ivo.sk
Premiér R. Fico odobral SNS ministerstvo životného prostredia

Komentár Grigorija Mesežnikova k odvolaniu Turského
Zdroj:
SME TV, 19.8.2009





Mesežnikov: Fico prichádza s riešením, ktoré nemá obdobu
Zdroj:
SITA, 19.08.2009

Premiér Robert Fico prichádza s riešením, ktoré odporuje koaličnej dohode, myslí si o kroku predsedu vlády vziať koaličnej SNS post šéfa rezortu životného prostredia politológ Grigorij Mesežnikov. „Je to samozrejme prejav nedôvery voči koaličnému partnerovi, a najmä to potvrdzuje všetky výhrady, ktoré sa publikovali k činnosti SNS,“ povedal pre agentúru SITA Mesežnikov. Fico, ktorý vo štvrtok plánuje navrhnúť prezidentovi SR odvolanie ministra životného prostredia Viliama Turského a zároveň odobrať rezort koaličnej SNS, tak podľa analytika dáva za pravdu aj svojim politickým oponentom, ktorý ho kritizovali za postoj k situácii na tomto ministerstve.

Mesežnikov poznamenal, že doteraz sa v slovenských vládach po roku 1990 niečo také, aby premiér, predseda najsilnejšej strany, takto menil podmienky koaličnej spolupráce, nestalo. „Teraz je na SNS, aby toto rozhodnutie nejakým spôsobom zvnútornila a prijala rozhodnutie o tom, či bude pokračovať alebo koaličnú spoluprácu ukončí,“ povedal. Mesežnikov je však presvedčený, že SNS bude ďalej so Smerom Roberta Fica pokračovať v koaličnej spolupráci, lebo pre ňu podiel na vládnutí znamená čerpanie konkrétnych materiálnych výhod. „To Fico nepriamo priznáva aj tým, že SNS odobral rezort, kde došlo k najväčšiemu počtu, frekvencií korupčných škandálov,“ skonštatoval.

Prechmaty nominantov SNS by sa mohli podľa politológa stať politickou zbraňou v rukách predsedu Smeru-SD. Tým, že Fico predhadzuje verejnosti hlavného vinníka korupčných škandálov, má to aj svoj rozmer demonštrácie politickej sily, uviedol Mesežnikov. „Robert Fico to svojim krokom potvrdzuje aj dnes, napriek tomu, že dlho váhal, nezakročil pri situácii, ktorá trvá niekoľko mesiacov. Môže potom zdôvodňovať svoje tvrdenia, že bol bojovníkom proti korupčným a klientelistickým praktikám tým, že odvolal nielen ministra, ale dokonca zobral národniarom rezort,“ vysvetlil politológ.

ĽS-HZDS môže podľa Mesežnikova z tejto situácie profitovať. „Jednak to vezme pozornosť od ministra Becíka, jednak môže HZDS poukazovať na to, že jeho ministri nie sú namočení v takýchto kauzách,“ skonštatoval. Podľa Mesežnikova by sa strana Vladimíra Mečiara „vlnou kriticizmu voči SNS“ mohla pokúsiť zvýšiť svoje preferencie. Dodáva však, že si nemyslí, že kauza súvisiaca so SNS výrazne zasiahne do preferencií strany Jána Slotu u voličov.

Predseda vlády Robert Fico dnes podvečer informoval, že vo štvrtok podá prezidentovi návrh na odvolanie Viliama Turského, ktorého nominovala SNS, z postu ministra životného prostredia. Dodal, že sa nebude riadiť tým, že tento rezort patrí SNS, a kým kreslo neobsadí nový minister, povedie ho niektorý člen vlády.

Slovenská národná strana (SNS) už nebude mať ministerstvo životného prostredia (MŽP). Fico je pripravený na odchod SNS z vládnej koalície, rád by ale dovládol v tejto vládnej koalícii.

Dôvodom, prečo národniarom zobral rezort, ktorý im patrí podľa koaličnej zmluvy, je „opakovaná neschopnosť“ nominantov SNS zvládnuť riadiť ministerstvo. „Takéto riadenie rezortu poškodzuje tak Slovenskú národnú stranu, ako aj celú vládu,“ vyhlásil Fico. Turský po hovorkyni odkázal, že sa k svojmu odvolaniu nebude vyjadrovať.

„Som presvedčený, že toto rozhodnutie je na prospech celej vládnej koalície ako aj jej jednotlivých politických strán...Pokiaľ by sme dnes toto vážne personálne a politické rozhodnutie neurobili, pravdepodobnosť každej ďalšej spolupráce medzi Smerom-Sociálna demokracia a Slovenskou národnou stranou, vrátane spolupráce v budúcom volebnom období, by sa približovala k nule,“ povedal premiér vo vyhlásení, po ktorom nenasledovali otázky. Informoval, že ráno rokovali vedenia Smeru-SD a SNS a na základe rokovaní dospel k takémuto záveru. Pri vyhlásení pre médiá boli s Ficom aj podpredsedovia Smeru-SD.

SNS dostalo v koaličnej zmluve tri rezorty – ministerstvo školstva, výstavby a životného prostredia. Všetky sú spojené s klientelistickými škandálmi. Fico vymenil raz ministra výstavby po tzv. nástenkovom tendri a trikrát ministra životného prostredia. Prvýkrát pre dotácie z envirofondu rodinám zamestnancov a druhýkrát pre zmluvu o predaji emisií „garážovej firme“ Interblue Group. Minister Turský prevzal kauzu emisie, zmluvu nedokázal vypovedať ani rokovať s Interblue Group. Tento týždeň premiér stopol ďalšiu nevýhodnú zmluvu MŽP na likvidáciu popolčeka s firmou Esco Krupina. Nejasná je aj situácia okolo prenájmu pozemkov pri vodnom diele Gabčíkovo firme Xiland za 50 halierov za meter štvorcový na 99 rokov.



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore