ivo.sk
Martin Bútora k výročiu Novembra 89

V uplynulých dňoch sa k téme Novembra 1989 i k odkazu Nežnej revolúcie na viacerých fórach i v rôznych médiách vyjadroval spoluzakladateľ hnutia Verejnosť proti násiliu a prvý prezident Inštitútu pre verejné otázky Martin Bútora.

Dňa 4. novembra 2009 sa v rámci medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet v Bratislave konala diskusia na tému 20 rokov slobody, o ktorej Martin Bútora diskutoval s Fedorom Gálom a Ondrejom Dostálom, riaditeľom Konzervatívneho inštitútu. Záznam z diskusie si môžete pozrieť na stránkach Konzervatívneho inštitútu.  

Dňa 6. novembra 2009 sa v priestoroch Slovenského národného divadla uskutočnil spomienkový gala večer, ktorého súčasťou bolo odhalenie umeleckého diela pripomínajúceho Nežnú revolúciu a premiéra baletného predstavenia Everest. Slávnostné podujatie pri príležitosti 20. výročia Novembra 89 zorganizovala popri SND a Zastúpení Európskej komisie v SR mimovládna organizácia Euroatlantické centrum, ktorá si zároveň pripomenula 10 rokov svojej existencie.

Prečítajte si príhovor Martina Bútoru.

Informáciu o podujatí priniesol portál www.24hod.sk .

Dňa 12. novembra 2009 sa na pôde Ekonomickej univerzity v Prahe konal diskusný večer pripravený študentskou iniciatívou Inventúra demokracie 2009 , ktorá si predsavzala upozorniť na neduhy českej spoločnosti po dvadsiatich rokoch a načrtnúť cesty ku zlepšeniu. Na paneli s názvom Krehká demokracia vystúpil spolu s Erikom Táberym, šéfredaktorom časopisu Respekt, aj Martin Bútora.

Dňa 14. novembra 2009 sa priestoroch Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe uskutočnila konferencia na tému Sloboda a jej nepriatelia, pripravená nadáciou Forum 2000. Na paneli, ktorý moderoval  historik a publicista Timothy Garton Ash, sa spolu s politológom Jacquesom Rupnikom, šéfredaktorom Gazeta Wyborczej Adamom Michnikom, analytikom Andrej Piontkovskim a dramatikom Tomom Stoppardom zúčastnil aj Martin Bútora. Bližšie informácie a videozáznam z podujatia nájdete na stránkach Českej televízie

Na tému Novembra 1989 napísal Martin Bútora článok uverejnený v Hospodárskych novinách pod názvom Od „revolúcie “ k „novej verejnosti“? ako aj článok pre denník Sme pod názvom Prosíme, vstúpte!

 

 



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore