ivo.sk
Experti z mimovládok pripravujú štúdie o stave občianskeho sektora

Inštitút pre verejné otázky (IVO), Centrum pre filantropiu (CpF) a PDCS ako skupina troch mimovládnych organizácií sa od septembra 2011 venujú výskumnému projektu zameranému na súčasný stav a trendy rozvoja občianskej spoločnosti a mimovládneho neziskového sektora na Slovensku. Práca odborného tímu so širokým okruhom spolupracovníkov vyústi do dvoch štúdií, ktorých cieľom je poskytnúť ucelenejší obraz o danej problematike. Iniciátorom výskumného projektu bol Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, ktorý chce získané poznatky využiť ako zdroj informácií a faktografickú bázu pri vytváraní podmienok pre efektívnejšiu spoluprácu štátu a mimovládnych neziskových organizácií (MNO) na Slovensku.

Prvá štúdia – Štúdia súčasného stavu občianskej spoločnosti na Slovensku – bude pokrývať napríklad tieto oblasti: celková štátna politika a politiky vybraných rezortov z hľadiska spolupráce štátu a MNO, pripravenosť tretieho sektora na spoluprácu so štátom, príklady inovácií pripravených MNO, prehľad podmienok potrebných na partnerstvo štátu a MNO, orientačné zmapovanie ekonomických parametrov spolupráce medzi štátom a MNO.

Druhá štúdia – Štúdia trendov vývoja občianskej spoločnosti na Slovensku – sa zameria na trendy vo vývoji aktívneho občianstva a participácie, na perspektívy štátnych politík vo vzťahu k MNO, vrátane príslušných legislatívnych, finančných a politických dimenzií. Všimne si vývoj ekonomických argumentov v prospech partnerstva medzi štátom a MNO i tých, ktoré sa stavajú proti takejto užšej spolupráci. Trendy bude posudzovať aj panel expertov.

Inštitút pre verejné otázky, Centrum pre filantropiu i PDCS majú dlhoročné skúsenosti so skúmaním a podporou verejnej diskusie k otázkam aktívneho občianstva a občianskej participácie, vkladu občanov do verejného rozhodovania, štúdiom modelov spolupráce štátu a tretieho sektora, s monitorovaním filantropie, charity, darcovstva i komunitných aktivít, so sociologickými analýzami dôveryhodnosti MNO a postavenia MNO v očiach verejnosti i so skúmaním ďalších rovín činnosti tretieho sektora, ako aj spoločenského, kultúrneho, politického a ekonomického prostredia, v akom MNO pôsobia. Tieto poznatky boli vložené do desiatok publikácií, vrátane pravidelných kapitol o MNO, aktívnom občianstve a dobrovoľníctve v každoročných súhrnných správach o stave spoločnosti.

IVO, CpF a PDSC vytvorili konzorcium, ktoré sa zúčastnilo verejnej súťaže vyhlásenej Úradom vlády Slovenskej republiky (predmet zákazky: „vypracovanie štúdií o stave a trendoch vývoja občianskej spoločnosti na Slovensku“). Konzorcium v súťaži uspelo, príslušné zmluvy o dielo (vrátane príloh – plnenie kritérií v súťaži, požiadavky na použitie vedeckých metód, požadovaná štruktúra textov) sú od 8. 9. 2011 dostupné na centrálnom registri zmlúv www.crz.gov.sk.


V Bratislave, 12. 9. 2011

Grigorij Mesežnikov, IVO
Boris Strečanský, CpF
Dušan Ondrušek, PDCS



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore