ivo.sk
Grigorij Mesežnikov v rozhovore pre slovenské tlačové agentúry komentuje najnovší vývoj v KDH

SITA, 23. 6. 2012

BRATISLAVA 23. júna (SITA) - Šance poslanca NR SR Radoslava Procházku (KDH) uspieť so svojou programovou platformou podľa politológa Grigorija Mesežnikova nie sú "až také výrazné". Upozornil, že platformy s menšinovým názorom v slovenských politických stranách zatiaľ nikdy dlho nevydržali. "Myslím, že je zdravé, keď je v strane viac názorov, ale u nás frakcie dlho nevydržia: silnejšia skupina slabšiu vždy čoskoro vytlačila," povedal pre agentúru SITA. Politológ sa však nazdáva, že napriek tomu Procházka nie je bez šance. "Je zatiaľ predčasné to hodnotiť."

Prezident Inštitútu pre verejné otázky upozornil na osud platforiem a frakcií v HZDS, SDKÚ či KDH, ktorých predstavitelia svoju pôvodnú stranu časom opustili, ale podporu pre vlastné projekty sa im získať nepodarilo. Doterajšie pôsobenie Procházku, ktorého názor sa niekedy líši od postoja vedenia strany, Mesežnikov za platformu nepovažuje, keďže išlo len o jednu osobu.

Vznik programovej platformy Procházka oznámil dnes na sneme KDH po tom, čo delegáti odmietli návrh novely stanov pripravených bratislavskou krajskou radou. "Moje úsilie o systémovú zmenu fungovania KDH nebolo v konečnom dôsledku úspešné, ale dôležité je, že sa mi podarilo presadiť aspoň otvorenú diskusiu o nich. Nepodlieham pocitom odovzdanosti, naopak - budem pokračovať v úsilí o vnútornú obrodu hnutia, a to budovaním programovej platformy, pravdepodobne aj s ambíciou postupnej prípravy novej personálnej alternatívy voči súčasnému vedeniu," povedal Procházka pre agentúru SITA.

Rozhodnutie KDH v opozícii užšie spolupracovať predovšetkým s SDKÚ-DS a stranou Most-Híd Mesežnikov chápe. OĽaNO totiž nepovažuje za stranu, ale názorovo amorfnú skupinu poslancov a kresťanskí demokrati majú so SaS hlboké ideologické rozpory. "Z pohľadu KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd vnímam spoluprácu ako pozitívnu vec, pretože opozičnou činnosťou zatiaľ nepresvedčili," vyhlásil s vysvetlením, že opozičné strany sa pristúpením na "hru Roberta Fica" dopustili taktickej chyby. Ficovi sa totiž rokovaním s opozíciou za okrúhlym stolom darí budiť zdanie spolupráce a snahy o konzultácie so svojimi oponentmi.

TASR, 25. 6. 2012

Bratislava 25. júna (TASR) - V prípade, že poslanec NRSR Radoslav Procházka (KDH) chce naďalej ostať v politike, musí odísť z KDH. "Tam pre neho niet miesta," tvrdí politológ Rastislav Tóth. Podľa neho je možné, že si Procházka počká, než exminister vnútra Daniel Lipšic (nezávislý) vytvorí avizovanú stranu a na základe jej preferencií sa rozhodne, či sa pripojí k svojmu bývalému straníckemu kolegovi. "Ak (Lipšic) nezíska nejaké tie percentá, tak sa bude musieť obzerať ďalej," uviedol Tóth.

Nie všetci analytici to však vidia rovnako. Politológ Grigorij Mesežnikov nedokázal odhadnúť, či by Procházka mohol hnutie opustiť. Pripomenul však, že ak by tak chcel urobiť, mal na to doteraz viacero príležitostí. "On zotrval v tom hnutí aj po odchode Lipšica, aj po tom, čo neprešli jeho návrhy a po tom, čo oznámil, že vytvoril nejakú platformu. To svedčí o tom, že voči hnutiu je predsa len lojálny. Otázku o jeho zotrvaní však možno adresovať iba jemu," poznamenal.

Poslanec Procházka na sobotňajšom sneme KDH presadil rokovanie o nových stanovách hnutia. Pre navrhnuté zmeny však nezískal dostatočnú podporu. V hnutí preto zvažuje vytvorenie názorovej platformy.

Spomínaní politológovia, ako aj analytik Michal Horský, pripomenuli, že vytváranie takejto alternatívy v rámci strany končí na Slovensku zvyčajne neúspechom. "Namiesto programových a ideových zásad už oznamuje boj vo vnútri strany voči legitímnym držiteľom moci v KDH," komentoval Horský. Podľa neho vytvárať personálnu alternatívu v rámci strany je politickým amaterizmom. "On veľmi dobre vedel, že zmena stanov neprejde. Zrejme to urobil, aby sa ukázalo, že väčšina štruktúr nechce akúkoľvek zmenu," doplnil Tóth.

Mesežnikov má ale opačný názor. Hoci Procházkova platforma podľa neho zrejme neprinesie personálne zmeny v KDH, môže naštartovať aspoň diskusiu o programe hnutia.

Politológov výsledky snemu KDH neprekvapili. Všetci sa zhodli na tom, že zotrvanie Jána Figeľa (KDH) na čele hnutia sa očakávalo. Podľa nich kresťanskí demokrati v súčasnosti ani nemajú lepšiu alternatívu, Figeľ zaručí strane stabilitu.



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore