ivo.sk
Spolu, či proti sebe? Čo ovplyvňuje naše spolužitie

Inštitút pre verejné otázky vydal publikáciu Spolu, či proti sebe? Čo ovplyvňuje naše spolužitie. Zámerom tejto publikácie je priblížiť mladým čitateľom a čitateľkám širšie spoločensko-politické, historické a ideové súvislosti občianskeho spolunažívania.

Je to osvetovo-vzdelávacia príručka vo formáte heslára. Obsahuje 30 vybraných pojmov súvisiacich s občianskym spolunažívaním.

Heslá možno rozdeliť do dvoch kategórií. Prvá sa skladá z pojmov označujúcich javy, ktoré napomáhajú občianskemu spolunažívaniu a podporujú ho. Druhá obsahuje pojmy zachytávajúce javy protikladného charakteru – tie, ktoré občianskemu spolunažívaniu neprajú, vytvárajú preň prekážky alebo ho otvorene potláčajú či ničia.

Zámerom vydania publikácie je pomôcť čitateľkám a čitateľom lepšie si uvedomiť prednosti života v spoločnosti založenej na občianskom zmieri, vzájomnej úcte, tolerancii, spolupráci a solidarite. 

Download: Spolu, či proti sebe? Čo ovplyvňuje naše spolužitie [pdf]

Kniha bude distribuovaná na dvesto stredných škôl na Slovensku a do 50-tich knižníc a práca s ňou je súčasťou diskusií expertov a expertiek IVO na stredných školách v rámci projektu o občianskom spolunažívaní v období september – november 2019.

Publikácia a ďalšie materiály k téme občianskeho spolunažívania sú voľne dostupné na webstránke  https://spolunazivanie.sk/.



Vydanie publikácie a jej distribúcia bola podporená v rámci projektu „Spolu, či proti sebe? Čo ovplyvňuje naše spolužitie“ vďaka programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou. Kniha bola distribuovaná na dvesto stredných škôl na Slovensku a do 50-tich knižníc. 

                                    



Vydanie publikácie je súčasťou širšieho projektu „Výchova mládeže k občianskemu spolunažívaniu“, realizovaného s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Inštitút pre verejné otázky.   




>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore