ivo.sk
IVO komentuje americké prezidentské voľby

Martin Bútora v televíznych a rozhlasových vystúpeniach, ako aj v článkoch v tlači, vidí zvolenie Baracka Obamu ako jednu z odpovedí na tri negatívne americké dedičstvá.

„Neznamená ich prekonanie, predstavuje však jednu z ciest, ako sa s nimi možno vyrovnávať. Prvým je farba pokožky, otázka rasizmu. Druhým je 11. september 2001. Tretím je znechutenie a sklamanie zo smerovania krajiny, neraz sprevádzané pocitmi bezmocnosti, pesimizmu až cynizmu voči možnosti spoločenskej zmeny,“ píše autor v článku pre denník Sme. „Jeho úloha vo vyrovnávaní sa s dedičstvom 11. septembra nespočíva v tom, že by sa azda malo prestať s bezpečnostnými opatreniami. Spočíva v hľadaní ďalších spojencov, umiernených predstaviteľov iných rás, iných kontinentov, iných vierovyznaní, ktorí môžu sebe primeraným spôsobom prispieť k zadržiavaniu militantného radikalizmu a terorizmu.“

Podľa M. Bútoru silné a spolupracujúce Spojené štáty sú priroritným záujmom Európskej únie i Slovenska ako spojenca USA. Úspech Obamovej administratívy pri zdolávaní súčasnej ekonomickej a finančnej krízy môže pomôcť prinavrátiť dôveru v demokratický kapitalizmus – a to má svoj význam i pre Slovensko: „Mám na mysli demokratický kapitalizmus ako spoločenský systém, ktorý nie je doktrinárny, ale otvorený, je schopný sebakorecie, sebaučenia. Táto dôvera bola sčasti otrasená a nebolo by šťastné, keby to malo uvoľniť priestor pre iné, menej perspektívne modely etatistického či autoritárskeho kapitalizmu.“

„Kým sa však k slovu dostanú analýzy širších politických súvislostí i jednotlivých verejných politík v príslušných oblastiach, všimnime si, ako Barack Obama dokáže inšpirovať, motivovať a priťahovať mladých ľudí, či už pôsobia v biznise, v politike alebo v občianskej spoločnosti. Aj u nás máme menšiny, ktoré takéto vzory potrebujú. Kedysi v 60. rokoch mali študentky a študenti na internátoch fotografiu prezidenta Kennedyho. Svet je dnes malý, a tak by nás nemalo prekvapiť, ak obrázok nového amerického prezidenta nájdeme na stole mladého rómskeho lídra,” uzatvára autor.

V článku v denníku Pravda o zahraničnopolitických dôsledkoch volieb autor pripomína niektoré hrozby, o ktorých Obamov tím hovoril ešte pred voľbami: nukleárne zbrane a nukleárne materiály, možnosť biologického útoku a kybernetický terorizmus. „No dosiahnutie niektorých z týchto cieľov si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu napríklad s Ruskom. Bude taká spolupráca možná bez toho, aby USA ustúpili expandujúcemu Rusku, a, naopak, vedeli spolu s inými ochrániť Gruzínsko či Ukrajinu?“ pýta sa autor.

Prečítajte si celé znenie všetkých článkov:

Denník SME: Nový začiatok nielen pre Ameriku

Denník Pravda: Nový americký prezident potrebuje európsku pomoc

www.salon.eu.sk: A new beginning - and not just for America

The Slovak Spectator: Slovaks and Americans greet Obama US election victory



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore