ivo.sk
Európska nadácia pre demokraciu slávnostne uvedená do života

15. apríla 2008 v Bruseli slávnostne uviedli do života Európsku nadáciu pre demokraciu (EFDP). Nadáciu oficiálne predstavil bývalý český prezident Václav Havel, ktorý stojí na čele jej patrónov; medzi hlavnými rečníkmi bol tiež predseda Európskej komisie José Manuel Barosso. Členom správnej rady EFDP je aj Martin Bútora z Inštitútu pre verejné otázky; zastupuje tam zoskupenie 35 think-tankov PASOS (Policy Association for an Open Society), ktoré sa spolu s ďalšími neziskovými organizáciami z nových členských krajín EÚ zúčastňovalo na práci prípravného riadiaceho výboru.

Jednou z kľúčových osobností pri zrode nadácie bol riaditeľ českej MVO Člověk v tísni Šimon Pánek, ktorý spolu s Marieke van Doorn a Roel von Meijenfeldtom z Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD) a s partnermi MVO z Veľkej Británie, v súčinnosti s niektorými členmi European Parliament’s Democracy Caucus, skupiny poslancov Európskeho parlamentu, pomohli stavať základné piliere novej nadácie. Chceli na európskej úrovni vytvoriť platformu, ktorá by sa explicitne venovala podpore demokracie. Do činnosti nadácie sa zapájajú aj mimovládne organizácie zo Španielska, Nórska, Portugalska a Fínska.

Cieľom nadácie, ktorej presný názov znie European Foundation for Democracy through Partnership , je podporovať šírenie demokracie a slobody za hranicami Únie. Popri správnej rade má nadácia aj radu patrónov, na čele ktorej stojí Václav Havel. Jej ďalšími členmi sú bývalý predseda Európskej komisie Jaques Delors, bývalý nemecký prezident Richard von Weiszäcker, bývalý ministri zahraničných vecí Dánska Uffe Jensen a Holandska Bernard Bot, ako aj niekdajší podpredseda Európskej komisie Étienne Davignon.

„Chceli by sme, aby sa podpora demokracie stala trvalou súčasťou zahraničnej politiky Európskej únie,“ povedal pri otvorení Václav Havel. „Ide nám o pomoc ľuďom napríklad na Kube, v Bielorusku, Uzbekistane, Zimbabwe a inde,“ upresnil Šimon Pánek. Brusel nemôže financovať neoficiálne hnutia, ale „my môžeme ísť priamo k ľuďom v teréne“. Nadácia zatiaľ získala finančnú podporu z holandskej lotérie a rokuje aj o finančnej podpore zo strany niektorých vlád členských štátov EÚ. „Samozrejme sa ako prvý ponúka postsocialistický nebo postsovietsky región“, kde by nadácia chcela začať pôsobiť ešte tento rok, uviedol. Ešte sa však uvidí, či to bude Bielorusko, Moldavsko, Podnestrie alebo štáty strednej Ázie, kde sa podľa neho situácia zhoršuje.

Podľa predsedu EK José Barossa by Európa „ostatným častiam sveta mohla ukazovať cestu k demokracii bez arogancie, nie vnucovať im ju“.

Na pôde Európskeho parlamentu predstavil nadáciu jeden z jeho podpredsedov Edward McMillan-Scott, ktorý je súčasne predsedom poslaneckej skupiny European Parliament Democracy Caucus. Václav Havel tu v otváracom príhovore povedal, že sa niekedy zabúda na duchovné hodnoty, ktoré Európu spájajú a práve táto nadácia by mohla pomôcť ich oživiť. EÚ má podľa neho trochu povesť opatrnej inštitúcie, ktorá obvykle dosť dlho váha, kým sa vyjadrí k nejakej kontroverznej téme týkajúcej sa ľudských práv, pretože prihliada na bilaterálne vťahy, ekonomické záujmy a podobne: „Nadácia však môže robiť to, čo EÚ nemôže, dávať podnety, vedomosti, skúsenosti a finančne podporovať občiansku spoločnosť, ktorá v niektorých krajinách funguje v takmer v ilegalite.“ Ďalší zo slávnostných rečníkov, bývalý mozambický prezident Joaquim Chissano pripomenul, že „kým sa 27 štátov na niečom dohodne, býva už na pomoc niekedy neskoro.“ Na nasledujúcom otvorení plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu hovoril o vytvorení EFDP aj slovenský europoslanec Milan Gaľa.

Zrod nadácie a jej uvedenie do života malo silný mediálny ohlas vo viacerých európskych krajinách. Okrem iných sa k nej 17. apríla v článku pre Guardian vyslovil britský politológ Timothy Garton Ash, podľa ktorého „sa rodí veľká idea: my, Európania, by sme sa mali zhodnúť na tom, že šíriť modernú, liberálnu verziu demokracie je v našom vlastnom záujme. Nie vnucovať niekomu jeden model pomocou zbraní, ale podporovať ju mierovými prostriedkami. (...) Aby sa to podarilo, musíme sa najprv zhodnúť na tom, že si to naozaj želáme (...) a musíme sa tiež zhodnúť na to, čo považujeme za demokraciu“ V rámci EÚ by bolo podľa neho užitočné „spojiť tieto dve veci – teda čo chceme a čo si pod tým predstavujeme – do spoločného vyhlásenia Európskeho konsenzu o demokracii, podobne ako sa EÚ pred niekoľkými rokmi dohodla na Európskom konsenze o rozvoji (development).

Zrod EFDP ako určitého „priesečníka“ by podľa neho mohol zmeniť situáciu, keď každý z 27 štátov pomáha demokracii po svojom: „Na rozdiel od monolitického bruselského superštátu tu konečne máme sľubnú dynamickú štruktúru.“

Viac o EFDP môžete nájsť na:

T.G.Ash: Rodí se velká idea

New democracy foundation will push for democracy assistance to become a permanent part of EU foreign policy

PASOS representatives Martin Bútora and Jacek Kucharczyk will serve on Board of European Foundation for Democracy through Partnership (EFDP), launched on 15 April

Nová nadace se záštitou Havla usiluje o šíření demokracie mimo EU

Václav Havel: “Democracy assistance as an integral part of EU foreign policy”

Jozef Bátora: Európska mäkká moc a demokracia

Európska nadácia bude šíriť demokraciu za hranicami Únie

 



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore