ivo.sk
Martin Bútora v expertnom tíme NATO

Inštitút pre verejné otázky s potešením prijal informáciu, že čestný prezident IVO Martin Bútora sa stal členom medzinárodnej expertnej skupiny, ktorú zriadil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Tím odborníkov má pred septembrovým summitom NATO vo waleskom Cardiffe vypracovať návrhy na posilnenie transatlantických väzieb Aliancie.

"Je to vynikajúca správa pre Slovensko a uznanie za prácu, ktorú Martin Bútora za posledných dvadsať rokov urobil, či už v Slovenskej atlantickej komisii, alebo ako diplomat a expert v širšej zahraničnopolitickej a bezpečnostnej komunite," povedal výkonný viceprezident Stredoeurópskej strategickej rady Róbert Vass. Bútorovo menovanie podľa neho znamená ďalší prístup ku generálnemu tajomníkovi NATO, ale aj priamu účasť na kľúčovej strategickej debate, ktorá v NATO prebieha. "Znamená to posilnenie hlasu Slovenska a strednej Európy a možnosť nastoliť témy, ktoré sú pre Slovensko dôležité," doplnil Vass.

Martin Bútora si váži, že ho generálny tajomník vybral do skupiny expertov. "Transatlantické spojenectvo, ako aj náš hlas v NATO po udalostiach na Ukrajine nadobúdajú osobitný význam. Septembrový samit aliancie rozhodne o jej budúcnosti po odchode z Afganistanu a bude jeden z najdôležitejších v histórii NATO," povedal Bútora.

Na čele expertnej skupiny stojí riaditeľ britského Kráľovského inštitútu pre medzinárodné otázky (Chatham House) Robin Niblett. Popri Niblettovi a Bútorovi sú členmi skupiny aj Ivo Daalder, prezident Chicagskej rady pre globálne záležitosti, Camille Grand, riaditeľ Nadácie pre strategický výskum v Paríži, Ana Palaciová, bývalá ministerka zahraničných vecí Španielska a členka Štátnej rady Španielska, Roland Paris, riaditeľ Centra medzinárodných politických štúdií, Ottawa, Volker Perthes, riaditeľ Nadácie pre vedu a politiku, Berlín, Nathalie Tocciová, zástupkyňa riaditeľa Inštitútu pre medzinárodné otázky, Rím, Sinan Ulgen, riaditeľ Centra štúdií ekonomiky a zahraničnej politiky, Istanbul a Marcin Zaborowski, riaditeľ Poľského inštitútu pre medzinárodné otázky, Varšava.

Expertná účasť v skupine je nehonorovaná dobrovoľná práca.

Okrem expertného tímu vyzval Rasmussen aj Parlamentné zhromaždenie NATO a skupinu mladých lídrov, aby hľadali odpovede na to, ako "posilniť transatlantické väzby a našu bezpečnosť dnes i v budúcnosti". Všetky tri skupiny predstavia svoje zistenia a návrhy na konferencii v Bruseli v júni 2014. Výstupom z konferencie sa bude venovať samit NATO v Cardiffe. Viacerí členovia skupiny expertov sa zúčastnia aj na májovej konferencii GLOBSEC v Bratislave.

Zdroj: TASR, NATO Watch

Download

Tlačová správa NATO Watch (PDF)

Zdroj:
www.natowatch.org



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore