ivo.sk
IVO a ďalšie mimovládne organizácie vítajú ocenenie čínskeho disidenta Liu Siao-poa Nobelovou cenou mieru

Mimovládne organizácie, ktoré koordinovali nomináciu čínskeho intelektuála a obhajcu ľudských práv Liu Siao-poa na Nobelovu cenu mieru na Slovensku, s radosťou privítali správu o jeho ocenení.

„Teší nás, že členovia Nobelovho výboru nepodľahli tlakom zo strany čínskeho režimu a udelili ocenenie práve Liu Siao-poaovi. Dokázal svojim konaním inšpirovať tisícky iných ľudí, on sám bol pritom inšpirovaný Chartou 77,“ konštatovali predstavitelia mimovládnych organizácií Človek v ohrození (Gabriela Kiššová), Nadácie Pontis (Vladimír Vladár), Konzervatívneho inštitútu M.R.Štefánika (Ivan Kuhn) a Inštitútu pre verejné otázky (Martin Bútora), ktoré koncom januára 2010 spoločne koordinovali jeho nomináciu.

Pozrite tiež:
Nobelovu cenu za mier dostal čínsky disident
Čínskeho disidenta podporili aj členovia našej vlády
Nobelovu cenu za mier získal Liu Siao-Po, nominovali ho aj Slováci

Podporu tejto nominácii vtedy svojím podpisom vyjadrilo päťdesiatjeden poslancov a poslankýň Národnej rady SR, ako aj vyše tridsať osobností spoločenského, kultúrneho, vedeckého a občianskeho života, ktoré sa spoločne podpísali pod slovenskú nomináciu čínskeho disidenta Liu Siao-poa na Nobelovu cenu mieru. V nominačnom liste, ktorý koordinátori akcie z Nadácie Pontis (Milan Nič), občianskeho združenia Človek v ohrození (Gabriela Šuvadová) Inštitútu pre verejné otázky (Martin Bútora) a Konzervatívneho inštitútu M.R. Štefánika (Ondrej Dostál) 27. januára zaslali do Oslo, signatári pripomenuli fakt, že aktivity Liu Siao-poa majú už dnes nepopierateľný význam a dosah na formovanie Číny ako budúcej demokracie a vyjadrili želanie, aby výbor pre udeľovanie Nobelovej ceny mieru tejto skutočnosti venoval osobitnú pozornosť.

Nomináciu okrem iných podpísali bývalí predsedovia parlamentu František Mikloško a Pavol Hrušovský, ako aj vtedajší i bývalý predseda parlamentného výboru pre ľudské práva, menšiny a postavenie žien József Berényi a László Nagy.

Podporili ju tiež osobnosti ako niekdajší disident a signatár Charty 77, politológ Miroslav Kusý, ďalej protagonisti Novembra 1989 na Slovensku (spoluzakladatelia Verejnosti proti násiliu – dramaturg a bývalý minister kultúry Ladislav Snopko, literárny vedec a bývalý člen parlamentu Peter Zajac, divadelník a bývalý popredseda vlády SR Martin Porubjak, výtvarník Rudo Sikora, spisovateľ Ľubomír Feldek; jeden z lídrov ochranárskeho hnutia Mikuláš Huba; lídri študentského hnutia v Novembri 1989 – dramaturgička Zuzana Mistríková a hudobník Anton Popovič; spoluzakladatelia Maďarskej nezávislej iniciatívy – spisovateľ Lajos Grendel a vydavateľ László Szigeti), ako aj historik a bývalý podpredseda slovenského parlamentu Milan Zemko, rímskokatolícky kňaz a bývalý politický väzeň Anton Srholec, biológ a bývalý minister školstva Ladislav Kováč, politologička Soňa Szomolányi, matematik Pavol Brunovský.

Osobnosti sa zhodli v tom, že Nobelova cena mieru pre Liu Siao-poa by bola povzbudením nielen pre stúpencov Charty 08 a čínskych aktivistov, ktorí sú prenasledovaní či väznení, ale súčasne by bola vyjadrením úcty a rešpektu voči všetkým tým, pre ktorých sú ľudské práva a ľudská dôstojnosť hodnotami zásadného významu. Ocenenie by bolo signálom pre tisícky ďalších aktivistov po celom svete, že ich boj má zmysel a nie sú v ňom sami.

Návrh na Nobelovu cenu mieru pre väzneného čínskeho disidenta - zoznam signatárov
   
„Je to ocenenie muža, ktorý v najväčšej krajine sveta, v podmienkach politického útlaku inicioval jedinečnú občiansku iniciatívu - manifest Charta 08,“ napísali v článku v denníku Sme uverejnenom pod názvom „Zápas o slobodu v Číne si zaslúži našu podporu” koordinátori a spolusignatári nominácie. „Manifest symbolicky vyhlásili na Deň ľudských práv v decembri 2008. Hlási sa k inšpirácii československým disidentským hnutím a Chartou 77, vyzýva na politické reformy, rešpektovanie medzinárodných dohôd o ľudských právach, ochranu vlastníckych práv a životného prostredia, federatívne usporiadanie Číny a riešenie vzťahov s menšinami a Taiwanom. Napriek represii úradov našlo odvahu podpísať dokument 10 tisíc Číňanov. Na zastrašenie ostatných bol jej najznámejší protagonista a spoluautor, 54-ročný literárny kritik Liu Siao-po, v decembri 2009 odsúdený na 11 rokov väzenia.”

Podľa autorov príspevku vzťahy s Čínou je možné rozvíjať aj pri súčasnom rešpektovaní vzájomných rozdielov. Slovensko môže uznávať dôležitú úlohu Číny na medzinárodnej scéne a súčasne môže pripomínať hodnotovú orientáciu Slovenskej republiky, ako aj celkový súlad slovenskej zahraničnej politiky s politikou a postojmi Európskej únie, ktorá vyjadrila hlboké znepokojenie nad uväznením Liu Siao-poa.

„Ľudské práva sú nedeliteľné,“ konštatovali koordinátori nominácie. „Prípad Liu Siao-poa je spojený aj s našou nedávnou históriou. Je len prirodzené, že sa oň zaujíma česká i slovenská občianska a zahraničnopolitická komunita. Veríme, že dôstojná obhajoba ľudských práv vo svete bude trvalou oficiálnou agendou slovenskej zahraničnej politiky, ktorá sa môže oprieť o naše historické tradície i o presvedčenie o sile slobodných jednotlivcov meniť pomery okolo seba - dnes v Číne, tak ako pred rokom 1989 v bývalom Československu.”

Komentár v denníku SME:
Zápas o slobodu v Číne si zaslúži našu podporu


Viac o nominácii:
Slovenskí poslanci a osobnosti nominovali čínskeho disidenta Liu Siao-poa na Nobelovu cenu mieru
Nominovali sme čínskeho disidenta Liu Siao-poa na Nobelovu cenu mieru (2010)

 


>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore