ivo.sk
IVO komentuje výroky predsedu vlády SR Roberta Fica o perspektívach vnútropolitického vývoja SR

Prezident IVO Grigorij Mesežnikov komentoval pre médiá tlačovú konferenciu vedúcich predstaviteľov strany Smer-SD, vrátane premiéra R. Fica, na Úrade vlády SR. Premiér načrtol perspektívu príchodu k moci súčasných opozičných parlamentných a mimoparlamrntných strán a jeho možné následky. Prinášame komentár pre tlačovú agentúru SITA a rozhovor v štúdiu televízie TA3.

SITA: MESEŽNIKOV: Fico pripomína Mečiara z roku 1998

Podľa politológa Grigorija Mesežnikova premiér Robert Fico imituje pri svojich predpovediach českých sociálnych demokratov, ktorí tiež varujú pred nástupom pravicových strán v Českej republike

Predseda vlády a predseda strany Smer-SD Robert Fico pripomína svojou rétorikou a postojmi predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara vo volebnom roku 1998, tvrdí politológ Grigorij Mesežnikov, ktorý komentoval pre agentúru SITA dnešnú premiérovu tlačovú besedu na úrade vlády. Fico tam v spoločnosti "smeráckych" podpredsedov vlády varoval pred možnosťou, že budúcu vládu by mohol po júnových parlamentných voľbách zostavovať "zlepenec" slovenských pravicových strán. "To isté robil Vladimír Mečiar v roku 1998, keď upozorňoval na to, že tu vznikne zlepenec po tých voľbách," povedal Mesežnikov. Dodal, že z Ficovej strany by mohlo ísť aj o sebanaplňujúce proroctvo. "Presne to isté sa stalo v roku 1998. Presne vtedy HZDS a Mečiar hovorili o tom, čo všetko sa môže na Slovensku udiať v prípade, ak sa k moci dostanú opozičné strany," vysvetlil politológ. Poukázal na to, že Fico má rovnakú rétoriku ako Mečiar, lebo ten tiež hovoril o zlepenci. "Potom ten zlepenec ale fungoval osem rokov (...) A ten zlepenec odstránil demokratické deformácie, vrátil Slovensku šance na vstup do EÚ a NATO a uskutočnil reformy. A bolo to obdobie najstabilnejšieho vývoja," zhodnotil Mesežnikov.

Podľa Mesežnikova Fico pri svojich predpovediach preberá vzor z Českej republiky. "Tam sociálna demokracia takýmto spôsobom straší svojich priaznivcov možnosťou prebratia moci pravicovými stranami a už za nich akoby prezentuje, čo by ony robili. To je presne ten istý princíp, prístup, ktorý sa uplatňuje teraz v Českej republike. To vôbec neprekvapuje, to iba Robert Fico imituje svojho straníckeho partnera v Českej republike," skonštatoval politológ.

Mesežnikov si myslí, že Fico si uvedomuje možnosť, že stredopravé strany môžu uspieť vo voľbách. "Robert Fico teraz pracuje s jednou z možností povolebného vývoja. Samozrejme šance na takýto vývoj sa zvýšia v prípade, ak sa do parlamentu nedostane aspoň jedna zo súčasných vládnych strán, alebo sa tam dostane všetkých päť stredopravých strán," povedal politológ. Podľa neho však Fico potrebuje mobilizovať svojich voličov prostredníctvom programového posolstva jeho strany a interpretovaním postojov a zámerov opozície tak, aby im porozumel volič Smeru. Fico sa tak snaží podľa politológa vopred neutralizovať opozíciu v prípade nejakej oponentúry. Organizovanie straníckych tlačových besied na pôde úradu vlády, tak ako to dnes urobil Fico, je podľa politológa zneužívanie verejných administratívnych zdrojov na prezentáciu straníckych pozícii. "To je podľa mňa absolútne neprípustné," skonštatoval Mesežnikov  (20.04.2010, SITA).

Rozhovor v štúdiu televízie TA3: SMER útočí na pravicu



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore