ivo.sk
FORUM 2000 v Bratislave o médiách

V stredu 24. októbra 2012 v bratislavskom hoteli Devín diskutovali popredné osobnosti slovenskej mediálnej scény spolu s českým hosťom, novinárom Janom Urbanom, na tému Spoločenská zodpovednosť médií. Panelovej diskusie, ktorú Inštitút pre verejné otázky zorganizoval ako jediné partnerské podujatie 16. pražskej konferencie FORUM 2000 na Slovensku, sa zúčastnili Václav Mika, generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska; Matúš Kostolný, šéfredaktor denníka SME; Eva Babitzová, riaditeľka Rádia Expres a prezidentka Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc SR a Branislav Ondrášik, mediálny odborník z Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy. Diskusiu, ktorú IVO organizoval v spolupráci s Fórom donorov a IPI – Medzinárodným tlačovým inštitútom, moderoval Miroslav Kollár, analytik IVO a predseda Rady Rozhlasu a televízie Slovenska.

VIDEOZÁZNAM Z DISKUSIE



SPOLOČENSKÁ ZODPOVEDNOSŤ MÉDIÍ

Téma spoločenskej zodpovednosti sa s médiami väčšinou spája výlučne v súvislosti s médiami ako nositeľmi informácií spoločensky zodpovednom podnikaní. Nielen z diskusie, ktorá prebieha v európskom kontexte (napríklad v rámci britského Media CSR Forum – členskej organizácie mediálnych korporácií vo Veľkej Británii, ktorá vznikla v roku 2001 s cieľom diskutovať a presadzovať princípy CSR aj v britskom mediálnom priemysle) však vyplýva, že vzhľadom na vplyv, ktorý má podnikanie v oblasti médií na spoločnosť (napríklad v oblasti ovplyvňovania verejnej mienky, ktoré sa následne prejavuje trebárs v spotrebiteľskom či voličskom správaní), je úplne legitímne hovoriť o nevyhnutnosti presadzovania princípov spoločenskej zodpovednosti aj v mediálnom biznise. Svedčí o tom napokon aj vývoj verejného diskurzu o podiele súkromných televízií na „vulgarizácii verejného priestoru“ a s tým súvisiace regulačné ambície výkonnej moci.

Účastníci diskusie sa venovali o. i. téme vnímania spoločenskej zodpovednosti médií z rôznych pohľadov – majiteľov či riaditeľov najväčších slovenských súkromných, ako aj verejnoprávnych médií, regulátorov, mediálnych analytikov. Diskutovali aj podobe minimálnych štandardoch spoločenskej zodpovednosti v mediálnom prostredí, o konkrétnej zodpovednosti samotných novinárov, aj o otázke, či je možné dosiahnuť spoločensky zodpovednejšie správanie médií zvýšenou reguláciou.

Pokračovanie diskusie na túto tému sa pripravuje na 27. november 2012, v rámci 1. česko-slovenského dňa filantropie.

FOTO









>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore