ivo.sk
Oľga Gyárfášová z IVO získala cenu Žena roka 2006!

Programová riaditeľka Inštitútu pre verejné otázky PhDr. Oľga Gyárfášová, PhD. sa ocitla medzi najúspešnejšími Slovenkami: získala ocenenie Žena roka 2006  v kategórii Médiá a komunikácia.

Cenu pre líderské osobnosti z oblasti médií a komunikácie, politiky a verejnej služby, obchodu, umenia a športu udeľoval „Bratislava Leaders Magazine“.

Vzhľadom k neľahkej konkurencii (ďalšie nominantky boli riaditeľka Aliancia Fair-play Zuzana Wienk, a marketingová riaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková) nemala porota jednoduché rozhodovanie (jej členmi pod vedením Martina Krekáča, prezidenta Podnikateľskej aliancie Slovenska, boli vydavateľ Prague Leaders Magazine Benke Aikell, operný spevák Jaroslav Dvorský, generálny riaditeľ American Express pre Slovensko a ČR Michael Fabián, generálna riaditeľka Burzy cenných papierov Mária Hurajová, majiteľka časopisu Slovenka Mária Reháková a poslankyňa NR SR Magdaléna Vášáryová). Slovenky, ktoré sa stali Ženami roka, vybrali spomedzi 380 návrhov.

Spoluzakladateľka a súčasná programová riaditeľka nášho inštitútu dostáva uznanie za prácu, ktorú pravidelne, s odborným nadhľadom i osobným šarmom odvádza už celé roky. Skutočne, sociologičku Oľgu Gyárfášovú bolo možno vidieť či počuť v TA3, TV Markíza, STV, v Slovenskom rozhlase i Rádiu Expres, rakúskom ORF a v minulosti aj v Rádiu Twist, BBC Bratislava, či v Rádiu Slobodná Európa (svojho času bola jeho viedenskou korešpondentkou), a rovnako aj čítať v  SME, Pravde, Hospodárskych novinách, Új Szó, Mostoch, v správach rakúskej agentúry APA, českej Mladej Fronte i ČTK, ale aj v mesačníku Knihy a spoločnosť.

Či už je to fórum washingtonských expertov na verejnú mienku, európskych bezpečnostných analytikov, stredoeurópskych alebo slovenských politikov či študentov od Prešova cez Michalovce až po Prievidzu a Banskú Bystricu; či už je to workshop pre aktivistov z irackých mimovládiek v Ammáne, konferencia na Európskom inštitúte vo Florencii alebo stretnutie World Movement for Democracy v Istanbule – všade tam ju radi pozývajú a vítajú ako autoritu, ktorá nielen vie komunikovať, ale ktorá aj, čo už nie je také bežné, má čo komunikovať: výsledky svojej a tímovej práce v IVO. A ktorá neváha byť tam, kde o niečo ide – napríklad pri nedávnom monitorovaní problematických prezidentských volieb v bieloruskom Minsku.

Jej témami sú politické postoje verejnosti, volebné správanie a politická kultúra, rodové štúdie, problematika rovnosti príležitostí na Slovensku, ale aj otázky európskej integrácie.
Podľa nedávneho vyhodnotenia projektu Slovak Press Watch z dielne ekonomického think-tanku INEKO Oľga Gyárfášová patrí na popredné miesto najcitovanejších odborníkov/níčok na oblasť domácej politiky (analýza sa týkala mediálnych a akademických citácií expertov na udalosti domácej politiky - pozri  Kto sú najcitovanejší experti v slovenských médiách?  ). Popri desiatkach mediálnych výstupov je spoluautorkou a spolueditorkou viacerých odborných publikácií a štúdií, vrátane pravidelných príspevkov v každoročnej Súhrnnej správe o Slovensku.

Ako sa píše v oficiálnej správe, porota ocenila jej prínos v komunikácii s verejnosťou. Jej blízki spolupracovníci v IVO – Zora Bútorová, Grigorij Mesežnikov, Miroslav Kollár, Marián Velšic, Martin Bútora a ďalší - zase oceňujú jej vklad do spoločného úsilia lepšie spoznať a kriticky reflektovať demokratickú modernizáciu Slovenska. A tešia sa z toho, že je taká, aká je, osoba s piatimi „P“: prirodzená, priateľská, príjemná, prenikavého úsudku, politologička s európskym rozhľadom.  Jedným slovom, tá pravá Žena roka 2006 vo svojej oblasti.....




Keďže programová riaditeľka IVO bolo v deň odovzdávania cien Žena roka 2006 na odbornom seminári v Bruseli, cenu prišla prevziať jej dcéra Tina.



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore