“ a naopak, či v jeho vládnutí bude menej mocenskej arogancie, klientelizmu a netransparentnosti, menej nacionalizmu a konfrontácie s médiami a celkovo väčší rešpekt voči oponentom.

Mimochodom, ústretovosť Smeru by mohla vyvierať aj z vedomia, že rekordných vyše milióna hlasov dostal približne od štvrtiny dospelých obyvateľov (26 percent). Zvyšných 74 percent túto stranu nevolilo. (zverejnené na sme.sk)

Grigorij Mesežnikov

Deklarovaná ústretovosť Smeru-SD voči pravicovým stranám pri zostavovaní vlády je podľa politológa Grigorija Mesežnikova len vyjednávacím gestom. Parlamentná väčšina stačí Robertovi Ficovi na to, aby zostavil vládu bez iných politických partnerov. "Vláda jednej strany je jediná možná v týchto podmienkach," povedal Mesežnikov. Debaty o ústavnej väčšine sú podľa neho neopodstatnené. Smer ju nepotrebuje, pretože nikdy nehovoril o ambícii meniť ústavu. "Smer sľuboval ľuďom sociálne istoty a s tou väčšinou, ktorú dnes má v parlamente, môže začať plniť svoje sľuby," konštatoval Mesežnikov. Podľa Mesežnikova by mal byť volebný výsledok vážnym dôvodom na zhodnotenie celkového účinkovania strany SDKÚ-DS. (zdroj: SITA)

Oľga Gyárfášová

Sociologička Oľga Gyárfášová z Inštitútu pre verejné otázky hovorí, že pri jednofarebnej vláde chýba kontrola.

Aké sú úskalia jednofarebnej vlády?

Jednofarebná vláda znamená veľa moci, ale aj veľa zodpovednosti. Niet na koho prenášať vinu za zlé rozhodnutia, prípadne nesplnené očakávania voličov. Z hľadiska kontroly takejto vlády - chýbajúca kontrolná funkcia, ktorá existuje v prípade, že vládne koalícia strán.

Čoho by sa mala taká vláda vyvarovať?

Straty kritickej sebareflexie. Mala by počúvať aj tých, ktorí jej budú hovoriť nepríjemné veci, nevidieť za každou kritikou neprajníkov.

(Zdroj: pravda.sk)

Martin Bútora

Rozpor medzi ekonomickou realitou a sľubmi ako najväčšiu slabinu nového premiéra vidí Martin Bútora. Zároveň ale vidí pozitívny posun vo vplyve korupčných afér, ako je Gorila, na transparentnosť vlády. I sám Fico niekoľkokrát sľúbil, že si bude teraz dávať pozor, pretože v minulosti s koaličnými partnermi urobil niekoľko chýb. „Ktokoľvek bude teraz na Slovensku pri moci, bude sa musieť správať transparentnejšie. Je to vlastne pragmatické, ako sa tá situácia vyvinula,“ povedal Bútora.

Fico tiež už v nedeľu po voľbách potvrdil, že ponechá v platnosti jeden z najväčších úspechov vlády „pravicového zlepenca“, ako dôsledne hovorí o končiacej koalícii– zákon o zverejňovaní nákupných zmlúv verejných inštitúcií. „Nie je potrebné nič zatajovať,“ povedal Fico.

Zaujímavé bude sledovať aj Ficov vzťah s podnikateľmi, ktorí v roku 1999 stáli pri založení strany Smer, ktorá ponúkla ľavicovú ideológiu voličom ako marketingový produkt. "Silný mandát mu umožňuje, aby na týchto skupinách už nebol tak závislý,“ povedal Bútora. (Zdroj: ihned.cz)

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore