ivo.sk
Financovanie predvolebných kampaní

Správy RTVS o 19:00, Jednotka, 16.3.2015

Financovanie predvolebných kampaní


Zhruba tretina kandidátov na primátorov slovenských krajských miest zverejnila informácie o financovaní svojej predvolebnej kampane. Vychádza to z prieskumu, v posledných mesiacoch minulého roka urobil inštitút pre verejné otázky. Podľa jeho analytikov ide o aspoň čiastočný posun vpred. 

Inštitút pri prieskume vychádzal aj z údajov, ktoré už v minulom roku zverejnili samotní kandidáti. Zo 69 uchádzačov o post primátora v krajských mestách zverejnili informácie o financovaní 23. Sú medzi nimi aj úspešný bratislavský kandidát Ivo Nesrovnal či znovuzvolený trenčiansky primátor Richard Rybníček. Grigorij Mesežnikov: „Buď založili transparentný účet alebo dobrovoľne zverejnili alebo poskytli aj štruktúru svojich výdavkov, to predsa len svedčí o tom, že tlak verejnosti má svoj účinok“.Na druhej strane je napríklad neúspešný kandidát na žilinského primátora Ján Slota. Spolu s trnavským kandidátom Bystríkom Stankom neposkytli žiadne informácie. Do tej iste kategórie zaradil IVO aj Richarda Rašiho, ktorý úspešne znovukandidoval v Košiciach. Kampaň mu výhradne platila strana, detaily financovania údajne nepozná. 

Peter Kunder: „Je potešivé, že zhruba tretina kandidátov dokázala skutočne poskytnúť voličom aspoň nejaký základný prehľad a nejakú mieru transparentnosti financovania ich politickej kampane, samozrejme nejaký ideál je podstatne niekde inde“. 

Informácie pre Inštitút zbierali dobrovoľníci od septembra do novembra v krajských mestách. Niekedy doslova rátali pivá na politických mítingoch a odhady toho, koľko mohla kampaň stáť porovnávali s tvrdeniami kandidátov. Občas sa napríklad stalo že osem bilbordov stálo u jedného kandidáta približne rovnako ako 80 bilbordov iného. Lukáš Makovický: „Tak to zaváňalo problémami alebo nepresnosťou alebo jednoducho sa nám zdalo, že nám nemuseli povedať pravdivé informácie“. 

Prieskum poukázal aj na jeden paradox, a to, že kandidáti sú naklonení údaje zverejniť, ich politické strany ich už veľmi zverejňovať nechcú. Grigorij Mesežnikov: „Politické strany sa odvolávali na to, že majú povinnosť zúčtovať vo svojich výročných správach aj volebné náklady, ale verejnosť sa k nim dostane až v júli“. 

Podstatne viac svetla do financovania kampaní by mal priniesť nový zákon o komunálnych voľbách, ktorý je súčasťou tzv. volebných kódexov. Na voľby a s nimi spojené kampane sa začne vzťahovať už od polovice tohto roka. 

Matúš Jaco, RTVS. 

Link: www.rtvs.sk/televizia/archiv/7600/61311
(00:29:56 Financovanie predvolebných kampaní)

Screenshots: 










Zdroj: RTVS 

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore