ivo.sk
Slovensko 2007. Súhrnná správa o stave spoločnosti

Publikácia Slovensko 2007. Súhrnná správa o stave spoločnosti je ďalším pokračovaním série analytických ročeniek vydávaných Inštitútom pre verejné otázky. Obsahuje analýzu vývoja spoločnosti v prvom plnom roku pôsobenia koaličnej vlády Smer-SD – SNS – ĽS-HZDS. Táto vláda sa ujala moci v krajine s konsolidovaným demokratickým politickým systémom a fungujúcou trhovou ekonomikou. Vzhľadom na to, že terajšiu vládu vytvorili v roku 2006 politické strany s odlišným nazeraním na sociálno-ekonomické priority krajiny než tie strany, ktoré vládli v SR v predchádzajúcom volebnom období, keď Slovensko prechádzalo procesom významných spoločenských reforiem, pozornosť autorov publikácie sa sústreďuje najmä na to, akým spôsobom riešenia presadzované vládou zapadajú do celkových transformačných procesov, ako tieto riešenia posilňujú resp. oslabujú potenciál krajiny v kontexte jej plnoprávneho členstva v Európskej únii a NATO.

Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj v roku 2007 ambíciou editorov Miroslava Kollára, Grigorija Mesežnikova a Martina Bútoru ako aj 53 autorov Súhrnnej správy bolo diagnostikovať aktuálny stav spoločnosti, identifikovať možné alternatívy ďalšieho vývoja vo viacerých oblastiach a pokiaľ je to možné, načrtnúť perspektívy pozitívnych trendov a podmienky potrebné pre ich dosiahnutie. Autori publikácie konštatujú zjavný odklon od doteraz prevládajúcich trendov a stratégií, ku ktorému – s rôznou mierou intenzity – došlo v roku 2007 vo viacerých oblastiach verejného života. Upozorňujú najmä na etatistické zameranie súčasnej vládnej politiky, na jej prílišný technokratizmus, revíziu reformných prístupov, posilnenie centralistických prvkov, paternalistické zdôvodnenie uskutočňovaných sociálno-ekonomických opatrení, na zmenu akcentov v zahraničnej politike, etnizáciu politického a širšieho verejného diskurzu. Paradoxne, všetky spomínané javy sprevádzal pokračujúci proces vrastania SR do integračných štruktúr zjednotenej Európy, stelesnený v roku 2007 vstupom do schengenského priestoru a prípravou na zavedenie eura, ktoré by nebolo možné bez doterajšieho sľubného ekonomického vývoja. Pri vyhodnotení uvedených javov autori Súhrnnej správy sa sústreďujú na analýzu vplyvu revízie reformných politík na vývojové potenciály krajiny, na jej schopnosť čeliť výzvam prinášaným procesmi európskej integrácie a globalizácie.

Aj v tomto roku je Súhrnná správa rozdelená do štyroch tematických častí: Vnútorná politika, Zahraničná politika, Ekonomika a Spoločnosť.

Publikáciu si možete zakúpiť za zvýhodnenú cenu 600 Sk v našom e-Shope alebo osobne v sídle Inštitútu pre verejné otázky na Baštovej 5 v Bratislave.

Prečítajte si príhovor D. Ondrušeka z prezentácie publikácie ako aj reakcie na Súhrnnú správu o stave spoločnosti Slovensko 2007.


>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Publikácia prináša množstvo faktov
z demografickej i ekonomickej štatistiky ako aj zo sociologických výskumov.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Starší ľudia medzi nami. Kde sme, kam smerujeme

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore