ivo.sk
IVO vydáva novú publikáciu o parlamentných voľbách 2006

Inštitút pre verejné otázky nadväzuje na svoju tradíciu vydávania analytických kníh o voľbách v Slovenskej republike a vydáva už tretiu knihu o parlamentných voľbách, tentokrát pod názvom Slovenské voľby ’06. Výsledky, príčiny súvislosti editorov Grigorija Mesežnikova, Oľgy Gyárfášovej a Miroslava Kollára.

V roku 2006 sa na Slovensku konali šieste slobodné parlamentné voľby od pádu komunistického režimu a piate po vzniku samostatnej Slovenskej republiky, prvýkrát v jeden deň – 17. júna 2006. Ich výsledky zmenili základné rozloženie politických síl v krajine, v dôsledku čoho sa prvýkrát od roku 1998 uskutočnila plná mocenská výmena.

Pätnásť autorov (Martin Bútora, Zora Bútorová,Vladislav Doktor, Radoslav Ďurana, Oľga Gyárfášová, Juraj Karpiš, Miroslav Kollár, Vladimír Krivý, Miroslav Kusý, Grigorij Mesežnikov, Peter Novotný, Andrej Orogváni, Soňa Szomolányi, Peter Učeň a Zuzana Wienk) podrobne analyzuje rozmanité stránky volieb do NR SR 2006. Navyše roky 2002 – 2006 boli na Slovensku obdobím významných procesov a udalostí, preto nielen priebeh volieb 2006, ale aj spoločensko-politický vývoj krajiny v uplynulých štyroch rokoch ovplyvnil  výber tém tejto publikácie.

Kniha je rozdelená na päť tematických častí.Prvá je venovaná kontextom a implikáciám volieb a zaoberá sa o. i. ich širšími medzinárodnými a regionálnymi súvislosťami, možným dopadom volebných výsledkov na osud sociálno-ekonomických reforiem a vývojom volebného zákonodarstva na Slovensku.
V časti o politickej scéne autori o. i. venujú pozornosť stavu straníckeho systému a zmenám, ktoré sa v ňom odohrali počas predchádzajúceho volebného obdobia, ako aj fenoménu populistického oslovenia voličov.

Časť venovaná spoločnosti a voličom približuje spoločenskú klímu pred voľbami, hodnotové profily prívržencov strán, hlavné témy predvolebného diskurzu a faktory volebného správania.

Autori kapitol zaradených do časti o témach volebného diskurzu rozoberajú problematiku spoločenských reforiem a národnostných menšín.
V záverečnej časti o kampani a politickej komunikácii sa autori venujú formám volebnej kampane politických strán, pôsobeniu médií v predvolebnom období a transparentnosti financovania volebných aktivít strán.

Dúfame, že publikácia Slovenské voľby 2006. Príčiny, výsledky, súvislosti, ktorá sa v najbližších dňoch dostane  na pulty kníhkupectiev, si nájde svojich čitateľov medzi odborníkmi, novinármi, študentmi i politikmi.

Knihu Slovenské voľby ’06. Výsledky, príčiny súvislosti si môžete zakúpiť v našom e-Shope



>> Späť na Aktuality

Videoaktuality

Kľúčové oblasti a udalosti vývoja bezpečnostného a obranného sektora SR v rokoch 1993-2023. 

Pri príležitosti 20-teho výročia vstupu SR do NATO sprístupňujeme publiáciu z roku 1998.

Thirty Years <br/>of Slovak Security <br/>and Defence Policy
Slovensko v šedej zóne? Rozširovanie NATO, zlyhania a perspektívy Slovenska

Výskumná štúdia zameraná na kľúčové oblasti digitálnej gramotnosti ľudí v preddôchodkovom a dôchodkovom veku.

Výskumná reflexia kľúčových postojov internetovej populácie SR v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

 Digitálna gramotnosť 2023 - zaostrené na seniorov
Kyberbezpečnosť 2023 - optikou internetovej populácie SR

Autentické svedectvo o vývoji politickej slobody v ponovembrovom Slovensku a Česko-Slovensku. Udalosti rokov 1990-1992.

Proces prechodu k demokracii v kontexte formovania a fungovania slovenskej štátnosti.

Dva roky politickej slobody. Obnovené vydanie
Tridsať rokov samostatného Slovenska. Šesť pohľadov na formovanie štátu

Navštívte nás na Facebooku





Obsah © 2006 Inštitút pre verejné otázky.
Design © 2006 Komplot
Generuje redakčný systém BUXUS spoločnosti ui42.
Konverzný kurz: 1 EUR = 30,1260 Sk


tlačiťposlaťhore