ivo.sk
Grigorij Mesežnikov o politických stranách a kandidátoch v komunálnych voľbách

POLITOLÓG: KOALÍCIE AKO KDH-SMER MÄTÚ OBČANOV

TASR, 2.10.2010

Koalície pre komunálne voľby sa na Slovensku podľa politológa Grigorija Mesežnikova vytvárajú už tradične bez ohľadu na ideologické rozdiely strán. Takto vznikajú aj súčasné dohody na miestnej úrovni medzi KDH a Smerom-SD, hoci ideologicky sú strany inde.

Takýmto príkladom je napríklad aj spolupráca oboch politických zoskupení pri nominácii kandidáta na nitrianskeho primátora. Mesežnikov si myslí, že to občanov mätie. Spoločnosti by podľa neho prospelo, keby sa aj na komunálnej úrovni uzatvárali koalície s prihliadnutím na profily strán.

"Pretože potom je to pre ľudí mätúce. Ako je to možné, že na centrálnej úrovni sú tieto strany na opačných stranách barikády, pričom na miestnej úrovni dokážu spolupracovať bez ohľadu na to, čo znamená profil tej partnerskej strany," vysvetľuje Mesežnikov.

Zároveň si však nemyslí, že napríklad koalície KDH so Smerom-SD predznamenávajú ich prípadnú budúcu spoluprácu. Tvrdí, že ak sa v KDH objavovali hlasy na podporu spolupráce so Smerom-SD, tak to boli hlasy zdola.

"Ale na centrálnej úrovni, na úrovni ústredia tieto skupiny nemali väčšinu. Pri rozhodovaní o spolupráci na úrovni celoštátnej koalície, sú zástancovia spolupráce so stredopravými stranami v prevahe," tvrdí politológ.

Komunálne koalície medzi KDH a Smerom-SD podľa Mesežnikova vznikajú možno aj preto, že medzi KDH a SDKÚ-DS dochádza na miestnej úrovni k väčšej konkurencii ako v predchádzajúcich voľbách.  "A preto KDH dáva v niektorých lokalitách prednosť spolupráci so Smerom," dodal Mesežnikov.

(krátené)


FTÁČNIK NIE JE BAJAN. S FICOM SA UKAZOVAŤ NEBUDE

Aktualne.sk, 11.10.2010

Ladislav Bariak

Hoci ho podporuje najsilnejšia politická strana Smer-SD, voliči sa o tom nedozvedia ani na jeho internetovej stránke, ani na reklamných pútačoch.  Kandidát na primátora hlavného mesta Milan Ftáčnik úspešne "zatĺka" podporu, ktorej sa mu dostalo zo strany Roberta Fica a jeho partaje.

V pravicovo naladenej Bratislave by mu totiž podľa viacerých politológov, mohli voliči takýto krok spočítať vo volebných miestnostiach. Kandidátke stredopravej koalície (Magdálene Vášáryovej) môže "kradnúť" hlasy nezávislý kandidát, aktivista Alojz Hlina. Politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov si myslí, že niekoľko hlasov môže Hlina uchmatnúť aj Ftáčnikovi.

"Je tu predpoklad, že bude viac brať voličov kriticky naladených voči Smeru-SD. To sú však racionálne uvažujúci voliči a s vedomím, že by mohlo prísť k štiepeniu stredopravého elektorátu, môžu zotrvať pri Magde Vášáryovej. Pán Hlina môže však osloviť aj alternatívnych voličov, ktorý by inak podporili Ftáčnika," upozorňuje.

Mesežnikov si však nemyslí, že by volebný štáb Milana Ftáčnika zapojil do kampane aj najpopulárnejšieho slovenského politika - Roberta Fica či značku jeho strany. "Komunikuje prostredníctvom tém a problémov. Nejde tam o zviditeľnenie zástupcu nejakého politického prúdu či politickej strany. Jeho kampaň je pre Bratislavčanov zaujímavejšia, než bola kampaň niekdajšieho predsedu bratislavskej župy Vladimíra Bajana," nazdáva sa politológ.

V snahe zdolať svojho protikandidáta Pavla Freša totiž Bajan, ktorého podporovali vtedajšie vládne strany Smer-SD a ĽS-HZDS, v minuloročných krajských voľbách v druhom kole zaplavil bratislavskú župu pútačmi, kde sa objavil s viacerými poprednými predstaviteľmi ľavičiarov. Ftáčnik však touto cestou podľa Mesežnikova nepôjde.

"Nepredpokladám, že bude zviditeľňovať svoju blízkosť k Smeru-SD, ani sa nebude zviditeľňovať s predstaviteľmi tejto strany. Smer však bude isto svojich voličov mobilizovať a pred voľbami možno príde nejaký apel," skonštatoval prezident IVO pre Aktuálne.sk. Naopak, Magdálena Vášáryová už je roky silne identifikovaná ako jedna z popredných predstaviteľov SDKÚ-DS. Mesežnikov sa aj preto nazdáva, že sa bude snažiť spájať komunálnu agendu s veľkou politikou.

"Už to aj naznačila, chce vypracovať víziu pre Bratislavu ako hlavné mesto členského štátu Európskej únie. Stranícko-politický aspekt tak bude u nej oveľa dôležitejší. Fenomén straníckeho hlasovania je totiž v Bratislave dosť výrazný," pripomína politológ.

(krátené)



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore