ivo.sk
Soňa Szomolányi o Súhrnnej správe vydanej IVO: potrebujeme korektný dialóg

Každoročná Súhrnná správa IVO ponúka možnosť vytvárať si chápanie politiky, ekonomiky spoločenského diania vôbec na báze faktov,  nielen na báze svojich apriórnych presvedčení – povedala na prezentácii analytickej ročenky Slovensko 2008. Súhrnná správa o stave spoločnosti prof. Soňa Szomolányi.

Jej vystúpenie teraz uverejnil denník Sme. „S pravidelnosťou striedania ročných období, keď sa v Bratislave skončí sezóna plesov, keď sa končia fašiangy,” píše autorka, nám výskumníci z IVO ponúkajú – tento rok už trinástykrát – publikáciu bohatú na dáta a analýzy, editovanú Miroslavom Kollárom, Grigorijom Mesežnikovom a Martinom Bútorom. Správa odzrkadľuje stav spoločnosti v jej mnohovrstevnosti.”

Sociologička Soňa Szomolányi, profesorka na
katedre politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, vo svojom príspevku ďalej pripomína dôvod, pre ktorý ľudia podľa nej na slávnostnej prezentácii publikácie jej síce tlieskajú, no napriek tomu tento bohatý zdroj vecných informácií nevyužívajú tak, ako by to prospelo kvalite verejného a politického diskurzu: „Nie je len ten povestný nedostatok času, ale aj sklon ľudskej prirodzenosti držať sa svojich pôvodných presvedčení, ideologicky formovaných apriórnych postojov, a všetko, čo by ich spochybňovalo, radšej nevpustiť do vedomia.“

Keďže „tieň recesie prichádza aj na Slovensko, vláda, ktorá sa doteraz na raste podieľala len tým, že ho významne neobmedzovala, bude musieť prísť s opatreniami, ktoré domáci trh reálne podporia. Vláda sa tak dostane do situácie, ktorá je pre ňu nová, a bude musieť v sťažených podmienkach riešiť sociálne problémy. Až to bude pre ňu skutočným testom efektívnosti vládnutia.“ V tejto súvislosti pripomína jeden rozmer často uvádzaného „švédskeho modelu“ ako prototypu vhodného sociálneho štátu: „Úspech toho modelu je do veľkej miery postavený na konsenzuálnej politickej kultúre elít i verejnosti a na mechanizmoch, ktoré umožňujú podieľať sa na formovaní sociálnych politík tak opozícii v parlamente, ako aj zainteresovaným skupinám. (...) Dnes na Slovensku potrebujeme aspoň korektný dialóg koalície s opozíciou. Každý súdny pozorovateľ chápe, že nepriateľom nie sú médiá, ani opozícia, ani analytici – ale dôsledky globálnej ekonomickej krízy. Je to spoločná výzva pre Slovensko roku 2009. O tom, ako sa k nej táto krajina postaví, budeme určite čítať v budúcej Súhrnnej správe, ale čo to bude, si vôbec netrúfam predpovedať,“ končí svoj príspevok prof. Szomolányi.

Celý príspevok si môžete prečítať tu: Soňa Szomolányi: Príhovor na prezentácii Slovensko 2008. Súhrnná správa o stave spoločnosti



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore