ivo.sk
Mediálne výstupy: IVO Barometer 1-2/2013 - SITA

SITA, 22. 07. 2013

ABRHAN: Demokracia sa zhoršila viac, než naznačuje správa IVO

IVO bolo podľa lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča k Robertovi Ficovi a Smeru-SD príliš ústretové

BRATISLAVA 22. júla (SITA) – Zhoršenie demokracie v realite v prvom polroku 2013 bolo podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana väčšie, ako naznačuje správa Inštitútu pre verejné otázky (IVO) v číselnom zhodnotení. Ako povedal Abrhan pre agentúru SITA, popis oblastí, v ktorých toto zhoršenie nastalo, je však správny. IVO bolo podľa lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igora Matoviča k Robertovi Ficovi a Smeru-SD príliš ústretové. „To, čo sme zažili za posledný polrok, bolo skôr demontážou demokracie a nie zhoršením o jednu desatinu,“ povedal pre agentúru SITA.

Smer-SD posúva podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca Slovensko nedemokratickým smerom, čo dokazujú aj výsledky tejto správy. „Denne sa o tom presviedčame v parlamente, že Smer zneužíva postavenie vlády jednej strany a bojí sa kontroly. Videli sme to pri presadení jeho generálneho prokurátora, keď si obsadil svojím človekom Úrad pre verejné obstarávanie, keď sa bojí zvoliť opozičného kandidáta na šéfa NKÚ a keď sa naposledy bál hovoriť v parlamente o rekordnom zadlžení Slovenska,“ povedal. Podľa neho už nejde len o pokles demokracie, ale aj zhoršenie prostredia, ktoré má vplyv na rast zamestnanosti. „Krajinu, kde nefungujú kontrolné orgány a neexistuje vymožiteľnosť právnych predpisov, nenavštevujú investície. Slovensko je pri vláde Smeru menej atraktívnou destináciou pre investície ako v minulosti,“ konštatoval. Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka správa IVO ukazuje, že zbierame ovocie bačovania jednofarebnej vlády Roberta Fica, ktorá bez akýchkoľvek ohľadov na demokratické rozloženie síl si snaží privlastniť v štáte úplne všetko.

Prvý polrok 2013 sa v oblasti demokratických inštitúcií a právneho štátu vyznačoval podľa Barometra Inštitútu pre verejné otázky (IVO) zhoršením situácie v dodržiavaní princípov deľby moci, v uplatňovaní ústavou predpísaných postupov pri výbere a menovaní vysokých štátnych predstaviteľov. Rovnako to bolo aj pri zabezpečení procesnej nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní, najmä v prípadoch, ktoré súviseli s pôsobením štátnych inštitúcií a ich najvyšších predstaviteľov. Snaha o koncentráciu mocenských pozícií v rukách jednej politickej sily nadobudla podľa IVO z hľadiska intenzity neporovnateľnú podobu s predchádzajúcimi funkčnými obdobiami štátnych administratív od nastolenia demokracie v roku 1989. Priemerná známka kvality demokracie podľa IVO Barometra v prvom polroku 2013 sa oproti roku 2012 zhoršila z priemernej známky 2,8 na 2,9.

SITA, 22. 07. 2013

IVO: Médiá poznačila v prvom polroku kauza Bonanno

Oproti predchádzajúcemu obdobiu ustúpilo do úzadia dianie v RTVS, kde po výmene generálnej riaditeľky v polovici roka 2012 nastalo obdobie konsolidácie bez výraznejších problematických prejavov, tvrdí Inštitút pre verejné otázky

BRATISLAVA 22. júla (SITA) - Kauza Bonanno poznačila podľa Inštitútu pre verejné otázky (IVO) oblasť nezávislých médií na Slovensku. Vyplýva to z projektu IVO Barometer za prvý polrok tohto roka. Podľa výsledkov Barometra, ktoré agentúre SITA poskytol Ján Bartoš z IVO, celkové hodnotenie vývoja v oblasti médií rovnako ako počas celého roka 2012 zostalo nezmenené vzhľadom na dlhodobé vzájomné vyvažovanie pozitívnych a negatívnych tendencií a trendov. "Skutočnosť, že v prípade kauzy baru Bonanno vysokí predstavitelia súdnictva a prokuratúry prichytení pri konaní, ktoré otvára otázky o ich ľudskej a mravnej kompetencii pre výkon funkcií, namiesto verejného ospravedlnenia za neprípustné správanie sa naopak zaútočili na médiá, ktoré priniesli takýto dôkaz o ich správaní, asi najlepšie vystihuje morálny rozklad súdneho stavu na Slovensku," uvádza sa v tlačovej správe.

V prvých dvoch štvrťrokoch tohto roka tak bol podľa IVO pre hodnotenie kvality demokracie v oblasti nezávislých médií a médií verejnej služby rozhodujúci vývoj súdnych sporov s médiami a novinármi. IVO zaznamenalo protichodné tendencie aj vývoj v legislatívnej oblasti. "Oproti predchádzajúcemu obdobiu ustúpilo do úzadia dianie v Rozhlase a televízii Slovenska, kde po účelovej a legislatívne spochybniteľnej výmene generálnej riaditeľky (Miloslavy Zemkovej, pozn. redakcie) v polovici roka 2012 nastalo obdobie konsolidácie bez výraznejších problematických prejavov," uvádza sa ďalej v hlavných zisteniach z hodnotenia kvality demokracie v SR v prvom a druhom štvrťroku 2013 projektu IVO Barometer.

Nový Čas informoval v júni 2011 o stretnutí občianskeho združenia Justičný Oskar. Právnik na penzii Tibor Péchy vtedy podľa denníka údajne vítal prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Prvýkrát noviny písali o tejto akcii 15. júna 2011, posledný článok vyšiel vlani 9. decembra a bol o tom, že sudcovia ostanú bez trestu a nikto z oprávnených osôb nepodal návrh na ich disciplinárne stíhanie. Ôsmi účastníci oslavy zažalovali vydavateľstvo denníka Nový Čas Ringier Axel Springer Slovakia. V ôsmich žalobách na ochranu osobnosti žiadajú finančnú náhradu nemajetkovej ujmy spolu 940 tisíc eur. V kauze súdne pojednávania pokračujú.

Analytici IVO v spolupráci s ďalšími expertmi hodnotia v rámci aktuálneho projektu IVO Barometer vývoj kvality demokracie na Slovensku v prvých dvoch štvrťrokoch 2013. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku 2013 hodnotili kvalitu demokracie celkovou známkou ako počas celého roka 2012 – 2,8, v druhom štvrťroku zaznamenali pokles o 0,1 bodu na priemerné hodnotenie 2,9. Na poklese hodnotenia v druhom štvrťroku sa podieľalo zhoršenie situácie v dvoch zo štyroch známkovaných oblastí, v ktorých experti zhoršili rating o 0,25 bodu - Demokratické inštitúcie a právny štát a Ochrana ľudských a menšinových práv.

Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach: demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a médiá verejnej služby, a od roku 2012 občianska spoločnosť a tretí sektor. Hodnota ratingu/známky IVO Barometra sa pohybuje na škále 1,00 - 5,00, známka 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie podľa štandardov a porovnávacích kritérií uplatňovaných na pôde Európskej únie a Rady Európy v oblasti stability inštitúcií, politickej demokracie, ľudských práv a slobôd. 

SITA, 22. 07. 2013

IVO: Zhoršila sa situácia v deľbe moci

IVO zaznamenalo pokles kvality demokracie z 2,8 na 2,9

BRATISLAVA 22. júla (SITA) – Prvý polrok 2013 sa v oblasti demokratických inštitúcií a právneho štátu vyznačoval podľa Barometra Inštitútu pre verejné otázky (IVO) zhoršením situácie v dodržiavaní princípov deľby moci, v uplatňovaní ústavou predpísaných postupov pri výbere a menovaní vysokých štátnych predstaviteľov. Rovnako to bolo aj pri zabezpečení procesnej nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní, najmä v prípadoch, ktoré súviseli s pôsobením štátnych inštitúcií a ich najvyšších predstaviteľov. Snaha o koncentráciu mocenských pozícií v rukách jednej politickej sily nadobudla podľa IVO z hľadiska intenzity neporovnateľnú podobu s predchádzajúcimi funkčnými obdobiami štátnych administratív od nastolenia demokracie v roku 1989.

Povestný „diktát väčšiny“ vládnej strany sa už neprejavoval podľa analytikov IVO iba ako dominantný spôsob presadzovania rozhodnutí v NR SR v procese legislatívnej tvorby a pri plnení kontrolnej funkcie parlamentu, ale najmä ako hlavný mocenský nástroj pri riadení krajiny. „Zámeru vládneho Smeru-SD obsadiť vlastnými nominantmi všetky významné mocenské pozície v štáte slúžila aj účelová novelizácia legislatívy,“ upozornili analytici.
IVO upozorňuje, že predstavitelia Smeru-SD, vrátane premiéra Roberta Fica, pripisovali činnosti vlády jednej strany pozitívnejšie dôsledky pre spoločnosť ako dovtedajšiemu vládnutiu koaličných vlád pre údajnú vyššiu efektivitu a absenciu konfliktov medzi koaličnými partnermi. „Otázkam dodržiavania základných pravidiel demokratického vládnutia sa však predstavitelia vládnej strany vo svojich interpretačných schémach nevenovali,“ konštatuje IVO v Barometri.

V prvom polroku 2013 vládna strana podľa IVO posilňovala svoje pozície v regulačných a kontrolných orgánoch, keď do nich menovala svojich straníckych funkcionárov napriek tomu, že EÚ nepripúšťa vymenovanie straníkov do vedenia nezávislých regulačných úradov.

Analytici IVO v spolupráci s ďalšími expertmi hodnotia v rámci projektu IVO Barometer vývoj kvality demokracie na Slovensku v prvých dvoch štvrťrokoch 2013 rozdielnymi známkami. Zatiaľ čo v prvom štvrťroku 2013 hodnotili kvalitu demokracie celkovou známkou ako počas celého roka 2012 – 2,8, v druhom štvrťroku zaznamenali pokles o 0,1 bodu na priemerné hodnotenie 2,9. Toto zhoršenie sa odrazilo aj z pohľadu celoročného hodnotenia – priemerná známka kvality demokracie podľa IVO Barometra v prvom polroku 2013 sa oproti roku 2012 zhoršila z priemernej známky 2,8 na 2,9.

Experti pripravujúci hodnotenie v rámci IVO Barometra skonštatovali, že v prvom štvrťroku sa celkový rating hodnotenia kvality demokracie bodovo nezhoršil. Napriek náznakom negatívnych tendencií nedošlo ešte k zásadným rozhodnutiam zhoršujúcim stav kvality demokracie v Slovenskej republike v takej miere, aby sa to odrazilo na škále hodnotenia indexu IVO Barometer. V druhom štvrťroku 2013 však už na základe nepriaznivých udalostí zaznamenali pokles v hodnotení kvality demokracie oproti predchádzajúcemu štvrťroku. Podieľal sa na ňom regres v dvoch zo štyroch známkovaných oblastí, v ktorých experti zhoršili rating o 0,25 bodu – Demokratické inštitúcie a právny štát a Ochrana ľudských a menšinových práv.

Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach: demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a médiá verejnej služby, a od roku 2012 občianska spoločnosť a tretí sektor.

Hodnota ratingu/známky IVO Barometra sa pohybuje na škále 1,00 – 5,00, pričom známka 1,00 vyjadruje optimálny stav kvality demokracie podľa štandardov a porovnávacích kritérií uplatňovaných na pôde Európskej únie a Rady Európy v oblasti stability inštitúcií, politickej demokracie, ľudských práv a slobôd.

SITA, 22. 07. 2013

IVO: Klesol počet zákonov schválených v skrátenom konaní

Poľutovaniahodnou skutočnosťou však bolo to, že práve v skrátenom legislatívnom konaní parlament schválil významnú a politicky mimoriadne závažnú novelu zákona o organizácii Ústavného sudu SR, ktorá zasiahla do kauzy výberu generálneho prokurátora SR

BRATISLAVA 22. júla (SITA) - Na Slovensku v prvom polroku pri tvorbe legislatívy poklesol podiel zákonov a noviel schválených v skrátenom konaní. Tento fakt pozitívne hodnotia aj analytici Inštitútu pre verejné otázky, ktorí v spolupráci s ďalšími expertmi pripravili aktuálny IVO Barometer vývoja kvality demokracie na Slovensku. "Poľutovaniahodnou skutočnosťou však bolo to, že práve v skrátenom legislatívnom konaní parlament schválil významnú – z inštitucionálneho hľadiska – a politicky mimoriadne závažnú novelu zákona o organizácii Ústavného sudu SR, ktorá zasiahla do kauzy výberu generálneho prokurátora SR," píše sa medzi hlavnými zisteniami IVO Barometra. Analytici kladne hodnotia akceptovanie niektorých pozmeňujúcich návrhov, predložených poslancami opozičných strán pri prerokovaní zákonov a noviel v pléne NR SR. "V sledovanom období však boli opäť zaznamenané prípady de facto nepriamej novelizácie tzv. prílepkovou metódou, t. j. spôsobom, ktorý robí právny poriadok SR menej transparentným," dodali. Išlo o tzv. bločkovú lotériu, ktorá sa zaviedla novelou Colného zákona a o zjednotenie termínov opravných maturít prostredníctvom novely zákona o rodine.

Podľa analytikov projektu je oblasť verejného obstarávania prípadom, keď poslanci schvaľujú niečo, čomu nerozumejú. Postupom zvoleným pri schvaľovaní "malej“ novely zákona o verejnom obstarávaní sa problém podľa IVO Barometra iba prehlbuje. "Ani časté premiestňovanie Centrálneho koordinačného orgánu pre čerpanie eurofondov v rokoch 2010 – 2013 nepomáha tejto agende a vnáša do tohto mimoriadne komplikovaného byrokratického procesu priveľa vnútornej politiky," tvrdia v materiáli. Závažným zásahom do vlastníckych práv je podľa barometra novela zákona o významných investíciách, ktorá berie samosprávam právomoci pri rozhodovaní o významných investíciách a umožňuje štátu na základe subjektívneho rozhodnutia vlády („vo verejnom záujme“) vyvlastňovať majetok občanov. "Toto všetko sa má odohrať zjednodušeným spôsobom (pre štát), pričom subjekt na druhej strane (občan) má slabšie možnosti brániť sa rozhodnutiam štátu," poznamenali.

Od januára do júna 2013 sa uskutočnilo osem plenárnych schôdzí NR SR – päť riadnych a tri mimoriadne, zvolané na návrh opozičných poslancov. Na návrh opozičných poslancov bola zvolaná ešte jedna mimoriadna schôdza, ktorá sa mala zaoberať nevymenovaním kandidáta na generálneho prokurátora SR Jozefa Čentéša. Poslanci strany Smer-SD však neschválili jej program.

V sledovanom období parlament schválil 68 zákonov a noviel, z toho 54 na návrh vlády a 14 na návrh poslancov (vrátane jedného návrhu predloženého výborom NR SR). Tri právne normy (t. j. 4,4 percent z celkového počtu) boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Parlament opätovne schválil päť právnych noriem vetovaných prezidentom Ivanom Gašparovičom (v prvom polroku 2013 prezident vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie dovedna šesť zákonov a noviel). Dve zo schválených právnych noriem boli prijaté na návrh opozičných poslancov, dve ďalšie boli predložené ako spoločný návrh vládnych a opozičných poslancov. Pri schvaľovaní niektorých zákonov parlament zohľadnil čiastkové pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov. Značný počet legislatívnych návrhov z dielne opozičných subjektov však bol odmietnutý už v prvom čítaní.

SITA, 22. 07. 2013

IVO: Ochrana ľudských práv na Slovensku sa zhoršila

Mínusmi v oblasti ľudských a menšinových práv bolo podľa IVO Barometra najmä veľa podaní na Ústavný súd SR, žaloby ústavných činiteľov proti médiám a tiež zámer novelizovať zákon o slobodnom prístupe k informáciám

BRATISLAVA 22. júla (SITA) - Kvalita demokracie na Slovensku v oblasti ochrany a dodržiavania ľudských a menšinových práv sa zhoršila. Vyplýva to z aktuálneho hodnotenia projektu IVO Barometer, ktorý v tejto oblasti oznámkoval Slovensko známkou 3,25, pričom v prvom štvrťroku dostalo lepšiu známku - 3,00. Dôvodom poklesu je podľa analytikov veľký nárast individuálnych podaní na Ústavný súd SR súvisiacich s prieťahmi v konaní ako aj všeobecne nízka dôvera obyvateľstva v súdy a orgány činné v trestnom konaní, ale aj v ostatné mocenské orgány štátu. Agentúre SITA poskytol informácie Ján Bartoš z Inštitútu pre verejné otázky.

V prvom polroku tohto roku pokračovali podľa IVO Barometra nepriame útoky na slobodu prejavu trestnoprávnymi i občianskoprávnymi žalobami ústavných činiteľov proti viacerým médiám z titulu ochrany dôstojnosti a cti. "Ako snahy o zúženie priestoru pre slobodu prejavu a práv na informácie možno vnímať zatiaľ verbálny atak na zákon o slobodnom prístupe k informáciám," konštatujú autori. Podľa nich zaujali poslanci Národnej rady SR bezprecedentný postoj voči správe o činnosti úradu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. "Poslanci Smeru-SD hlasovali za uznesenie, ktoré nariadilo ombudsmanke prepracovať správu, poukazujúcu okrem iného na nedostatky v oblasti dodržiavania a ochrany ľudských práv v SR. Ústava SR pritom nepredpokladá vrátenie takýchto správ na prepracovanie, parlament ich môže iba zobrať na vedomie," tvrdia. "Po odňatí akreditácie Slovenskému národnému stredisku pre ľudské práva Medzinárodným koordinačným centrom pre Národné ľudskoprávne inštitúcie pri OSN v Ženeve sa Slovensko dostalo do jednej kategórie s Burkinou Faso a zopár podobnými krajinami," dodáva správa.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore