ivo.sk
Hlasovanie po sto rokoch

Píše Martin Bútora, čestný prezident IVO.

Najprv spomienka. Pred voľbami na jeseň 1998 sa rozprúdila mohutná občianska kampaň – vzdelávacie projekty, kultúrne akcie, pochody, koncerty, filmy, videoklipy, diskusné fóra s kandidátmi. Počas Pochodu pre Slovensko organizovaného združením GEMMA 93 tristopäťdesiat aktivistov prekonalo 2 300 km: navštívili 840 obcí a 137 miest, kde diskutovali s obyvateľmi a rozdávali brožúry o voľbách. Aj oni prispeli k vyše 84-percentnej účasti a ústavnej väčšine protimečiarovskej „koalície koalícií“ v parlamente.

V nedeľu sa skončil festival Slovenská krčma. Vo vyše 100 šenkoch, baroch, pivárňach, puboch, hostincoch, viechach, bistrách a pivniciach privítali 150 kapiel, ktoré zadarmo odohrali takmer 200 vystúpení, od klasiky po metal. Michal Kaščák pripravil túto „zimnú Pohodu“, aby ukázal, že nie všetci v slovenských krčmách sú rasisti alebo fašisti, ako si to myslí Robert Fico.

Stoosemdesiat stredných škôl sa zapojilo do študentských volieb, najviac ich bolo z Prešovského a Bratislavského kraja. Mnohí zo študentov dostali možnosť diskutovať o zmysle volieb, o demokracii a jej ohrozeniach.

Pod iniciatívu Kresťania proti nenávisti sa okrem rešpektovaných osobností kultúrneho a verejného života podpísalo vyše 5-tisíc signatárov, ktorí apelujú na to, aby sa veriaci nedali pomýliť a zverili svoj hlas tým, ktorí skutočné kresťanské hodnoty dlhodobo obhajujú.

Nemlčia ani početní aktivisti na lokálnej úrovni, kde si to neraz vyžaduje guráž a odhodlanie. Za všetkých spomeňme obetavcov z banskobystrickej občianskej platformy Nie v našom meste, ktorí chodia aj do dedín, kde sa na plotoch občas objavujú hákové kríže.

Pridali sa aj rektori UK a STU, ktorí deň pred voľbami udelili rektorské voľno a vyzvali študentov, aby sa postavili proti šíreniu xenofóbie, rasizmu či nenávisti a oddeľovali fakty od bezcenných a prázdnych sľubov.

„Bratia a sestry, teraz máme aj my Rómovia šancu, aby sme dokázali, že nám nie je ľahostajný život nášho krásneho Slovenska,“ oslovuje voličov v rómskych komunitách a osadách i na sociálnych sieťach organizácia Opre Roma a nabáda ich, aby išli voliť demokratické strany.

Mladí ľudia z iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorá nás pred dvoma rokmi začala dvíhať z bahna, sa od začiatku februára zhovárajú s ľuďmi na uliciach, pred kostolmi aj v krčmách, pretože v dialógu vidia „veľký potenciál aj liečivú obnovnú silu“. Po tieto dni sa vďaka nim zídeme na desiatkach spomienkových zhromaždení Za Jána, za Martinu a za slušnú krajinu.

Očakávam, že pred voľbami ešte zaznie mohutné posolstvo študentských lídrov z novembra ’89.

Samuel Zubo a celá iniciatíva Srdcom doma sa zaslúžili o to, že pribudnú desaťtisíce voličov zo zahraničia.

Aj vďaka všetkým týmto občianskym aktivitám možno predpokladať, že voľby preklopia Slovensko v prospech demokratickej zmeny.

Priateľ Milan Šútovec mi nedávno pripomenul, aké výročie nás čaká v deň volieb. Presne 29. februára 1920 prijalo Národné zhromaždenie Ústavu Československej republiky, ktorá sa prihlásila „do spoločnosti národov ako člen vzdelaný, mierumilovný, demokratický a pokrokový“.

Verím, že po sto rokoch potvrdíme tento záväzok.

Zdroj: Denník N



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore