ivo.sk
IVO hodnotí výsledky volieb samosprávnych orgánov VÚC

Prezident IVO Grigorij Mesežnikov poskytol médiám expresne hodnotenie výsledkov volieb poslancov VÚC a prvého kola voľby predsedov VÚC (14.11.2009).

V rozhovore pre sme.online prezident IVO uviedol:




Podľa analytika Gabriela Šipoša, monitorujúceho v rámci projektu Slovak Press Watch odbornú úroveň obsahu médií, patrili odhady volebnej účasti a výsledkov voľby predsedov VÚC, ktoré poskytol médiám prezident IVO, k najväčšmi sa približujúcim k reálnemu stavu.

V rozhovore pre denník Hospodárske noviny G. Mesežnikov uviedol:

Prišiel každý štvrtý volič

Obavy z rekordne nízkej účasti voličov sa nepotvrdili. Kým v roku prišlo na prvé kolo volieb do VÚC zhruba 18 percent, tentoraz volilo takmer 23 percent Slovákov. „Predpokladal som, že to bude nad 20 percent,“ povedal politológ Grigorij Mesežnikov. V druhom kole bude logicky celoslovenská voličská účasť oveľa nižšia ako v prvom – županov si totiž vyberajú občania už len v polovici krajov. „Tam, kde bude volebný súboj tesnejší, môže účasť ostať na takej úrovni ako v prvom kole. Porovnateľnú účasť očakávam v Bratislave a v Banskej Bystrici, v Prešove môže aj klesnúť,“ predpovedá Mesežnikov. Či môže niekomu nižšia účasť pomôcť alebo, naopak, uškodiť, sa podľa analytika nedá určiť. Závisí to od profilu voličov, ktorí v prvom kole dali svoj hlas neúspešným kandidátom, a tiež od špecifík toho-ktorého kraja. V štyroch krajoch bude župan známy až o dva týždne. Podľa politológa Mesežnikova má najväčšiu istotu Peter Chudík v Prešove. 

Beata Skyvová, Hospodárske noviny, 16.11.2009


Najbližšie má opozícia k županovi v Bratislave

Štyri kraje a ešte ôsmi kandidáti na župana. O dva týždne sa rozhodne v druhom kole, ktorí z nich definitívne na ďalšie štyri roky zasadnú na kreslá predsedov samosprávnych krajov. Otáznik ostal visieť ešte nad Bratislavským, Trenčianskym, Banskobystrickým a Prešovským krajom. 

V Bratislave budú súperiť víťaz prvého kola Pavol Frešo a Vladimír Bajan. Politológ Grigorij Mesežnikov vidí v Bratislave ako víťaza opozičného kandidáta Freša. Pomôcť by mu mohli aj hlasy voličov Branislava Záhradníka, ktorý do finále nepostúpil. „Záhradník sa predtým predsa len angažoval v stredopravej časti politického spektra. Ak tí ľudia, ktorí predtým volili jeho, do druhého kola prídu, budú skôr hlasovať v prospech Freša.“

Tesný výsledok očakáva Mesežnikov v Trenčianskom kraji, kde sa „pobijú“ súčasný župan Pavol Sedláček s opozičným kandidátom Martinom Fedorom. Ten by mohol získať hlasy neúspešného kandidáta Juraja Lišku, ktorý bol kedysi vo Fedorovej SDKÚ. „Fedor má preto solídnu šancu v druhom kole osloviť Liškových voličov. Teda viac nových voličov v druhom kole ako jeho protikandidát Sedláček,“ konštatuje analytik. Či to však bude stačiť na víťazstvo, povedať si netrúfa.

Ako veľkú neznámu označil politológ situáciu v banskobystrickom regióne. Tam v sobotu neuspel súčasný župan Milan Murgaš, ktorého pred časom vylúčili zo Smeru. Jeho hlasy by teoreticky mohol v súboji o kreslo župana zinkasovať Vladimír Maňka (Smer-SD), nie opozičný kandidát Jozef Mikuš (SDKÚ-DS). „Nie je jasné, či mal Murgaš naozaj ľavicových voličov na svojej strane alebo nie. Lebo ak áno, tak je tam väčší predpoklad, že ak prídu hlasovať v druhom kole, podporia Maňku,“ dodáva Mesežnikov. Maňku preto pasuje za väčšieho favorita. 

Najjednoznačnejšie víťazstvo spomedzi ostávajúcich kandidátov v štyroch krajoch očakáva politológ v Prešove – a to opätovné zvolenie súčasného župana Petra Chudíka, za ktorým sú vládne strany. Jeho súperovi Jánovi Hudackému z KDH by nemali pomôcť ani hlasy neúspešného kandidáta Pavla Hagyariho. „Chudík svojich pôvodných voličov v druhom kole osloví. Je tam pomerne jasný rozdiel medzi nimi,“ uzatvára politológ. 

Beata Skyvová, Hospodárske noviny, 16.11.2009



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore