ivo.sk
IVO Barometer: Kvalita demokracie za 3. štvrťrok stagnuje na známke 2,9

Bratislava 23. októbra (TASR) – Kvalita demokracie za tretí štvrťrok 2013 je podľa IVO Barometra hodnotená známkou 2,9, to znamená rovnako ako počas druhého štvrťroku 2013. V dvoch zo štyroch bodovo hodnotených oblastiach sa hodnotenie nezmenilo, v jednej oblasti známka kvality demokracie poklesla o 0,25 bodu na úroveň 3,25 a v jednej sa o 0,25 bodu zlepšila na hodnotenie 2,25. Informovali o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave analytici Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

"Nedošlo k väčšiemu sfunkčneniu mechanizmu kontroly, či už ide o parlament alebo obsadenie významných pozícií v kontrolných orgánoch. To, čo bolo deklarované svojho času stranou Smer a jej najvyššími predstaviteľmi o tom, že opozícia získa primerané zastúpenie v kontrolných orgánoch, k tomu nedošlo," zhodnotil oblasť Demokratické inštitúcie a právny štát Grigorij Mesežnikov. Ide o oblasť, ktorá v hodnotení poklesla. "Zaznamenali sme veľmi znepokojujúci trend v parlamente. Politická konfrontácia, ktorej sme boli svedkami, už nadobudla podobu nejakých fyzických zrážok," pokračoval Mesežnikov. Experti prevažne pripisujú zodpovednosť za to Smeru. Upozornili, že nástup nového generálneho prokurátora je stále sprevádzaný pochybnosťami o legitimite tohto procesu. "Poukazujeme aj na odhalenie v súvislosti klientelistických väzieb medzi silnými ekonomickými skupinami a politickou mocou, to je kauza SPP, ale aj niektoré ďalšie kauzy," zhrnul Mesežnikov.

"Sú tu určite nádejné prvky odstúpenia od nevhodných praktík pri príprave legislatívy," povedal Mesežnikov o hodnotenej oblasti Legislatíva, ktorá zaznamenala zlepšenie. Expertov však v ďalšom období bude zaujímať najmä situácia súvisiaca s volebnou legislatívou. Aj keď boli v prvom čítaní v parlamente schválené novely volebných kódexov, tento proces ešte do hodnotenia kvality demokracie nezahrnuli. "Predsa len ministerstvo vnútra prejavilo určitú ústretovosť voči zástupcom opozície a občianskej spoločnosti, ktorí upozorňovali, že niektoré ustanovenia nie sú vhodné," vysvetlil. V tejto veci podľa neho došlo k pozitívnemu vývoju a experti ho budú vyhodnocovať až po tom, keď bude známa konečná podoba zákonov.

V treťom štvrťroku 2013 sa dostal do záverečnej fázy proces prípravy Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike. "Myslím si, že proces prípravy tejto stratégie ukázal, prečo je vypracovanie a prijatie takejto stratégie dôležité. Ukázal presne všetky problémy, ktoré v ľudsko-právnej oblasti na Slovensku sú," povedal Kálmán Petöcz. IVO ďalej upozorňuje, že viacerí pochopili túto diskusiu ako "boj na život na smrť", ktorá musí mať okamžitého víťaza. Až postupne podľa expertov vyšlo najavo, že mnohí z nich nerozlišovali medzi návrhom ako odborným podkladom a samotnou stratégiou, či medzi stratégiou ako politickým dokumentom a zákonom ako záväzným právnym dokumentom. "Druhá vec je tá, že sa ukázalo, že inštitucionálna architektúra ľudských práv, ktorá sa tu vytvorila po nástupe súčasnej vlády, nefunguje. Chýba tu niečo, nejaký centrálny kontaktný bod v rámci ústredných orgánov štátnej správy, ktorý by celú ľudsko-právnu agendu zastrešila," povedal Petöcz.

Pokles v hodnotení bol zaznamenaný v oblasti Demokratické inštitúcie a právny štát, zlepšenie v oblasti Legislatíva. V ostatných dvoch oblastiach, teda Ľudské a menšinové práva a Nezávislé médiá boli známky rovnaké ako v predchádzajúcom štvrťroku, teda 3,25 a 3,00. Experti hodnotili prvý štvrťrok tohto roka kvalitu demokracie známkou 2,8. Hodnota známky IVO Barometra sa pohybuje od 1,00 do 5,00, pričom známka 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie. Experti vypracúvajú podkladové analýzy vývoja v jednotlivých oblastí podľa zadanej metodológie.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore