ivo.sk
Vietnamci 2.0. Made in Slovakia?

Denník Pravda zverejnil dňa 14.10.2014 článok Milana Čupku Vietnamci 2.0. Made in Slovakia? Pre noviny sa k téme vyjadrila aj analytička Inštitútu pre verejné otázky Miroslava Hlinčíková.

Z obsahu: 

„Druhá generácia [Vietnamcov] je určite prostredníkom medzi ich uzavretejšími rodičmi a slovenskou spoločnosťou,“ rozpráva Miroslava Hlinčíková, výskumníčka Inštitútu pre verejné otázky. Téme vietnamských migrantov sa venuje už niekoľko rokov.  Zaujalo ma, že ide o dosť viditeľnú menšinu, v tom zmysle, že ich Slováci stretávajú denne v obchodoch, bistrách, no zároveň neviditeľnú skupinu, ktorá je pred väčšinovou spoločnosťou relatívne uzavretá.“ Pravda, to sa týka prvej generácie, teda Vietnamcov, ktorí sem prišli ako dospelí a popri podnikaní mali len obmedzené možnosti naučiť sa dobre jazyk. Druhá generácia je iná. „Ale nezmapovaná,“ hovorí Hlinčíková. Kým v susednom Česku, kde sú Vietnamci od minulého roka uznaní za národnostnú menšinu (žije ich tam asi 60-tisíc, na Slovensku odhadom 5-tisíc), sa o deťoch Vietnamcov robia vedecké štúdie, zaujímajú sa o nich aj médiá, u nás sa stanú témou (či skôr atrakciou) len vtedy, keď sa niekto z nich prihlási do talentovej televíznej súťaže.

Mladí "Vietnamci” sú (ne)viditeľní inak ako ich rodičia. Sťaby šikovní jednotlivci sú výrazní, no ako celok nenápadní, keďže sú integrovaní. Na rozdiel od prvej generácie nemajú ani vlastné vietnamské združenie mladých. Na Slovensku síce pôsobí Komunita Vietnamcov a Únia vietnamských žien, no mladí v rámci organizácií sú skôr pasívni. Neodmietnu rodičov a prídu s nimi na spoločné stretnutia, napríklad pri príležitosti vietnamského Nového roku, no ich životy a záujmy sú už inde. V spolkoch a aktivitách väčšinovej spoločnosti. „Sčasti je to aj tým, že tie organizácie vznikali na základoch záujmových združení kedysi spriatelenej socialistickej vietnamskej republiky a takáto štruktúra mladých už neoslovuje,“ vysvetľuje Hlinčíková. Kým však prostredím prvej generácie je rodina, komunita a podnik, pri tej nasledujúcej komunitu nahrádzajú priatelia ... (čítajte viac na pravda.sk).



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore