ivo.sk
Martin Bútora k odkazu Novembra 89 a k dnešnej situácii

Martin Bútora, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu, vystúpil na diskusných podujatiach venovaných Nežnej revolúcii i súčasným problémom slovenskej spoločnosti.

V pondelok 15. novembra sa v bratislavskom Primaciálnom paláci konala diskusia pod názvom „Otvorená minulosť 22“ venovaná udalostiam Novembra 1989 a jeho odkazu pre súčasnosť. Martin Bútora okrem iného pripomenul, že v situácii krízy a zníženej dôvery ku kľúčovým politickým a ekonomickým inštitúciám je dôležité neoslabiť dôveru k vlastným schopnostiam krízu zvládnuť a oprieť sa o ľudí, prostredia a nástroje, ktoré pomôžu vyrovnávať sa s krízou, vrátane aktívneho občianstva.

Na sympóziu o hodnotách Novembra’89 a perspektívach slobody a demokracie na Slovensku, ktoré sa pod názvom „Kam kráča Slovensko?” konalo v Národnej rade Slovenskej republiky, sa Martin Bútora sústredil na význam Novembra 89 pre pôsobenie mladej generácie, pre ktorú je dôležité pochopenie, že aj malé skupiny, „malé veličiny“ aktívnych angažovaných a premýšľajúcich občanov môžu postupne vytvárať „kritickú masu“ potrebnú na uskutočňovanie pozitívnych prodemokratických zmien. Pripomenul tiež dramatický vývoj, akým Slovensko prešlo od čias, keď sa ustanovilo ako „politická entita“, t.j. od vzniku prvej Československej republiky na jeseň 1918. Vystriedalo sa tu šesť štátoprávnych modelov, tri politické systémy a v rámci nich niekoľko režimov. A práve dnes, na jeseň 2011, sa pomer v zásade nedemokratických a demokratických režimov takmer vyrovnal: približne jednu polovicu tohto obdobia sme prežili v autoritárskych až totalitných pomeroch, druhú polovicu naopak v slobodnejších časoch – čo možno chápať ako výzvu pre budúcnosť: akým smerom sa bude krajina uberať po tomto významnom míľniku? Na sympóziu okrem Martina Bútoru vystúpil predseda NRSR Pavol Hrušovský, ústavný právnik Peter Kresák, historik Milan Zemko, vydavateľ  Lázsló Szigeti a politológ Tomáš Zálešák (fotografie).

Pri príležitosti 20. výročia svojho vzniku Nadácia Milana Šimečku pripravila sériu podujatí pod názvom „Remember November“. Jeho súčasťou boli podujatia v KC Dunaj v Bratislave: dňa 16.11. sa uskutočnilo inscenované čítanie textov spoluzakladateľov Nadácie a 17.11. prebehla diskusia so zakladateľmi (Martin Bútora, Fedor Gál, Miroslav Kusý, František Mikloško, Peter Tatár a Peter Zajac), predsedníčkou správnej rady Nadácie Inge Antalovou-Vagačovou a dnešnými pracovníkmi Nadácie Milana Šimečku. Dňa 18.11. sa v divadle Astorka uskutočnil panel o historickej pamäti za účasti Milana Zemka z Historického ústavu SAV, Gabriely Kiliánovej z Ústavu etnológie SAV, Petra Mariáneka z Hnutia Human, Fedora Blaščáka z projektu Memory Kontrol a Martina Bútoru.

Napokon 17.11. 2011 sa Martin Bútora zúčastnil diskusie o Novembri 89 v televízii TA3, kde vystúpil spolu s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Eugenom Jurzycom.


Texty čítané na podujatí Nadácie Milana Šimečku:

Martin Bútora: Takto sa raz budú pýtať vás

Martin Bútora: Od „revolúcie“ k „novej verejnosti“

Martin Bútora a Peter Zajac: Zrodil sa občan

Prvé vyhlásenie VPN (spoluautori Ján Budaj, Martin Bútora, Fedor Gál, Valér Mikula, Peter Tatár, Alfréd Zimmermann, Peter Zajac)

Fotografie





>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore