ivo.sk
Martin Bútora ocenený Bielou vranou 2023

Zakladateľ a čestný prezident Inštitútu pre verejné otázky Martin Bútora získal ocenenie Biela vrana 2023 za dlhodobý prínos.   

Počas revolúcie v Novembri 89 sa Martin Bútora stal autorom mnohých jazykových symbolov a posolstiev občianskeho hnutia, aj počas celého následného života ostal aktívnym občanom, dôležitým spoločenským hlasom a významne sa pričinil o naše ukotvenie v západných medzinárodných štruktúrach. Jeho hodnoty preveril celý jeho život, autoritatívne podmienky a mnohé kontexty. Celým svojím životom ukazuje, že hlasom pravdy a v súlade s vnútorným presvedčením môže byť človek v akomkoľvek režime. „Krajina, ktorá by mala vo svojom verejnom živote viac Martinov Bútorov, by bola nepochybne krajinou, v ktorej by sa žilo šťastnejšie a spokojnejšie. Takých ľudí však žiaľ viac nemáme. Takých, ktorí za svoj život nikdy neuhnú a nesklonia sa pod žiadnymi tlakmi, a pritom nikdy nerozdeľujú,“ povedala členka Rady Bielej vrany Marta Šimečková (facebook.com/Bielavrana/posts/654624193388227).

Martin Bútora si ocenenie prevzal 17. novembra 2023 na slávnostnom vyhlásení laureátov 16. ročníka Bielej vrany v Slovenskom národnom divadle.

Bielu vranu založili v roku 2008 Aliancia Fair-play a VIA IURIS ako ocenenie spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu a spoločne ju udeľovali do roku 2018. Od roku 2019 ocenenie udeľuje občianske združenie Bystriny.








Prezidentka SR Zuzana Čaputová a ocenené biele vrany 2023 Martin Bútora, Tomáš Bálint, Lukáš Hrošovský, Peter Sabaka.

Záznam udeľovania cien na Youtube.

Príhovor Martina Bútoru, Biela vrana 17.11.2023

Ďakujem pekne,


priznám sa, že sa mi zakrútila hlava, keď som sa dozvedel, že sa ocitnem medzi Bielymi vranami. Prijímam to ako poctu všetkým, ktorí pred 34 rokmi stáli na tribúnach po celom Slovensku.


Za uplynulé roky sme mali možnosť vidieť, ako toto ocenenie prispieva k prekonávaniu naučenej bezmocnosti. Bezmocnosti, ktorá nás oberá o občianske sebavedomie. Ktorá dnes vyúsťuje do toho, že mnohí nad našou krajinou lámu palicu a opúšťajú svoje domovy, pretože už neveria v lepšiu budúcnosť.


Ocenenie Biela vrana ukazuje, ako tomu čelia tí, ktorí to nevzdali. Ktorí pociťujú zodpovednosť za prostredie, v akom žijeme. Napríklad Ján Benčík odhaľujúci extrémistov, Zuzana Petková zápasiaca s korupciou či reportér Andrej Bán. A takí boli aj košický disident Marcel Strýko, vydavateľ samizdatov Oleg Pastier i kňaz Anton Srholec.


Neexistuje univerzálny návod na mobilizáciu proti bujnejúcej lži a zlu. Kľúčové však je, že u nás pribúdajú hlasy i činy tých, ktorí sa zaujímajú o veci verejné, o to, aby sme žili v dobre spravovanom štáte. Je dôležité, aby sa navzájom prepájali a podporovali. Aby rozširovali priestor demokratického stredu, aby prinášali nádej. Zvesť o tom, že zápas pokračuje.


Budú sa môcť oprieť o statočné osobnosti v našich dejinách. O mužov a ženy, čo išli do Povstania. O ľudí, ktorí vzdorovali komunistickému režimu. Ktorí odolávali mečiarizmu i neskoršiemu pokusu o únos štátu.


Mihajú sa mi pred očami tváre tých, ktorí už nie sú medzi nami. Ktorí na rozdiel od čierneho havrana Edgara Allana Poea nehovorili „nie“ či „nevermore, nikdy viac“, ale vložili sa do úsilia o lepší svet.


Dnes do zápasu o slobodný a dôstojný život vstupujú ďalšie generácie. Nebudú to mať o nič jednoduchšie ako my veteráni. Ochrana ľudských práv nenapreduje, autoritárske tendencie sú na vzostupe, sme svedkami frontálneho útoku na ideály Novembra. A navyše, euroatlantická civilizácia a vlastne celý svet čelí obrovským výzvam. Za všetky spomeňme klimatickú krízu.


Napriek tomu dovoľte, aby som sa s vami podelil o jeden svoj zvláštny sen. Zjavuje sa mi v ňom krajina, nad ktorou sa plavne vznáša kŕdeľ bielych vrán.


Kiež by tou krajinou bola naša vlasť, Slovensko.

 

 



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore