ivo.sk
Mimovládka by demokraciu oznámkovala trojkou

TASR , 22. 4. 2009

V prvom štvrťroku 2009 nedošlo na Slovensku v oblasti pôsobenia demokratických inštitúcií a právneho štátu k výrazným zmenám v doterajších ťažiskových trendoch. Kvalita demokracie na Slovensku dosiahla v tomto období celkovú známku 3,1 na stupnici od jeden do päť, teda takú istú ako za posledný kvartál minulého roka. Vyplýva to z výsledkov projektu IVO Barometer, ktoré na dnešnej tlačovej besede predstavili zástupcovia Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

Podobne ako v predchádzajúcom období zo štyroch známkovaných oblastí obstáli najhoršie nezávislé médiá so známkou 3,50, nasledujú demokratické inštitúcie a právny štát, ktorým sa ušlo hodnotenie so známkou 3,25. S nezmeneným hodnotením skončila aj oblasť legislatívy, ktorú IVO oznámkoval hodnotou 2,75. Oblasť ľudských a menšinových práv dostala tentoraz opäť známku 3,00.

Ako informoval prezident IVO Grigorij Mesežnikov, autori hodnotenia sa zhodli v tom, že na Slovensku pretrvávajú negatívne trendy v uplynulom štvrťroku, no nakoniec nemuseli pristúpiť k znižovaniu známok ani v čiastkových oblastiach. "Zaznamenali sme problematické udalosti, ale zdá sa nám, že ten regres nie je natoľko výrazný, aby sme mohli s prihliadnutím na našu metodológiu ten rating zhoršiť," uviedol pre TASR. Podotkol však, že ide o prejav stagnácie.

Mesežnikov: Vláda a snaží o absolútnu dominanciu

Dynamiku vnútorného vývoja na Slovensku podľa neho ovplyvňovali dve nosné udalosti. Jednou je svetová hospodárska kríza, ktorá nútila spoločenských aktérov na Slovensku riešiť jej dopady na národnú ekonomiku a na vývoj celej spoločnosti. Druhou boli prezidentské voľby, a to nielen vo forme súboja kandidátov. Dôležitým momentom pritom bol spôsob mobilizácie voličov. Mesežnikov tu kritizoval predovšetkým použitie etnickej karty. "Z dlhodobého hľadiska je veľmi zlá, zhoršuje atmosféru v spoločnosti a komplikuje občianske spolunažívanie," tvrdí.

Prvý štvrťrok sa podľa inštitútu niesol aj v znamení straníckeho a politického klientelizmu v prostredí vládnej koalície, čo najvypuklejšie ukázal tzv. nástenkový tender.

V oblasti legislatívy IVO kritizuje hlavne snahu vlády o absolútnu dominanciu. "Apriori odmietala legislatívne návrhy opozičných strán a znovu sa prejavila snaha vládnej koalície využívať možnosti na urýchlené schvaľovanie predložených návrhov, obchádzajúc širšiu odbornú a politickú diskusiu," uvádzajú v súhrnnej správe za 1. štvrťrok. Skrátené legislatívne konania sú neštandardné a vláda ich zdôvodňovala krízou.

Predstaviteľom IVO sa nepozdáva ani kontinuálny trend útokov vlády na médiá. Mesežnikov si myslí, že za premiérovou rétorikou je jeho osobný problém s nimi. "Médiá nemá rád, pretože mu komplikujú prácu," povedal.

V priebehu minulého roka sa známka zhoršila

V oblasti zahraničnej politiky SR sa autori hodnotenia zhodli, že pozitívnym prvkom bol príchod nového ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý vo funkcii vystriedal Jána Kubiša. "Zmena na poste ministra zahraničných vecí oživila aj slovensko-maďarské vzťahy," konštatujú s tým, že sa zintenzívnila komunikácia na viacerých úrovniach vrátane spolupráce medzi výbormi parlamentov. Upozorňujú však, že naďalej pôsobili chronické faktory zaťažujúce vzájomné vzťahy, napríklad stálym používaním tzv. maďarskej karty na politickej scéne.

Plynová kríza v januári tohto roka okrem iného odhalila zraniteľnosť SR spôsobenú jednostrannou závislosťou od ruských zdrojov, tvrdí IVO. Slovensko by sa malo "skôr primknúť" k spoločnej európskej politike energetickej bezpečnosti.

V priebehu minulého roka sa priemerná známka štyrikrát za sebou zhoršila, postupne z 2,6, cez 2,8 a 2,9 až na 3,1. Jej priemerná hodnota za rok 2008 bola 2,90.

 

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore