ivo.sk
SR integráciu migrantov zanedbáva, je na 34. mieste z 38 sledovaných krajín

Bratislava 29. apríla (TASR) - Integrácia migrantov na Slovensku je dlhodobo okrajovou a zanedbávanou oblasťou. SR sa v celkovom hodnotení integračných politík umiestnila na 34. mieste z 38 hodnotených krajín. V roku 2011 to bolo 29. miesto spomedzi 31 skúmaných štátov. Vyplýva to z dnes zverejnenej štúdie Integračné politiky: kto získava? (MIPEX 2015). Jej výsledky prezentovali na tlačovej konferencii predstavitelia Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý je partnerom MIPEX.

Thomas Huddleston z bruselského think-tanku Migration Policy Group (MPG) upozorňuje, že existujúca politika integrácie na Slovensku je pre integráciu migrantov mierne nepriaznivá a SR zaostáva v rozpracovanosti a reformách integračnej politiky aj za svojimi stredoeurópskymi susedmi Českou republikou a Poľskom. K podobným záverom dospeli aj predchádzajúce štúdie MIPEX publikované v rokoch 2007 a 2011 a výsledky ukazujú, že v uplynulých štyroch rokoch nedošlo vo viacerých oblastiach k zásadnejšiemu posunu.

MIPEX konštatuje, že SR vo viacerých oblastiach uplatňuje iba minimalistický prístup na úrovni základných štandardov EÚ. Hovorí aj o nedostatočnom monitoringu a evaulácii politík s dosahmi na integráciu cudzincov a o chýbajúcom výskume potrieb a problémov tejto cieľovej skupiny. Oľga Gyárfášová z IVO tvrdí, že štúdia všeobecne považuje za vážny problém Slovenska veľkú mieru voľnej úvahy štátnych úradníkov, ktorí právne predpisy aplikujú v praxi.

Najkritickejšou oblasťou na Slovensku ostáva podľa Gyárfášovej prístup štátnych príslušníkov tretích krajín na trh práce. "Slovensko vytvára nepriaznivé podmienky pre ich zamestnávanie a podpora ich integrácie je nepostačujúca, čo môže ohroziť dlhodobú ekonomickú integráciu. Migranti sú na Slovensku vylúčení z možnosti pracovať vo verejnom sektore, aj z niektorých profesií, nemajú prístup k verejným službám a tí s prechodným pobytom aj k podpore v nezamestnanosti či iným benefitom," uvádza MIPEX.

Štúdia považuje našu legislatívu týkajúcu sa zamestnávania cudzincov za neprehľadnú, komplikovanú a fragmentovanú pre rôzne typy povolania. Z hľadiska prístupu cudzincov z tretích krajín na trh práce preto MIPEX radí Slovensko na predposledné 37. miesto. Naopak, za silnú stránku Slovenska MIPEX označil legislatívnu úpravu antidiskriminácie, ktorú formálne skvalitnila novela antidiskriminačného zákona z roku 2008. Tá presnejšie definuje diskrimináciu a umožňuje lepší prístup k spravodlivým podmienkam. "Povedomie o práve na nediskrimináciu a pripravenosť brániť sa voči diskriminujúcemu správaniu úradov však ostáva na Slovensku veľmi nízke, a to nielen u migrantov, ale aj u širokej verejnosti," konštatuje MIPEX. Štúdia poukazuje aj na jednu z najdlhších čakacích lehôt na občianstvo v Európe (dĺžka konania dva roky), na chýbajúce primerané integračné stratégie škôl, na odopieranie viacerých základných politických práv cudzincom a na snahu limitovať právo na zlučovanie rodín cudzincov. Celý stredoeurópsky región sa zároveň vyznačuje obmedzenými politikami a opatreniami pre väčšiu prístupnosť migrantov k zdravotnej starostlivosti.

MIPEX analyzuje vládne politiky zamerané na podporu integrácie cudzincov z tretích krajín, nie počty cudzincov v danej krajine. V súčasnosti vychádza štvrté pokračovanie tohto medzinárodného výskumu. Štúdiu realizovali Centrum pre medzinárodné otázky v Barcelone (CIDOB) a bruselský think-tank Migration Policy Group (MPG). Výskum sa zameral na členské krajiny EÚ, Austráliu, Kanadu, Island, Japonsko, Nový Zéland, Nórsko, Južnú Kóreu, Švajčiarsko, Turecko a USA. Štúdia sleduje 144 indikátorov v rámci ôsmich oblastí: prístup na pracovný trh, zlúčenie rodiny, prístup k vzdelávaniu a k zdravotnej starostlivosti, politická participácia cudzincov, podmienky pre udelenie trvalého resp. dlhodobého pobytu, možnosť získať štátne občianstvo a miera diskriminácie.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore