ivo.sk
Martin Bútora na spomienkovom podujatí sedemnásteho novembra v Historickej budove SND

Dňa 17. novembra 2010 sa v Historickej budove Slovenského národného divadla a na Hviezdoslavovom námestí konalo spomienkové podujatie k 21. výročiu Novembra 1989, na ktorom okrem predsedkyne vlády SR Ivety Radičovej a ďalších politikov (Béla Bugár, Ján Figeľ, Richard Sulík, Mikuláš Dzurinda), hudobníkov (Róbert Lakatoš a skupina Rév, Skupina Vidiek, Marta Kubišová, Collegium Musicum) a významného zahraničného hosťa (bývalý líder Solidarity a prezident Poľskej republiky Lech Walesa) vystúpili s príhovormi aj Soňa Szomolányi a Martin Bútora, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu v roku 1989 a zakladateľ Inštitútu pre verejné otázky v roku 1997.

Vo svojom vystúpení okrem iného povedal: „Očakávania voči novej garnitúre od jej voličov a voličiek boli a sú obrovské – a po štyroch rokoch iného spôsobu vládnutia sa tomu ani nemožno čudovať. A netýkajú sa len zlepšenia v jednotlivých oblastiach, od infraštruktúry cez vzdelávanie až po zlepšenie podmienok pre život menšín. Týkajú sa aj niečoho zásadnejšieho – a to napriek tomu, že niektorí príslušníci „politickej triedy“ majú tendenciu tento rozmer bagatelizovať a „uzemňovať“ ho pragmatickými ohľadmi alebo sa k nemu hlásiť iba formálne. Ide o mravnosť v politike, vo verejnom živote.“ Takáto zmena nie je podľa neho možná bez postupnej premeny našej mentality: „Primnohí na Slovensku sa dnes nazdávajú, že to nejde, že sa to nedá dosiahnuť – hoci by k tomu mohli prispieť aj sami. A to azda aj viac ako si myslia: jednak svojím vlastným správaním, jednak požiadavkami, aké budú klásť na činiteľov vo verejnom živote. Na to okrem iného potrebujú sociálne vzory, príklady, líderky a lídrov.

Martin Bútora pripomenul slová otca nedávno zavraždeného advokáta Ernesta Valka, doktora Valka seniora, ktorý konštatoval, že ľudí zasadzujúcich sa za takéto zmeny i za právny štát je ešte stále na Slovensku málo. „Treba nám preto intenzívnejšie a hlbšie rozmýšľať o tom, ako i s málom urobiť veľa dobrého. Ako to „málo“ rozhojniť, rozmnožiť, zväčšiť; ako aj s tým málom budovať lepšie inštitúcie a dozerať na pravidlá ich fungovania; ako získavať spojencov; ako zapáliť iskru v tých, čo sú ešte iba na prahu dospelosti; ako osloviť tých, ktorí majú pocit, že nik o nich nestojí; ako premeniť duchovnú vertikálu, ktorú u nás vyznáva toľko ľudí, na nespochybniteľnú priamku osobnej integrity v svetskom živote.“

Úplný text vystúpenia M. Bútoru na spomienkovom podujatí pri príležitosti 21. výročia Nežnej revolúcie.



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore