ivo.sk
Karel Schwarzenberg, Petr Pithart, Milan Horáček a ďalší na prezentácii publikácií IVO v Prahe

Iba niekoľko hodín pred otvorením hlasovacích miestností v Českej republike usporiadal Inštitút pre verejné otázky v spolupráci so Slovensko-českou spoločnosťou v Prahe prezentáciu knihy Kde sme? Mentálne mapy Slovenska a predstavenie ďalších nových  publikácií IVO, vrátane najnovšej Súhrnnej správy o Slovensku 2009. Na prezentácii, ktorá sa uskutočnila vo večerných hodinách 27. mája 2010 v Literárnej kaviarni na Řetězovej ulici v Prahe, boli prítomní senátor a predseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg, podpredseda Senátu ČR Peter Pithart, bývalý poslanec Európskeho parlamentu Milan Horáček,  ďalší predstavitelia českého a slovenského spoločenského a akademického života. Knihu Kde sme? Mentálne mapy Slovenska, ako aj  ďalšie publikácie IVO,  predstavili Martin Bútora, Grigorij Mesežnikov, Zora Bútorová a Miroslav Kollár. Analytickú činnosť IVO v širšom regionálnom kontexte zhodnotil vo svojom vystúpení šéfredaktor pražského časopisu Respekt Erik Tabery. Diskusiu moderoval novinár Boris Kršňák.

Analytici IVO sa venovali súčasnému stavu a aktuálnym trendom vývoja slovenskej spoločnosti, situácii v rámci straníckeho systému,  názorom občanov na spoločenské problémy, ako aj pôsobeniu nezávislých médií i médií verejnej služby. Po úvodných príspevkoch autorov a po vystúpení E. Taberyho sa rozprúdila živá diskusia. Senátor K. Schwarzenberg hovoril o tom, ako nacionalistické sily v strednej Európe využívajú etnickú kartu na odvrátenie pozornosti verejnosti od riešenia skutočných spoločenských problémov, ako názorný príklad uviedol dnešné Slovensko a Maďarsko. Podpredseda Senátu ČR P. Pithart porovnal stav skúmania minulosti a súčasnosti v spoločenských vedách v ČR a SR, pričom vyzdvihol vklad IVO ako aktéra odbornej reflexie do verejnej debaty o vývoji krajiny. Riaditeľ Historického ústavu SAV Slavomír Michálek reagoval poznámkou o potrebe úzkej spolupráce spoločenských vedcov stredoeurópskych štátov M. Horáček poukázal na kľúčový význam dodržiavania základných hodnôt a noriem demokracie v procese transformácie spoločnosti. Výskumný pracovník pražského Ústavu medzinárodných vzťahov Vladimír Handl sa dotkol slovenského vnútropolitického aspektu medzištátnych vzťahov SR a MR. Zástupca Slovensko-českej spoločnosti Radovan Čaplovič poukázal na to, že v súčasnom období vyostreného napätia v slovensko-maďarských vzťahoch si nacionalisti na obidvoch brehoch Dunaja často „nahrávajú na smeč“.

Do diskusie, ktorá pokračovala i po skončení oficiálneho programu, sa zapojili i ďalší experti, vysokoškolskí študenti a novinári (na podujatí boli prítomní spravodajcovia denníkov Neue Zürcher Zeitung a Le Monde a informačného portálu Aktuálne.sk).

Pražské stretnutie bolo súčasťou Predvolebnej dvadsiatky IVO, pripravenej na počesť 20. výročia slobodných volieb na Slovensku a v Československu, kde analytici IVO a ďalší autori prezentujú publikácie mapujúce uplynulé dvadsaťročie i najaktuálnejší vývoj (Bratislava, Košice, Piešťany, Komárno, Rimavská Sobota, Tisovec, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Trenčín, Dubnica nad Váhom, Nitra, Nové Zámky, Dunajská Streda, Praha, Levoča, Žilina, ako aj ďalšie prezentácie v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a Piešťanoch).








 



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore