ivo.sk
IVO: Demokracia je u nás na trojku

SITA, 22. apríla 2009

Kvalita demokracie sa u nás v prvom štvrťroku tohto roka v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka nezmenila. Ako vyplýva z výsledkov projektu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Barometer vývoja kvality demokracie na Slovensku, na stupnici od jeden do päť dosiahla známku 3,1. Novinárov o tom na dnešnej tlačovej besede informovali zástupcovia IVO. Hoci dosiahla kvalita demokracie rovnaké hodnotenie, podľa prezidenta IVO Grigorija Mesežnikova to však neznamená, že nezaznamenali isté negatívne trendy. "Tie pretrvávajú a nezlepšujú sa," povedal.

Oblasť demokratických inštitúcií a právneho štátu silne ovplyvnili podľa Mesežnikova hospodárska kríza a prezidentské voľby, ktoré odhalili pozadie niektorých politických trendov. V oboch prípadoch bolo podľa neho možné sledovať zosilňovanie agresivity v politickej diskusii, predovšetkým zo strany vlády na adresu opozície, médií a v prezidentskej kampani aj na adresu maďarskej menšiny. "Naďalej pretrvávajú klientelistické metódy, ktoré sa prejavili v nástenkovom tendri. Ukázalo sa, ako fungujú kontrolné orgány a ako sú ovplyvnené politickými ohľadmi. Politické ohľady sú silnejšie ako kontrolné orgány," konštatoval. Znepokojujúce signály prichádzali podľa riaditeľa IVO aj z prostredia súdnictva. Tu sa na jednej strane odohrával proces postupného kompetenčného a štrukturálneho prispôsobovania sa súdneho systému politickým a osobným ambíciám ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Na druhej strane dochádzalo k služobnému postihu sudkýň a sudcov, korí verejne vyjadrovali kritické názory na pretrvávajúce problémy v slovenskom súdnictve a na postup ministra.

V oblasti legislatívy sa v prvom štvrťroku snažila vláda a vládna koalícia o absolútnu dominanciu, pričom odmietala legislatívne návrhy opozičných strán. Podľa Mesežnikova sa znovu prejavila snaha vládnej koalície využívať možnosti na skrátené schvaľovanie predložených návrhov, obchádzajúc širšiu odbornú a politickú diskusiu. V prípade extrémistických foriem správania sa podľa analytikov širší a prísnejší postih sa môže minúť účinkom, pokiaľ budú vo vrcholovej politike pôsobiť xenofóbne a nacionalistické politické zoskupenia. Za pozoruhodný a v tomto volebnom období vcelku vzácny príklad spätnej väzby na kvalitu legislatívnej tvorby možno považovať stiahnutie návrhu novely vysokoškolského zákona z rokovania parlamentu. Stalo sa tak po tom, čo upozornili na protiústavný charakter navrhovanej novely.

V oblasti ochrany a dodržiavania ľudských a menšinových práv pretrváva povyšovanie štátneho záujmu nad záujmami a právami jednotlivcov. Vláda a štátne orgány niekedy konajú tak, ako by ľudské práva boli ich majetkom, s ktorým môžu nakladať. Prejavuje sa to napríklad v slobode prejavu. V rétorike premiéra Roberta Fica a jeho niektorých spolustraníkov sa čoraz viac prejavuje nálepkovanie všetkých, čo vyjadrujú opačný názor, ako aj médií. Označuje ich aj za extrémistov, neofašistov či ohrozovateľov "národno-štátnych záujmov a protislovenské živly," čím stiera rozdiely medzi skutočným extrémizmom a právom na slobodu prejavu. V súvislosti s prezidentskými voľbami bolo najznepokojujúcejším momentom hranie "maďarskou" kartou, keď predstavitelia SNS priamo vyzývali na obmedzenie práva skupiny obyvateľov. Spomedzi vysokých ústavných činiteľov či členov vlády voči tomu nikto neprotestoval, ani sa nedištancoval. Z dlhodobého hľadiska môže mať takáto populistická politika podľa analytikov negatívny vplyv na spoločnosť.

K zlepšeniu podmienok fungovania mediálneho prostredia na Slovensku neprispieva napríklad zákon o štátnom jazyku. Mesežnikov označil premiérove útoky na médiá ako primitívne. "Zatiaľ sa však ukazujú ako efektívne. Verejnosť si premiéra zafixováva, že je bojovníkom proti extrémizmu," uviedol.

V oblasti zahraničnej politiky odhalila zraniteľnosť Slovenska plynová kríza, ktorá bola spôsobená jednostrannou závislosťou od ruských zdrojov i nepripravenosťou krajiny z hľadiska potrebnej infraštruktúry, prepojenia na zásoby a siete susedov. Slovensko je teraz ako plnohodnotný člen EÚ vystavené kontrole dodržiavania pravidiel, čo vyvoláva problémy vzhľadom na znenie prijímanej legislatívy a čerpanie prostriedkov z eurofondov. Európska komisia napríklad vyzvala Slovensko, aby upravila svoju legislatívu a umožnilo Protimonopolnému úradu uplatňovať predpisy EÚ týkajúce sa hospodárskej súťaže bez obmedzení, tiež začala konanie v súvislosti s nástenkovým tendrom. Slovensko-maďarské vzťahy oživila zmena na poste ministra zahraničných vecí, tiež sa zintenzívnila komunikácia na viacerých úrovniach. Negatívom je vystupovanie predstaviteľov SNS voči maďarskej menšine.

Cieľom projektu IVO Barometer je pravidelne hodnotiť stav kvality demokracie na Slovensku v piatich kľúčových oblastiach: demokratické inštitúcie a právny štát, legislatíva, ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv, nezávislé médiá a médiá verejnej služby a zahraničná politika z eurointegračného a transatlantického aspektu. Tento projekt plánuje IVO ako dlhoročný, aby sa dal porovnať dlhodobý vývoj demokracie na Slovensku.

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore