ivo.sk
Martin Bútora na spomienkových podujatiach k 20. výročiu Novembra 1989

Dvadsiate výročie revolučnej zmeny v Novembri 89 bolo predmetom niekoľkých podujatí, kde sa zúčastnil aj spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu a prvý prezident IVO Martin Bútora.

Podvečer 17. novembra 2009 sa z iniciatívy Ladislava Snopka a pod organizačnou záštitou magistrátu Bratislavy konalo na Hviezdoslavovom námestí spomienkové zhromaždenie, na ktorom odhalili niekoľko ton vážiaci pamätník nazvaný Srdce Európy. Srdce je dielom Daniela Brunovského, toho istého výtvarníka, ktorý pred dvadsiatimi rokmi, pri príležitosti symbolického pochodu do Hainburgu 10. decembra 1989 vyrobil jeho zmenšenú podobu z originálneho ostnatého drôtu oddeľujúceho štátnu hranicu s Rakúskom. Spolu s ďalšími rečníkmi sa účastníkom spomienky prihovoril aj Martin Bútora.

Ten istý deň sa v Bratislave v Mestskom divadle Pavla Országa Hviezdoslava začalo Stredoeurópske fórum, diskusia s medzinárodnou účasťou. V duchu jedného zo sloganov Nežnej revolúcie – otvoriť sa svetu – na ňu Občianske združenie Projekt Fórum (Marta Šimečková a jej tím) pozvalo niekoľko desiatok významných spisovateľov, akademikov a tiež niekoľko politikov z rôznych generácií, s rôznou skúsenosťou a s rôznymi názormi na diskusiu o najdôležitejších problémoch, pred ktorým stredná Európa stojí: totalitná minulosť, vzťah k menšinám, skorumpovanosť elít, nezávislosť médií, nové podoby populizmu či budúcnosť demokracie  zmietanej globálnou ekonomickou krízou. Martin Bútora moderoval diskusný panel Kde sa začína Západ? (O strednej Európe ako hraničnom pásme. Kde sú hranice Európy a kde hranice európskosti? O budúcnosti  regiónu medzi Východom a Západom), na ktorom sa v zúčastnili Aleš Debeljak (Ľubľana), Slavenka Drakulić (Záhreb - Viedeň), Viktor Jerofejev (Moskva), Thierry Chervel (Berlín) a Wendy Luers (New York).

Večer toho istého dňa sa v Historickej budove Opery SND konalo stretnutie Súdruhovia, zbohom! 20. výročie Nežnej revolúcie. 17. november 2009 organizované politickými stranami SDKÚ-DS, KDH a SMK s verejnosťou, ktorého súčasťou bol aj kultúrny program a kde okrem predstaviteľov politických strán so svojimi príspevkami vystúpili aj ďalší rečníci, medzi nimi aj Martin Bútora.

Na druhý deň, 18. novembra 2009, sa Martin Bútora zúčastnil tiež na parlamentnom Spomienkovom stretnutí pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie zorganizovanom v Historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom. Účasti na tejto akcii predchádzalo vyjednávanie a následná dohoda s organizátormi. Niektorí z pozvaných aktérov Novembra 89, vrátane Martina Bútoru, Zuzany Mistríkovej a Filipa Vagača, požadovali, aby na stretnutí vystúpil aj predstaviteľ Maďarskej nezávislej iniciatívy, aby predseda parlamentu obmedzil svoje pôvodne plánované vystúpenie na úvodné slovo, aby ľudia spojení s Novembrom 89 mohli vystúpiť spoločne v samostatnom bloku, a to na začiatku spomienkového podujatia, pred prejavmi ďalších pozvaných hostí, ako boli Milan Čič a Rudolf Schuster. Na týchto zásadách sa dosiahla dohoda a Martin Bútora vystúpil po študentských lídroch Zuzane Mistríkovej a Filipovi Vagačovi na začiatku samostatného bloku spolu s Jánom Čarnogurským, Ladislavom Nagyom a Františkom Mikloškom.

Stretnutia sa zúčastnili a postupne na ňom prehovorili aj hostia zo zahraničia – najvyšší predstavitelia, ako aj poslanci a poslankyne parlamentov Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Slovinska, Švédska, Nemecka, Litvy, Rumunska, Bulharska a Chorvátska, vrátane predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Miloslava Vlčka, predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky Přemyslava Sobotku i predsedu Európskeho parlamentu Jerzyho Buzeka.

Text vystúpeniana pôde NR SR: Martin Bútora: Vystúpenie v NR SR dňa 18.11.2009

Večer toho istého dňa sa v Historickej budove Opery SND konalo Diskusné stretnutie Václava Havla a jeho priateľmi zo Slovenska. V zaplnenej sále s bývalým českým prezidentom, ktorý sa predtým zúčastnil na Stredoeurópskom fóre, diskutovali okrem Martina Bútoru, Ladislava Snopka a Martina Porubjaka, ktorí toto stretnutie pripravili, aj Martin M. Šimečka (moderátor diskusie), Miroslav Kusý, László Szigeti, Miloš Žiak, Zuzana Mistríková, Michal Kaščák, Filip Vagač, ako aj hostia zo zahraničia, niekdajší rakúsky vicekancelár Erhard Busek a prekladateľ diel Václava Havla Paul Wilson.



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore