ivo.sk
Mediálne výstupy tlačová agentúra TASR

Mediálne výstupy tlačová agentúra TASR (tlačovka IVO 22.12.14)

TASR, 22.12.2014
V roku 2014 došlo k zhoršeniu kvality demokracie na Slovensku
Kvalita demokracie na Slovensku sa oproti minulému roku zhoršila. V hodnotení IVO Barometra poklesla oproti celkovému hodnoteniu za rok 2013 o 0,3 bodu a jej celoročný priemer tak dosiahol známku 3,2.
Bratislava 22. decembra (TASR) – Kvalita demokracie na Slovensku sa oproti minulému roku zhoršila. V hodnotení IVO Barometra poklesla oproti celkovému hodnoteniu za rok 2013 o 0,3 bodu a jej celoročný priemer tak dosiahol známku 3,2. Súvisí to najmä s tým, že pôsobenie demokratických inštitúcií v niektorých oblastiach spoločnosti je ovplyvnené mocenským výkonom. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov.
Kvalitu demokracie, podľa Mesežnikova, počas roka zhoršovali najmä mocenské praktiky vládnej strany Smer-SD. "Je dosť nastavená na syndróm diktátu väčšiny," podotkol Mesežnikov. Ako uviedol, prejavovalo sa to napríklad pri neschválení programu mimoriadnych schôdzí v parlamente či zabráneniu opozície v plnení kontrolnej funkcie. "Nikto nespochybňuje, že Smer-SD má legitímne právo na presadzovanie zákonov, ktoré tvoria súčasť vládneho programu. Sú však určité nedotknuteľné mechanizmy demokracie, ktoré sa musia dodržiavať, bez ohľadu na to, kto má väčšinu alebo menšinu," skonštatoval prezident IVO. Aby došlo k opätovnému zlepšeniu kvality demokracie podľa jeho slov netreba veľa. "Je k tomu potrebná len politická vôľa strany, ktorá ovláda väčšinu mocenských inštitúcií," spresnil.
Mesežnikov tvrdí, že z pohľadu celoročného hodnotenia sa potvrdila stagnácia indexu kvality demokracie. Mierne zlepšenie IVO zaznamenal v poslednom štvrťroku v oblasti demokratických inštitúcii a právneho štátu. V barometri dosiahla táto oblasť známku 3,25 čo je zlepšenie o 0,25 bodu oproti predošlému štvrťroku. "Zlepšenie prišlo v dôsledku pozitívneho pôsobenia ústavných inštitúcií, prezidenta a senátu Ústavného súdu SR, ktoré vyvažovali mocenské vychýlenia a excesy iných ústavných inštitúcii, vlády a parlamentu," vysvetlil Mesežnikov. Zhoršenie nastalo naopak v legislatíve, zo známky 2,75 na súčasnú 3,00. Dôvodom má byť čoraz častejšia účelová novelizácia právnych noriem v reakcii na aktuálny politický vývoj. "Takto bola novelizovaná dokonca aj ústava. Prístup zákonodarcov k ústave rozhodne nemožno hodnotiť ako zodpovedný a systémový, ako prístup adekvátny voči základnému zákonu štátu," uviedol prezident IVO.
V oblasti ľudských a menšinových práv i nezávislých médií nedošlo počas roka k žiadnym zmenám v hodnotení. Ľudské a menšinové práva dosiahli v barometri za posledný štvrťrok a celoročný priemer známku 3,50, nezávislé médiá 3,00. Kým v poslednom období bola v oblasti ľudských práv schválená konečná verzia celoštátnej ľudskoprávnej stratégie a vyhlásené referendum o ochrane rodiny, vývoj v médiách ovplyvňovala podľa IVO situácia súvisiaca s konsolidovaním pomerov po vstupe skupiny Penta ne mediálny trh.
"Z hľadiska tretieho sektora je jednou z najvýznamnejších udalostí v poslednom štvrťroku 2014 vymenovanie nového splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Stal sa ním Martin Giertl," povedal Mesežnikov, podľa ktorého to môže byť povzbudením najmä pre organizácie tretieho sektora. 
Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach – demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských menšinových práv, nezávislé médiá i médiá verejnej služby, občianska spoločnosť a tretí sektor. Hodnota známky IVO Barometra sa pohybuje na škále od 1,00 do 5,00, pričom 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie.

TASR, 23.12.2014
Za najzávažnejší spoločenský problém považujú Slováci nezamestnanosť
Vyplýva to z výskumu názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky, ktorý realizoval Inštitútu pre verejné otázky (IVO), v rámci projektu Otvorenejšie Slovensko.
Bratislava 23. decembra (TASR) – Nezamestnanosť, životná úroveň či sociálne istoty patria medzi spoločenské problémy, ktoré aj v tomto roku trápia Slovákov najviac. Vyplýva to z výskumu názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky, ktorý realizoval Inštitútu pre verejné otázky (IVO), v rámci projektu Otvorenejšie Slovensko.
Najviac, 71 percent respondentov v prieskume uviedlo, že dominantným problémom na Slovensku je nezamestnanosť. "V porovnaní s vlaňajškom viac respondentov uviedlo, že sa tento problém týka aj mladých ľudí," spresnila analytička Zora Bútorová z IVO. Ľudí podľa nej výrazne trápi aj životná úroveň a sociálne istoty. Ako najzávažnejší problém označilo túto oblasť 58 percent opýtaných.
Korupcia, klientelizmus, netransparentnosť a zdravotníctvo v prieskume skončili na rovnakej úrovni a za spoločenský problém ich považuje 28 percent ľudí. "Treba povedať, že tieto údaje boli zozbierané v období, keď ešte neprepukli terajšie kauzy v zdravotníctve. Spoločnosť je však kritická na problematiku zdravotníctva," podotkla analytička. Ako spresnila, ľudia vo svojich odpovediach často hovoria o finančnej nedostupnosti liekov, ale aj o tom, že peniaze zavážia, ak majú dostať správny typ zdravotnej starostlivosti.
Problém ekonomickej politiky vidí ako najpálčivejší 16 percent opýtaných a v prieskume tak skončil na piatom mieste. Nasleduje postavenie i problémy Rómov a ich spolužitie s ostanými obyvateľmi, ktoré trápi 12 percent respondentov. "Tento problém tu už bol aj v minulosti, len teraz je vo vedomí verejnosti o niečo citeľnejší," povedala Bútorová. Dvanásť percent ľudí považuje aj kriminalitu, organizovaný zločin či neefektívnosť práce polície za oblasť, ktorú je nutné v spoločnosti riešiť.
Kvalitu demokracie, spôsob vládnutia, politickú kultúru, rovnako aj školstvo a vzdelávanie na Slovensku pokladá za vážny nedostatok v spoločnosti deväť percent ľudí. Súdnictvo, vymožiteľnosť práva a rovnosť pred zákonom uzatvárajú desiatku najvýraznejších problémov na Slovensku, v prieskume ich takto vníma osem percent opýtaných.
IVO zisťoval najvýraznejšie spoločenské problémy na základe otvorenej otázky, kde respondenti spontánne uviedli tri problémy, ktoré pokladajú za najciteľnejšie a ktorým by sa mala venovať pozornosť.
Výskum názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky uskutočnil IVO v dňoch od 7. do 14. októbra a v dňoch od 4. do 12. novembra. Zber údajov zabezpečila agentúra FOCUS na reprezentatívnej vzorke 1031 (v októbri) a 1 064 (v novembri) obyvateľov SR vo veku od 18 rokov.

TASR, 28.12.2014
Väčšina žien vníma svoje postavenie v porovnaní s mužmi horšie

Vyplýva to z prieskum Inštitútu pre verejné otázky (IVO), i keď pomer žien voči mužom s týmto názorom medziročne klesol.
Bratislava 28. decembra (TASR) – Väčšina žien na Slovensku vníma svoje postavenie a šance v spoločnosti v porovnaní s mužmi horšie. Vo výskume názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky, ktorý realizoval aj v tomto roku Inštitút pre verejné otázky (IVO), tento názor zastáva 56 percent opýtaných žien. Minulý rok ich bolo o 11 percent viac.
Podľa analytičky Zory Bútorovej z IVO táto problematika vo vedomí Slovákov reálne existuje. "Aj keď oproti minulému roku došlo k určitému oslabeniu názorov na znevýhodnenie žien, z pohľadu dlhodobého časového prierezu vidíme, že tieto postoje dosť oscilujú," povedala analytička. Podľa nej názory na postavenie a šance žien v našej spoločnosti v porovnaní s mužmi sú výrazne ovplyvnené rodovou príslušnosťou.
Tridsaťosem percent žien v tohtoročnom prieskume uviedlo, že ich postavenie a šance v porovnaní s mužmi sú rovnaké. Len šesť percent si myslí, že ženy sú na tom lepšie než muži.
Takmer polovica oslovených mužov (48 percent) odpovedalo, že šance i postavenie žien sú rovnaké ako u nich. Štyridsaťdva percent opýtaných vníma, že postavenie nežného pohlavia v spoločnosti je horšie. Sedem percent respondentov ohodnotilo, že ženy sú v tomto smere na tom lepšie ako muži.
"V skupine žien po celý čas výskumu aj v minulosti prevažovalo presvedčenie o ich znevýhodnení, kým v skupine mužov sa tento pohľad zmenil na menšinový. Budúci vývoj ukáže, či ide o dlhodobejší trend, alebo skôr o prechodnú odchýlku spôsobenú intenzívnou kampaňou proti rodovej ideológii," dodala Bútorová.
Výskum názorov verejnosti na aktuálne spoločenské a politické otázky uskutočnil IVO v dňoch 7. až 14. októbra a 4. až 12. novembra. Zber údajov zabezpečila agentúra FOCUS na reprezentatívnej vzorke 1031 (v októbri) a 1064 (v novembri) obyvateľov SR vo veku od 18 rokov.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore